Vereniging Eigen Huis - Collectieve inkoop zonnepanelen

Collectieve Inkoop Zonnepanelen

Samen de beste deal voor zonnepanelen

Met de Collectieve Inkoop Zonnepanelen koop je goede zonnepanelen voor een scherpe prijs en met lange garantie. Wij doen het uitzoekwerk, wel zo makkelijk! Schrijf je in en ontvang vrijblijvend een aanbod op maat.

Is jouw dak geschikt?

Waarom de Collectieve Inkoop Zonnepanelen?

Iedereen heeft recht op betaalbare en duurzame energie, vinden wij. Daarom organiseren we de Collectieve Inkoop Zonnepanelen: hoe meer deelnemers, hoe scherper de prijs van het zonnepanelensysteem. En met de groene stroom die je opwekt, verdien je de investering vanzelf terug. Goed voor het milieu en je portemonnee.

Hoge kwaliteit zonnepanelen met lange garantie
Compleet aanbod inclusief installatie en monitoringsysteem
Heldere informatie van inschrijving tot installatie
mensen doen al mee
cijfer-83
We scoren een 8.3 bij onze klanten

Zonnepanelen in 5 stappen

1. Schrijf je vrijblijvend in

Inschrijven voor de Collectieve Inkoop Zonnepanelen is gratis en vrijblijvend. Ook als niet-lid kun je meedoen; bij deelname krijgen niet-leden een jaarlidmaatschap van Vereniging Eigen Huis cadeau.

Bij inschrijving stellen we een aantal vragen over je dak, zodat de leverancier je na de veiling een passend aanbod kan doen. Deze gegevens kun je na ontvangst van het aanbod nog wijzigen. Na inschrijving ontvang je een e-mail ter bevestiging van je deelname.

2. Veiling voor gekwalificeerde leveranciers

De leverancier van zonnepanelen met de scherpste prijs voor een compleet zonnepanelensysteem wint de veiling.

3. Persoonlijk aanbod: jij beslist

Je ontvangt een e-mail met een link naar je persoonlijke aanbod. Het aanbod is een compleet pakket, inclusief zonnepanelen, installatie, monitoring en garantie. Lees meer over het aanbod ›

4. Schouw van je dak

Als je het aanbod accepteert, controleert de leverancier tijdens een schouw of je dak daadwerkelijk geschikt is en of het aantal zonnepanelen op je dak past. 

5. Installatie van de zonnepanelen

Gecertificeerde installateurs installeren het zonnepanelensysteem. Na installatie wek je direct groene stroom op. Zo verdien je de aanschaf van je zonnepanelen vanzelf terug. 

Ondanks de lockdown werken de installateurs gewoon door. Zij volgen strikt het protocol 'Samen Veilig Doorwerken' dat is afgestemd met de overheid.

Het aanbod: wat kun je verwachten?

Veelgestelde vragen

Kan ik mijn gegevens na inschrijving nog aanpassen?

Ja, dat kan. De gegevens die je invult bij inschrijving worden gebruikt om een persoonlijk aanbod te berekenen. Dit persoonlijke aanbod ontvang je per mail. Hierna kun je de gegevens wijzigen via de knop 'Bekijk uw gegevens'.

Na opslaan van de nieuwe gegevens keer je terug naar je persoonlijke aanbod. Het aanbod wordt automatisch aangepast.

Hoe zit het met de btw teruggave van zonnepanelen?

Je komt pas in aanmerking voor btw-aftrek als je aan het volgende voldoet:

 • Je bent ondernemer geworden voor de btw omdat je met behulp van zonnepanelen energie teruglevert.
 • Je hebt een btw factuur van de aankoop, installatie en/of onderhoud van de zonnepanelen
 • De energierekening staat op jouw naam

Maak gebruik van het Btw-stappenplan als hulpmiddel bij het teruggave proces.

Let op: heb je al eerder zonnepanelen aangeschaft en btw verrekend? Dan heb je mogelijk recht op een lagere teruggave. In bepaalde situaties krijg je de btw helemaal niet terug. Lees hier meer over de btw teruggave bij extra zonnepanelen.

Kan ik op meerdere dakdelen zonnepanelen laten leggen?
Ja, dat is mogelijk. Bij inschrijving geef je één dakdeel op. Kies hierbij het dakdeel waarop je het meeste rendement verwacht en dat dus het meest naar het zuiden gericht is. Kies bij twijfel het dakdeel met de grootste oppervlakte.

Na ontvangst van het persoonlijke aanbod kun je het aantal panelen aanpassen (minimaal 4 en maximaal 40). Geef in het opmerkingenveld aan dat je op meerdere dakdelen panelen wenst.

