Lage temperatuur verwarming

Gewoonlijk is de aanvoer- en retourtemperatuur van het cv-water ingesteld op respectievelijk 80-60 graden. Bij lage temperatuur verwarming is dat maximaal 55-45 graden, waardoor de stookkosten dalen. Hoe zit dat, wat kost lage temperatuur verwarming (ltv) en wat levert het op?  

Hoe werkt lage temperatuur verwarming?

Als je huis goed geïsoleerd is, kun je het verwarmen met water van een lage temperatuur (maximaal 55 graden). Voerverwarming is geschikt voor lage temperatuur verwarming. Sommige radiatoren kun je overigens met kleine ventilatoren (boosters) geschikt maken voor ltv. Boosters verspreiden de warmte sneller door het huis. Ook kun je speciale ltv-radiatoren of -convectoren aanschaffen. 

Wat kost lage temperatuur verwarming?

Het hoeft niets te kosten. Als je weet dat je huis goed is geïsoleerd, kun je de temperatuur van de cv-ketel in de winter instellen op 50 graden. Krijg je het op dat moment met het huidige afgiftesysteem (de radiatoren etc.) nog steeds comfortabel in huis. Ook in de winter als het vriest duurt dat niet overdreven lang. Dan is je verwarmingssysteem geschikt voor een lagere watertemperatuur. Lukt dat niet, kun je investeren in een ander afgiftesysteem, in aanpassingen ervan of in extra isolatie. 

De prijzen van lage temperatuur radiatoren variëren van zo'n € 300 tot € 2200, exclusief montage. De prijs is afhankelijk van het benodigde vermogen, het model en de kleur van de radiator. Voor de aanschaf kun je mogelijk subsidie krijgen of een lening afsluiten.

Wat levert lage temperatuur verwarming op?

Een lagere energierekening, omdat de cv-ketel of warmtepomp het verwarmingswater minder hoeft te verwarmen. En vloerverwarming zorgt voor een gelijkmatige verwarming van de ruimte, waardoor de thermostaat iets lager gezet kan worden. De grootste besparing bereik je door lage temperatuur verwarming te combineren met een warmtepomp.

Aandachtspunten lage temperatuur verwarming

  • Heb je lage temperatuur verwarming en zet je de thermostaat hoger, dan duurt het langer voordat je huis warmer wordt. Met een klokthermostaat kun je zorgen dat een ruimte op een bepaald tijdstip de gewenste temperatuur heeft. 

Meer over duurzaam verwarmen

Infraroodverwarming

Infraroodverwarming is vooral geschikt als bijverwarming, bijvoorbeeld in een ruimte waar geen radiator staat. Verwarmen met infrarood

Hybride warmtepomp

Een warmtepomp is een duurzaam alternatief voor je cv. Hoe werkt een hybride warmtepomp, wat zijn de kosten en opbrengsten en is jouw woning geschikt?  Over de hybride warmtepomp