Overwaarde huis opnemen

Heeft u een huis met overwaarde? Misschien wilt u dit geld graag ‘uit de stenen halen’, bijvoorbeeld voor het aanvullen van uw pensioen. Wat zijn de mogelijkheden?

Wat is overwaarde?

Is uw woning meer waard dan de hypotheek die erop rust, dan is er sprake van een overwaarde. Bij een ruime overwaarde is de hypotheek lager dan circa 50 à 60 % van de woningwaarde.

Overwaarde gebruiken

Met een (ruime) overwaarde kunt u twee dingen doen:

  • een lening afsluiten bij de bank, ook wel een ‘verzilverproduct’ genoemd
  • uw huis verkopen en terug huren  

Ontdek welk verzilverproduct voor u het meest geschikt is 

Lening afsluiten

Een ruime overwaarde geeft de bank zekerheid voor het verstrekken van een lening. Met zo’n lening kunt u bijvoorbeeld uw woning levensloopbestendig maken (denk aan een slaapkamer op de begane grond), uw kinderen helpen of uw inkomen aanvullen. 

Voorbeelden van dergelijke leningen zijn de Blijverslening van SVn, de Verzilverhypotheek van Florius en het Overwaardeplan van de Rabobank. Bij sommige leningen kunt u de rente bij de hypotheekschuld laten schrijven. U heeft dan geen maandelijkse lasten. De lening wordt wel iedere maand hoger en de overwaarde lager.

Huis verkopen en terug huren

Een andere optie om uw overwaarde te verzilveren, is uw huis verkopen aan een organisatie en vervolgens terug huren, ook wel ‘sale and lease back’ genoemd. U krijgt dan in één keer een bedrag in handen. Meestal ligt dit tussen 80 % en 90 % van de waarde van de woning. Vervolgens betaalt u een marktconforme huur aan de verhuurder. 

Organisaties die deze constructie aanbieden zijn bijvoorbeeld Lommerhuizen, Behouden Huis en Zilver Wonen Fonds.

Meer ruimte voor maatwerk

Vereniging Eigen Huis vindt dat geldverstrekkers te weinig maatwerk bieden voor ouderen die een huis bezitten met een grote overwaarde. Met meer financiële armslag kan deze groep namelijk langer in de huidige woning blijven wonen. Ook de overheid merkt dat er te weinig maatwerk wordt geleverd en heeft daarom het Platform Maatwerk opgericht.

Een van de resultaten van het platform is dat geldverstrekkers het inkomen van ouderen kunnen toetsen aan de hand van hun werkelijke lasten en niet op basis van de standaard regels. Hierdoor kunnen ouderen een hogere hypotheek krijgen.

Meer weten over de resultaten van het Platform Maatwerk? Bekijk het rapport ‘Maatwerk bij hypotheekverstrekking’

Taskforce Verzilveren

Vereniging Eigen Huis zet zich al jaren in voor meer mogelijkheden om overwaarde te verzilveren. In mei 2013 presenteerde de Taskforce Verzilveren, waarvan ook Vereniging Eigen Huis deel uit maakte, hierover het rapport ‘Eigen haard is zilver waard’ aan minister Blok (Wonen).

Lees het rapport 'Eigen haard is zilver waard’ (pdf) 

Minister Blok gaf hierna aan dat de markt zelf initiatieven moet nemen. De markt is er in de afgelopen jaren niet in geslaagd om zelf met oplossingen te komen. Reden voor Vereniging Eigen Huis om in april 2017 een brief te sturen naar minister Plasterk en staatssecretaris Van Rijn met de oproep om gezamenlijk naar oplossingen te zoeken.

 

Sta ook sterker met bijna 750.000 leden. Word lid