Waarom een juiste WOZ-waarde belangrijk is

  • De WOZ-waarde bepaalt de hoogte van een aantal belastingen
    Bij een hogere WOZ-waarde betaal je vaak meer belasting. Gemeenten gebruiken de WOZ-waarde als basis voor het heffen van onroerendezaakbelasting (ozb) en soms rioolheffing. De Belastingdienst voor bijvoorbeeld inkomstenbelasting (via het eigenwoningforfait), schenkbelasting en erfbelasting.
  • De WOZ-waarde speelt een rol bij verkoop
    Ben je van plan te verhuizen en gaat je woning dus in de verkoop, dan heb je belang bij een hoge WOZ-waarde. 
  • De WOZ-waarde heeft invloed op een eventuele renteopslag 
    Is je WOZ-waarde gestegen en heb je een renteopslag op je hypotheekrente, dan kan de hypotheekrente mogelijk omlaag. Het risico voor de geldverstrekker neemt bij een hogere woningwaarde af.

 

WOZ-waarde checken: dit kun je doen

Vereniging Eigen Huis

Controleer je WOZ-waarde

Je kunt je WOZ-waarde zelf controleren, bijvoorbeeld via het WOZ-waardeloket. We hebben 6 manieren op een rij gezet.

Zo controleer je de WOZ >

Vereniging Eigen Huis

Doe de WOZ-check

Vermoed je een te hoge WOZ-waarde? Met de WOZ-check ontdek je of bezwaar maken in jouw situatie zin heeft.

Doe de WOZ-check >

Vereniging Eigen Huis

Hoeveel bespaar je door bezwaar?

Hoeveel kun je besparen door het maken van bezwaar? De Bespaarcalculator geeft direct inzicht in je belastingvoordeel.

Bereken je voordeel >

Bezwaar maken tegen je WOZ-waarde

Vermoed je dat jouw WOZ-waarde niet klopt of ben je het niet eens met de vastgestelde waarde, dan kun je bezwaar maken. Hiervoor heb je zes weken de tijd, vanaf de datum die op je WOZ-beschikking staat. Hoe maak je bezwaar?

Hoge WOZ? Je hypotheekrente kan mogelijk omlaag

Vereniging Eigen Huis

De Hypotheekwacht

Heb je een hoge WOZ-waarde en een opslag op je hypotheekrente? In De Hypotheekwacht, een online omgeving speciaal voor leden, kun je zelf bekijken of jouw rente omlaag kan en zo ja, wat dit je oplevert.

Ga naar De Hypotheekwacht >

Vereniging Eigen Huis

Renteopslag-check

Bij een hoge WOZ-waarde kan een eventuele renteopslag mogelijk omlaag of vervallen. Ontdek welke voorwaarden jouw geldverstrekker hanteert en hoe je in actie kunt komen.

Onderzoek je renteopslag >

Veelgestelde vragen WOZ

Wat is de WOZ-waarde?

De WOZ-waarde van een huis is de geschatte marktwaarde op 1 januari van het vorige jaar. Een voorbeeld: in 2021 ontvang je de WOZ-waarde met waardepeildatum 1 januari 2020. De waardebepaling van woningen en andere onroerende zaken in Nederland is vastgelegd in de wet WOZ (Wet Waardering Onroerende Zaken). De WOZ-waarde is telkens een jaar geldig. Lees meer over de WOZ

Wanneer is de WOZ-waarde bekend?
In de eerste maanden van het jaar - januari, februari of maart - ontvang je de WOZ-beschikking van de gemeente. Hierop staat de WOZ-waarde van je woning; dit is de door de gemeente geschatte marktwaarde op 1 januari van het vorige jaar. De WOZ-waarde met waardepeildatum 1 januari 2020 ontvang je dus in de eerste maanden van 2021. Lees meer over wanneer je de WOZ-waarde ontvangt
Waar vind ik mijn WOZ-waarde?
De WOZ-waarde van je woning vind je op de gemeentelijke belastingaanslag. Deze krijg je aan het begin van het jaar van de gemeente. Ook kun je jouw WOZ-waarde kosteloos inzien bij het online WOZ-waardeloket. De WOZ-waarden van woningen zijn sinds oktober 2016 openbaar.
Hoe wordt de WOZ-waarde bepaald?

Om de waarde van jouw woning in te kunnen schatten, kijkt de gemeente onder andere naar de kenmerken van de woning en naar de verkoopcijfers van alle vergelijkbare woningen die rond de waardepeildatum (1 januari van het vorige jaar) zijn verkocht. Bij kenmerken kun je denken aan het type woning, de grootte, het bouwjaar en de ligging.

Op basis van deze factoren maakt de gemeente een taxatiemodel, een geautomatiseerde vergelijking voor alle woningen binnen de gemeentegrenzen. Woningen worden over het algemeen niet individueel getaxeerd. De bepaalde woningwaardes worden gecontroleerd door een toezichthouder: de Waarderingskamer. Lees meer over de waardevaststelling

Hoe maak ik bezwaar tegen mijn WOZ-waarde?

Vermoed je dat jouw WOZ-waarde niet klopt of ben je het niet eens met de vastgestelde waarde, dan kun je bezwaar maken. Hiervoor heb je zes weken de tijd, vanaf de datum die op je WOZ-beschikking staat. Soms is een belletje naar de gemeente al genoeg om je WOZ-waarde te laten aanpassen. Levert dat niets op, dan kun je zelf bezwaar maken of het bezwaar overlaten aan een gespecialiseerd bureau. Doorloop hiervoor eerst de WOZ-check ›

WOZ actueel

Veelgestelde vragen