
Vermoed je dat jouw WOZ-waarde niet klopt of ben je het niet eens met de vastgestelde waarde, dan kun je bezwaar maken. Hiervoor heb je zes weken de tijd, vanaf de datum die op je WOZ-beschikking staat. Hoe maak je bezwaar?
1. Bellen met de gemeente. Heb je het vermoeden dat de WOZ-waarde niet klopt? Neem contact op met je gemeente.
Fiscalist Tjalling Letterie schrijft in zijn blog waar je op moet letten ›
2. Zelf bezwaar maken. Ontdek wat erbij komt kijken als je zelf bezwaar maakt en hoe je het aanpakt.
Lees het stappenplan WOZ bezwaar maken
3. Bezwaar maken uitbesteden. Laat het bezwaar maken over aan een gespecialiseerd bureau. Als uit de WOZ-check blijkt dat bezwaar maken zin heeft, kun je het bezwaar daarna gratis laten onderzoeken door de WOZ-consultants.
Doe de WOZ-check ›
De WOZ-waarde van een huis is de geschatte marktwaarde op 1 januari van het vorige jaar. Een voorbeeld: in 2022 ontvang je de WOZ-waarde met waardepeildatum 1 januari 2021. De waardebepaling van woningen en andere onroerende zaken in Nederland is vastgelegd in de wet WOZ (Wet Waardering Onroerende Zaken). De WOZ-waarde is telkens een jaar geldig. Lees meer over de WOZ
Om de waarde van jouw woning in te kunnen schatten, kijkt de gemeente onder andere naar de kenmerken van de woning en naar de verkoopcijfers van alle vergelijkbare woningen die rond de waardepeildatum (1 januari van het vorige jaar) zijn verkocht. Bij kenmerken kun je denken aan het type woning, de grootte, het bouwjaar en de ligging.
Op basis van deze factoren maakt de gemeente een taxatiemodel, een geautomatiseerde vergelijking voor alle woningen binnen de gemeentegrenzen. Woningen worden over het algemeen niet individueel getaxeerd. De bepaalde woningwaardes worden gecontroleerd door een toezichthouder: de Waarderingskamer. Lees meer over de waardevaststelling.
Vermoed je dat jouw WOZ-waarde niet klopt of ben je het niet eens met de vastgestelde waarde, dan kun je bezwaar maken. Hiervoor heb je zes weken de tijd, vanaf de datum die op je WOZ-beschikking staat. Soms is een belletje naar de gemeente al genoeg om je WOZ-waarde te laten aanpassen. Levert dat niets op, dan kun je zelf bezwaar maken of het bezwaar overlaten aan een gespecialiseerd bureau. Doorloop hiervoor eerst de WOZ-check ›
Heb je zonnepanelen gekocht, dan vraag je je misschien af of dit leidt tot een hogere WOZ-waarde. Een hogere WOZ-waarde betekent immers meer belasting betalen. Lees de vijf vragen en antwoorden over de impact van zonnepanelen op de WOZ-waarde van je huis.
Met de forse stijging van de huizenprijzen het afgelopen jaar, gaan ook de meeste WOZ-waarden omhoog: dit jaar met gemiddeld 9%. Dit blijkt uit cijfers van de Waarderingskamer, die toezicht houdt op de vastgestelde woningwaarden door gemeenten.
Gemeenten moeten sinds 1 januari 2022 de WOZ-waarde verplicht vaststellen op basis van de oppervlakte van de woning. Tot eind 2021 mochten ze die ook baseren op de inhoud van een huis.