Na acceptatie van het aanbod doet de leverancier een schouw (controle) van je dak en past hij het aanbod aan. De leverancier verwerkt dit in een schouwrapport. Na ontvangst van het schouwrapport kun je nog van het aanbod afzien.
Kan ik meedoen als ik geen lid ben van Vereniging Eigen Huis?
Ja, zowel leden als niet-leden kunnen vrijblijvend meedoen aan de Collectieve Inkoop Zonnepanelen: hoe meer mensen zich inschrijven, hoe scherper het aanbod. Na inschrijving ontvang je vrijblijvend een persoonlijk aanbod. Accepteer je het aanbod, dan word je gratis een jaar lid van Vereniging Eigen Huis. Heb je eerder een gratis lidmaatschap gekregen? Dan wordt de contributie van het lidmaatschap automatisch geïncasseerd.
Kan ik als lid van een Vereniging van Eigenaars meedoen aan de Collectieve Inkoop Zonnepanelen?

Ja, dat kan. Je heeft wel toestemming nodig van de Vereniging van Eigenaars (VvE). Bij inschrijving voor de Collectieve Inkoop Zonnepanelen kun je aangeven dat je lid bent van een VvE. Een VvE heeft twee opties:

1. De VvE schaft een zonnepanelensysteem aan dat aangesloten wordt op de hoofdmeter van de VvE. De opgewekte energie kan gesaldeerd worden met het verbruik van de energie in de gedeelde ruimtes. Hiervoor is één inschrijving nodig.

2. Individuele leden van de VvE kunnen hun eigen zonnepanelensysteem aanschaffen en deze laten aansluiten op hun eigen meter. In dit geval schrijven de leden die zonnepanelen willen zich ieder voor zich in.

Helaas kun je als VvE niet gezamenlijk meedoen. De stroom van een zonnepanelensysteem op het dak van een VvE kan (nog) niet gesaldeerd worden met het verbruik van meerdere individuele bewoners van de VvE.

Hoe weet ik of mijn dak geschikt is voor zonnepanelen?

Of een dak geschikt is voor zonnepanelen hangt af van een aantal factoren. Een dak moet voldoen aan de volgende voorwaarden: 

 • Voldoende vrije ruimte beschikbaar. Een groot deel van het dak moet vrij zijn van ramen, pijpen of andere obstakels.
 • Voldoende zonlicht op het dak. Hoe meer gericht op het zuiden, hoe hoger het rendement. Daken gericht naar het noorden, noord-westen of noord-oosten zijn niet geschikt. Ook is het niet verstandig om zonnepanelen te plaatsen op daken waar veel schaduw op valt (bijvoorbeeld door bomen).
 • Geschikte vorm van het dak. Zonnepanelen kunnen op schuine en platte daken worden geïnstalleerd.
 • Geschikte dakbedekking. Op sommige soorten dakbedekking is het lastig om zonnepanelen te installeren; de installatie kost meer tijd of er zijn andere materialen nodig. Je betaalt dan meerwerkkosten. De volgende soorten dakbedekking zijn ongeschikt voor zonnepanelen:
  Rieten dak
  Zonnepanelen op een rieten dak verhogen het risico op brand. Ook vraagt het om een speciale montage en is het risico op schade aan je dak bij montage groter.
  Dak met asbest
  Zonnepanelen mogen niet gemonteerd worden op daken die asbest bevatten. Golfplaten en/of kunstleien (eterniet) die vóór 1990 geproduceerd zijn, kunnen bijvoorbeeld nog asbest bevatten. 
 • Beoordeling van de leverancier. Accepteer je het aanbod, dan beoordeelt de winnende leverancier middels een schouw (controle) of je dak daadwerkelijk geschikt is en of het aantal opgegeven zonnepanelen past.
Kan ik op andere plekken dan op het dak van mijn huis zonnepanelen laten plaatsen?

Het volgende geldt voor de Collectieve Inkoop Zonnepanelen:

 • Zonnepanelen op een garage, schuur, aanbouw of tuinhuis
  Naast op het dak van je huis, kun je zonnepanelen laten plaatsen op een garage, schuur, aanbouw of tuinhuis. Tenzij het dak groot genoeg is en over voldoende draagvermogen beschikt. Voor de aanleg van het zonnepanelensysteem is mogelijk een extra meterkast of extra bekabeling nodig. De leverancier stelt in overleg met je een schouwrapport op waarin de meerwerkkosten zijn verwerkt.
 • Zonnepanelen aan een gevel of verticale wand
  Je kunt via de Collectieve Inkoop geen zonnepanelen laten plaatsen op een gevel of verticale wand. Dit valt buiten ons aanbod.
 • Zonnepanelen op de grond
  Ook zonnepanelen laten plaatsen op de grond valt buiten het aanbod van de Collectieve Inkoop Zonnepanelen.
Ik wil mijn dak binnenkort vervangen. Kunnen de zonnepanelen overgezet worden?

Ja, dat kan. Omdat hier kosten aan zijn verbonden, is het raadzaam eerst je dak aan te pakken.

Op een plat dak zijn zonnepanelen eenvoudig te verplaatsen; de panelen zijn niet vastgemaakt aan het dak, maar blijven door ballast op hun plaats. Op een schuin dak is verplaatsen lastiger; de panelen moeten losgemaakt worden van de bevestigingshaken en de haken moeten worden verwijderd.

Als de leverancier die de panelen geïnstalleerd heeft de verplaatsing uitvoert, blijft de garantie van kracht.

Hoe werkt het terugleveren van stroom en salderen?

Je energieleverancier berekent jaarlijks hoeveel stroom je hebt verbruikt en hoeveel stroom je zonnepanelen hebben opgewekt. Dit wordt tegen elkaar weggestreept. Het tegen elkaar wegstrepen heet salderen en is geldig tot 2023.

Vanaf 1 januari 2023 wordt de salderingsregeling afgebouwd. Het voordeel dat huishoudens ontvangen op hun energiebelastingen, in ruil voor het terugleveren aan het net, wordt elk jaar 9% minder. Dat is gunstiger dan de 11% die Minister Wiebes in een eerder plan presenteerde. De terugverdientijd en het rendement van zonnepanelen blijft hiermee aantrekkelijk. Vanaf 2031 ontvangen zonnepanelenbezitters alleen nog een vergoeding voor de teruggeleverde stroom.

De regeling geldt voor huidige en toekomstige zonnepanelenbezitters. De verwachting is dat consumenten die nu al zonnepanelen hebben, of deze voor 2023 aanschaffen, de investering in 7 jaar terugverdienen. Voor consumenten die na 2022 zonnepanelen kopen, zal de terugverdientijd waarschijnlijk langer zijn. Lees hier meer >

Aanmelden bij Netbeheerder

Wil je salderen, dan moet je dit melden bij je netbeheerder via www.energieleveren.nl. De netbeheerder kijkt of je elektriciteitsmeter geschikt is voor salderen en zorgt eventueel voor vervanging. Dit is kosteloos. De netbeheerder regelt met jouw energieleverancier de verwerking in de afrekening.

Heeft het plaatsen van zonnepanelen gevolgen voor de WOZ-waarde?
Voor vaststelling van de WOZ-waarde worden zonnepanelen gerekend als onroerend goed, dit bleek n.a.v. een uitspraak van het Gerechtshof in 2018. Wil je hier meer over weten? Lees onze blog >

Dit vinden anderen van de Collectieve Inkoop Zonnepanelen

Vereniging Eigen Huis

Marcel uit Dongen

star star star star star_border
‘De collectieve inkoop is precies gegaan zoals ik had verwacht, alles werd tot in de puntjes geregeld. Ik hoefde zelf bijna niets te doen. Het resultaat ligt netjes op mijn dak.'
Vereniging Eigen Huis

Dhr. Mordang uit Den Bosch

star star star star star_half
'Ik heb mijn deelname aan de Collectieve Inkoop Zonnepanelen als zeer goed ervaren. Het bedrijf dat de panelen heeft gemonteerd heeft goed werk geleverd.'
Vereniging Eigen Huis

Dhr. Dijkhoff uit Haarlem

star star star star star_border
'Alles wordt voor je geregeld, je hebt vrij weinig om naar om te kijken. De deal die afgesloten wordt is oké.'

Lees meer over de Collectieve Inkoop Zonnepanelen

Hoe werkt de Collectieve Inkoop Zonnepanelen?

Iedereen kan meedoen aan de Collectieve Inkoop Zonnepanelen. Schrijf je vrijblijvend in en ontvang na de veiling een aanbod op maat. Zo werkt het

Wat houdt het aanbod van de Collectieve Inkoop in?

Welke zonnepanelen krijg je, wat is allemaal inbegrepen in het aanbod en op welke garanties kun je rekenen? Over het aanbod

Zonne-energie

Steeds meer mensen investeren in zonne-energie. Met zonnepanelen wek je stroom op, met een zonneboiler verwarm je water. Over zonne-energie

Kosten zonnepanelen

Zonnepanelen zijn een slimme investering in een lagere energierekening. Met deze kosten en voordelen krijg je te maken als je zonnepanelen koopt. Meer over de kosten