Infraroodverwarming

Infraroodverwarming is vooral geschikt als bijverwarming, bijvoorbeeld in een ruimte waar geen radiator staat. Hoe werkt infraroodverwarming, wat kost het en wat levert het op?  

Hoe werkt infraroodverwarming?

Met elektrische infraroodpanelen verwarm je specifieke ruimtes of plaatsen, zoals een badkamer of werkplek. Je voelt de warmte alleen binnen het stralingsgebied van de panelen; de lucht in de ruimte wordt niet verwarmd. De lucht in de ruimte wordt alleen indirect verwarmd door de warmte die wordt afgegeven door aangestraalde oppervlaktes. Doordat infraroodpanelen vrijwel direct warmte afgeven en je ze makkelijk aan- en uitzet, bespaar je energie. 

Infraroodpanelen zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren, prints en oppervlaktes. Je kunt ze aan het plafond of aan de wand monteren. Montage aan het plafond heeft als voordeel dat de straling niet wordt geblokkeerd door voorwerpen in de ruimte.

Wat kosten infraroodpanelen?

Infraroodpanelen hebben geen of nauwelijks onderhoud nodig en gaan lang mee. De prijs van een infraroodpaneel is onder meer afhankelijk van het formaat en design en start vanaf ongeveer € 250.

Voor de aanschaf van infraroodpanelen kun je mogelijk subsidie krijgen of een lening afsluiten.

  Wat levert infraroodverwarming op?

  Door infraroodverwarming als bijverwarming voor specifieke ruimtes of plekken in te zetten, kun je besparen op je energierekening. Verwarm je plaatsen waar je langere tijd stilzit met infrarood, dan kan de thermostaat vaak een paar graden omlaag.

  Aandachtspunten infraroodverwarming

  • Infraroodpanelen zijn eenvoudig te monteren. Je hebt alleen een stopcontact nodig, een plek om ze op te hangen en bevestigingsmateriaal. 
  • Bij gebruik van meerdere infraroodpanelen kan het nodig zijn de meterkast en/of de woonhuisaansluiting uit te breiden. 
  • Bij meerdere infraroodpanelen kunnen de jaarlijkse vastrechtkosten (kosten voor gebruik van leidingen en kabels) stijgen als je aansluiting groter wordt dan 3 x 25A. Je betaalt dan zo’n € 700 per jaar meer. 
  • Je hele woning verwarmen met infrarood is alleen zinvol als je huis heel goed geïsoleerd is. 
  • Infrarood is een goede combinatie met zonnepanelen, omdat je dan zelf stroom opwekt.

  Veelgestelde vragen infraroodverwarming

  Meer over duurzaam verwarmen

  Duurzaam verwarmen

  Is je huis goed geïsoleerd, dan kun je het duurzaam verwarmen. Bijvoorbeeld met een warmtepomp.  Over duurzaam verwarmen

  Waar let je op bij vloerverwarming?

  Overweeg je vloerverwarming? Vloerverwarming komt veel voor bij lage temperatuur verwarming. En dat is energiezuinig. Over vloerverwarming

  Lage temperatuur verwarming

  Bij lage temperatuur verwarming is de temperatuur van het water in de radiatoren maximaal 55 graden. Hierdoor dalen je stookkosten. Verwarmen lage temperatuur

  Over de hybride warmtepomp

  Een warmtepomp is een duurzame oplossing voor verwarmen van de meeste bestaande woningen. Alleen op koude dagen springt de cv-ketel bij. Over de hybride warmtepomp