Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackNieuws

‘Politiek, stel burgerpanels in bij klimaatplannen’

Burgers moeten meer betrokken worden bij het klimaatbeleid. Burgerfora zijn daarvoor op nationaal, regionaal en lokaal niveau een geschikte manier, stelt de commissie-Brenninkmeijer in haar advies aan het kabinet. Dit sluit volledig aan bij het pleidooi van Vereniging Eigen Huis.

De onafhankelijke adviescommissie onderzocht de inzet van burgerpanels op verzoek van het kabinet. Veel inwoners willen meer invloed op besluiten van de overheid, signaleert de commissie. Ze willen zich door de overheid gezien en gehoord voelen. Klimaatbeleid raakt iedereen. Toenemende maatschappelijke verdeeldheid vormt volgens de commissie een bedreiging voor het effectief uitvoeren ervan. Burgerparticipatie in de vorm van burgerfora kan zorgen voor dialoog en vermindering van die meningsverschillen.  

Daarvoor moeten burgerfora wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moeten ze bestaan uit een representatieve groep mensen, moet er financiering voor zijn en moet de uitkomst ook daadwerkelijk bijdragen aan de doelen. 

Een nieuw kabinet moet belangrijke keuzes maken voor het klimaatbeleid. Een burgerforum kan burgers daarbij beter betrekken.

Regionale Energiestrategie

De Regionale Energiestrategieën (RES-en) voor toekomstige locaties van onder meer zonneparken en windmolens zijn inmiddels ingediend. Gemeenten en provincies nemen daarover voor juli hun besluit, terwijl slechts 3 procent van de omwonenden inspraak heeft gehad, blijkt uit een ledenpeiling van Vereniging Eigen Huis. 92 procent van de huiseigenaren wil wél betrokken worden bij de energieplannen in hun regio.  

Onderzoek Vereniging Eigen Huis regionale energie strategieën (pdf)

De commissie-Brenninkmeijer concludeert dat het nog niet te laat is om burgerfora in te zetten. Vereniging Eigen Huis riep vorige week alle gemeenteraden op om hun burgers alsnog te betrekken bij het opstellen van de regionale energiestrategie versie 1.0. 

“Draagvlak onder bewoners is van het grootste belang voor het slagen van de RES-en”, zegt Maud Weide, belangenbehartiger energie en verduurzamen bij de vereniging. “De plannen hebben grote impact op de woonomgeving. Daarom moeten burgers vroegtijdig worden betrokken. Burgerpanels kunnen daarvoor een goed instrument zijn.”

Meer informatie

Zes vragen over Regionale Energiestrategieën 

VEH: bewoners nog nauwelijks betrokken bij energiestrategieën 

Tags

VerduurzamenVerduurzamen-Klimaatplannen

Deel dit artikel

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Actueel

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube