Overwaarde huis opnemen

Heb je een huis met overwaarde? Misschien wil je dit geld graag ‘uit de stenen halen’, bijvoorbeeld voor het aanvullen van je pensioen. Wat zijn de mogelijkheden?

Wat is overwaarde?

Is je woning meer waard dan de hypotheek die erop rust, dan is er sprake van een overwaarde. Bij een ruime overwaarde is de hypotheek lager dan circa 50 à 60 % van de woningwaarde.

Overwaarde gebruiken

Met een (ruime) overwaarde kun je drie dingen doen:

  • een lening afsluiten bij de bank
  • een lening afsluiten via uw gemeente
  • je huis verkopen en terug huren

Overwaarde verzilveren? Ontdek hoe 

Lening afsluiten bij de bank

Een ruime overwaarde geeft de bank zekerheid voor het verstrekken van een lening. Meestal wordt ook je inkomen beoordeeld om te bepalen of je een lening kunt krijgen. Dit betekent dat mensen met een grote overwaarde en een laag inkomen vaak toch geen geld  kunnen lenen. Er zijn ook leningen waar onder voorwaarden de rente bij schuld geschreven kan worden. Voorbeelden van dergelijke leningen zijn de Verzilverhypotheek van Florius en het Overwaardeplan van de Rabobank. Door het bijschrijven van de rente wordt de schuld telkens hoger en de overwaarde lager. 

Lening afsluiten via uw gemeente

Het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn) biedt financieringsoplossingen die gemeenten aan hun inwoners kunnen aanbieden. Voor huiseigenaren met overwaarde die hun huis levensloop bestendig willen maken, biedt SVn de Blijverslening en de Verzilverlening aan. Voor de Blijverslening wordt getoetst of je inkomen voldoende is om de maandlast te kunnen betalen. Bij de Verzilverlening wordt je inkomen niet getoetst. De rente wordt bij de schuld geschreven. De Verzilverlening is daardoor ook geschikt voor huiseigenaren die wel een ruime overwaarde, maar onvoldoende inkomen hebben om de maandlast te betalen. Gemeenten bepalen zelf of en welke leningen van SVn ze aanbieden. Ze kunnen ook aanvullende voorwaarden stellen. 

Lees meer over financieringen van het SVn

Huis verkopen en terug huren

Een andere optie om je overwaarde te verzilveren, is je huis verkopen aan een organisatie en vervolgens terug huren, ook wel ‘sale and lease back’ genoemd. Je krijgt dan in één keer een bedrag in handen. Meestal ligt dit tussen 80 % en 90 % van de waarde van de woning. Vervolgens betaal je een marktconforme huur aan de verhuurder. Organisaties die deze constructie aanbieden zijn bijvoorbeeld Lommerhuizen, Behouden Huis, Levius en Zilver Wonen Fonds.

Meer ruimte voor maatwerk

Vereniging Eigen Huis vindt dat geldverstrekkers te weinig maatwerk bieden voor ouderen die een huis bezitten met een grote overwaarde. Met meer financiële armslag kan deze groep namelijk langer in de huidige woning blijven wonen. Ook de overheid merkt dat er te weinig maatwerk wordt geleverd en heeft daarom het Platform Maatwerk opgericht.

Een van de resultaten van het platform is dat geldverstrekkers bij verhuizing het inkomen van ouderen kunnen toetsen aan de hand van hun werkelijke lasten en niet op basis van de standaard regels. Hierdoor kunnen ouderen een hogere hypotheek krijgen dan op basis van de standaard normen. Informeer bij je hypotheekadviseur naar de mogelijkheden of maak een afspraak met een van de adviseurs van Eigen Huis Hypotheekadvies.

Meer weten over de resultaten van het Platform Maatwerk? Bekijk het rapport ‘Maatwerk bij hypotheekverstrekking’

Taskforce Verzilveren

Vereniging Eigen Huis zet zich al jaren in voor meer mogelijkheden om overwaarde te verzilveren. In mei 2013 presenteerde de Taskforce Verzilveren, waarvan ook Vereniging Eigen Huis deel uit maakte, hierover het rapport ‘Eigen haard is zilver waard’ aan minister Blok (Wonen).

Lees het rapport 'Eigen haard is zilver waard’ (pdf) 

Minister Blok gaf hierna aan dat de markt zelf initiatieven moet nemen. De markt is er in de afgelopen jaren nog onvoldoende in geslaagd om zelf met oplossingen te komen. Reden voor Vereniging Eigen Huis om in april 2017 een brief te sturen naar minister Plasterk en staatssecretaris Van Rijn met de oproep om gezamenlijk naar oplossingen te zoeken. Voor Vereniging Eigen Huis blijft verzilveren hoog op de agenda staan.