Lage temperatuur verwarming

Door je woning en het water op lage temperatuur te verwarmen, bespaar je op de stookkosten. Dit kan alleen bij een redelijk tot goed geïsoleerd huis. We leggen uit wat lage temperatuur verwarming is, wat het kost én oplevert.

Wat is lage temperatuur verwarming?

Met lage temperatuur verwarming stel je de aanvoer- en retourtemperatuur van het cv-water lager in op maximaal 55 graden (normaal 80 graden). Het cv-water gaat van de cv-ketel naar het afgiftesysteem (vloer- en wandverwarming en radiatoren) in de woning. Lage temperatuur verwarming is nodig als je een (hybride) warmtepomp overweegt. De meeste warmtepompen verwarmen het water namelijk tot maximaal 55 graden.

Vloer- en wandverwarming zijn ook een vorm van lage temperatuur verwarming. Hierbij stroomt het warme water door leidingen in de vloer of wand. De vloer- of wand verwarming wordt gevoed door het warme water van het cv-verwarmingssysteem. Een warmtewisselaar zorgt voor de juiste de temperatuur in de vloer- of wandverwarming. Deze is meestal lager dan het water dat door de radiatoren of convectoren stroomt.

Kan ik mijn woning op lage temperatuur verwarmen?

Niet elke woning is geschikt om op lage temperatuur te verwarmen. Hou rekening met het volgende.

  • De woning moet redelijk tot goed geïsoleerd zijn om met een temperatuur van maximaal 50 graden te kunnen verwarmen. Dit zijn al gauw woningen met een energielabel C of D. Heeft jouw woning een slechter energielabel? Dan moet je eerst isoleren. Hoe meer isolatie hoe lager je de temperatuur kunt krijgen. Is je huis goed geïsoleerd? Test dan zelf of je woning geschikt is voor lage temperatuur verwarming door een week lang de aanvoertemperatuur te verlagen.

> Doe de 50 graden test en ontdek of je woning geschikt is voor lage temperatuur verwarming

  • Een andere voorwaarde is het vermogen van het afgiftesysteem (vloer- en wandverwarming en radiatoren) in je woning. Als het water op een lagere temperatuur de radiator binnenkomt, dan moet de radiator het wel aankunnen om de ruimte warm te krijgen. Het vermogen van het afgiftesysteem is namelijk afgestemd op de benodigde warmte in een ruimte. Meestal wordt dit tijdens de bouw van de woning berekend maar een installateur kan dit opnieuw voor je doen. Zo weet je of je met de aanwezige radiatoren de verschillende ruimtes warm krijgt met een lagere aanvoertemperatuur.

Sommige radiatoren kun je met kleine ventilatoren (zogeheten boosters) geschikt maken voor lage temperatuur verwarming. Boosters verspreiden de warmte sneller door het huis. Ook kun je speciale lage temperatuur verwarmingsradiatoren aanschaffen. Deze zijn standaard al voorzien van dergelijke ventilatoren.

Wat levert lage temperatuur verwarming op?

Een lagere energierekening, omdat je bespaart op je gasverbruik. Je cv-ketel of warmtepomp werkt namelijk efficiënter omdat het water met maximaal 50 graden aanzienlijk lager is dan normaal het geval is. Voor warmtepompen is het zelfs een must, omdat de meeste warmtepompen tot maximaal 55 graden kunnen verwarmen. Een enkele warmtepomp kan een hogere aanvoertemperatuur leveren maar dat gaat ten koste van het rendement. De grootste besparing bereik je door lage temperatuur verwarming te combineren met een (hybride) warmtepomp.

Wat kost lage temperatuur verwarming?

Met de 50 graden test kom je erachter of je woning in de winter warm blijft met lage temperatuur. Lukt het om je huis warm te krijgen met je huidige afgiftesysteem (radiatoren)? Dan is je verwarmingssysteem geschikt voor een lage temperatuur verwarming en hoeft je geen kosten te maken.

Lukt het niet om de woning op lage temperatuur goed warm te krijgen? Hou rekening met de volgende investeringen.

  • Uitbreiding en/of vervanging van het bestaande afgiftesysteem (radiatoren). De prijzen van lage temperatuur radiatoren variëren van zo'n 300 tot 2200 euro, exclusief montage. De prijs is afhankelijk van het benodigde vermogen, het model en de kleur van de radiator. Voor de aanschaf krijg je mogelijk subsidie
  • Uitbreiding van het afgiftesysteem met vloer- of wandverwarming. Voor het aanleggen van vloer- of wandverwarming kost je al gauw zo’n 5.000 euro exclusief het vernieuwen van de vloer- of wandbedekking. Ook dat is afhankelijk van het benodigde vermogen en de grootte van de ruimte(s).  
  • Extra isolatie. Voor isolatiemaatregelen krijg je mogelijk subsidie.

Aandachtspunten

  • Met lage temperatuur verwarming duurt het langer voordat je huis warmer is. Met een klokthermostaat kun je zorgen dat een ruimte op het gewenste tijdstip een aangename temperatuur heeft.
  • Met onze online check ontdek je of een warmtepomp een optie is voor jouw woning. Zo ja, dan kun je meedoen met onze Collectieve Inkoop Warmtepomp.

Meer over duurzaam verwarmen

Hybride warmtepomp: wat is het en hoe werkt het?

Een warmtepomp is een goede oplossing voor het duurzaam verwarmen van de meeste bestaande woningen. Alleen op koude dagen springt de cv-ketel bij. Over de hybride warmtepomp

Waterzijdig inregelen: 5 vragen

Wat is waterzijdig inregelen? Wanneer heeft het zin? We beantwoorden vijf veelgestelde vragen. Vragen en antwoorden

Subsidies

Energiebesparende maatregelen vergen soms een flinke investering. Om u in de kosten tegemoet te komen, zijn er subsidies en speciale financieringsmogelijkheden. Lees meer

Isoleren en ventileren

Een lagere energierekening begint met isoleren. Welke mogelijkheden zijn er? Wat kost isoleren en wat levert het op? Over isoleren