Prijs en rendement van warmtepompen

De hybride warmtepomp en de ventilatiewarmtepomp zijn goedkoper dan een all-electric warmtepomp. Die laatste heeft wel een hoger rendement, omdat je geen gas meer verbruikt. Wat kosten de verschillende soorten warmtepompen en wat is je energiebesparing op jaarbasis?

Wat kost een warmtepomp?

Hieronder vind je een indicatie van prijs en subsidie voor de verschillende soorten warmtepompen.

Soort warmtepompPrijs (inclusief installatie)Subsidie
Hybride warmtepomp (5kW)€4.500 tot €6.000€1.500 tot €1.800

Ventilatiewarmtepomp (1 - 2 kW)

€3.300 tot €4.700

€1.250 tot €1.500

All-electric luchtwarmtepomp (3 - 12 kW)€6.500 tot €14.000€1.300 tot €2.500
All-electric bodemwarmtepomp (4 - 16kW)€8.500 tot €19.500€2.650 tot €3.400

Prijzen zijn inclusief btw en installatie.

De bodemwarmtepomp vraagt om een flinke investering, omdat het boren van putten naar de grondwaterlaag duur is. Bouwers passen deze techniek vaak alleen toe voor meerdere woningen die aangesloten worden op deze warmtepomp of voor utiliteitsgebouwen, zoals grote winkels, bedrijfspanden en scholen.

Subsidie voor warmtepompen

Via de Rijksdienst voor Ondernemen Nederland kun je subsidie krijgen voor de aanschaf van een warmtepomp: de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE). 

Met deze subsidie stimuleert de overheid Nederlandse huishoudens en bedrijven om minder gas te gebruiken en meer duurzame warmte. De hoogte van het subsidiebedrag hangt af van het type warmtepomp en de energieprestatie, en kan oplopen tot 40% van de aanschafkosten.

Een warmtepomp komt in aanmerking voor de ISDE als deze voldoet aan de volgende voorwaarden:

  • De warmtepomp is onderdeel van een verwarmingstoestel.
  • Het verwarmingstoestel is uitgerust met een lucht-waterwarmtepomp, grond-waterwarmtepomp of een water-waterwarmtepomp.
  • De warmtepomp is geen lucht-luchtwarmtepomp.
  • Het ruimteverwarmingstoestel heeft een vermogen van ten hoogste 70 kW.
  • Het verwarmingstoestel is voorzien van een etiket en een productkaart en technische documentatie.
  • De warmtepomp wordt geïnstalleerd door een deskundige installateur.

Alle warmtepompen die we via de Collectieve Inkoop Warmtepomp aanbieden, komen in aanmerking voor deze subsidie (mits er nog geld in de subsidiepot zit).

Tip! Collectieve Inkoop Warmtepomp

Een hybride warmtepomp is een goede oplossing voor het meer duurzaam verwarmen van je woning. Doe de warmtepompcheck en ontdek of jouw woning geschikt is.

Doe de warmtepompcheck

Wat levert een warmtepomp op?

Met een warmtepomp verbruik je minder tot geen gas: met de hybride warmtepomp verbruik je 40-60% minder, met de all-electric warmtepompen verbruik je helemaal geen gas meer. Je bespaart dus op je gasrekening en je draagt bij aan een schoner milieu. 

Hoeveel je met een warmtepomp precies bespaart op het gasverbruik en hoe lang het duurt voordat je de investering terugverdient, is afhankelijk van je woning, je persoonlijk verbruik en het type warmtepomp.

Onderstaande tabellen van Milieu Centraal geven een indicatie van hoeveel je bespaart op energiekosten, en van de vermindering van de CO2-uitstoot per jaar bij een hybride warmtepomp en een all-electric warmtepomp. Milieu Centraal is hierbij uitgegaan van de gasprijzen en elektraprijzen uit 2021.

De kans is groot dat de gasprijzen de komende jaren verder zullen stijgen. De overheid wil bewoners daarmee stimuleren te investeren in duurzame oplossingen voor het verwarmen van hun woning. Bij hogere gasprijzen wordt het rendement van de warmtepomp hoger en verdien je de investering sneller terug.

Hybride warmtepomp en ventilatiewarmtepomp

SoortEnergieverbruik per jaarEnergiekosten per jaarBesparing per jaarC02 uitstoot per jaar
HR cv-ketel1.500m3 gas€1.185-2.800 kilo
Hybride warmtepomp (5kW)750m3 gas + 1.600kWh€945€2402.200 kilo
Ventilatie-warmtepomp met hr-ketel800m3 gas + 1.600kWh€984€2002.285 kilo

* Berekend met een gasprijs van 79 cent per m3 en een stroomprijs van 22 cent per kWh (prijspeil 2021). Het voorbeeld geldt voor een gemiddelde eengezinswoning met drie personen. Als de temperatuur daalt tot onder de 4°C, schakelt in dit voorbeeld de warmtepomp uit en slaat de cv-ketel aan.

All-electric warmtepomp

SoortEnergieverbruik per jaarEnergiekosten per jaarBesparing per jaarC02 uitstoot per jaar
HR cv-ketel1.000m3 gas€870 (+ €200 voor je gasaansluiting)-1.900 kilo
Luchtwarmtepomp (3 - 12kW)2.800 kWh€615€180 (+ €200 omdat je gasaansluiting weg kan)1.300 kilo
Bodemwarmtepomp (4 - 16 kW)2.100kWh€460€330 (+ €200 omdat je gasaansluiting weg kan)1.000 kilo

* Berekend met een gasprijs van 79 cent per m3 en een stroomprijs van 22 cent per kWh (prijspeil 2021). Dit voorbeeld geldt voor een goed geïsoleerde, gemiddelde eengezinswoning met drie bewoners.

COP: Coëfficient Of Performance

Het rendement van een warmtepompsysteem dat vermeld staat bij de product specificaties wordt uitgedrukt in de Coëfficiënt Of Performance (COP). De COP is de verhouding tussen de hoeveelheid verbruikte energie en de geleverde energie van de warmtepomp. 

De verbruikte energie is de elektriciteit die nodig is om de energie (warmte) uit de bron te halen en deze samen te persen (comprimeren) tot een bruikbare temperatuur.
De geleverde energie is de hoeveelheid warmte die de warmtepomp kan afgeven aan het afgiftesysteem of aan de boiler voor warm tapwater. 

De huidige generatie warmtepompen heeft meestal een COP van boven de 5. Een COP van 5 wil zeggen dat van de hoeveelheid energie die je erin stopt, er vijf keer zoveel energie uitkomt. Dus hoe hoger de COP, hoe beter.

De COP wordt standaard getest op een brontemperatuur van 7°C en een temperatuur van 35°C naar het afgiftesysteem (COP bij 7/35).

COP

Werkelijk rendement

Aan de hand van de COP kun je verschillende warmtepompen met elkaar vergelijken. Het werkelijke rendement van de warmtepomp kan hier echter wel van afwijken. Dat heeft te maken met de werkelijke temperatuur van de bron en de werkelijke temperatuur naar het afgiftesysteem. Grof gezegd kun je stellen dat hoe hoger de temperatuursprong is tussen de bron en het afgiftesysteem, hoe lager het rendement van de warmtepomp.

Seizoensrendement

Bij een lucht-water warmtepomp is het werkelijke rendement een stukje lager dan de COP (7/35). Dit heeft vooral te maken met de variatie in de buitentemperatuur. Dit wordt ook wel het seizoensrendement genoemd of SCOP (Seasonal Coëfficiënt Of Performance). 
In het voor- en najaar - als de buitentemperatuur tussen de 10 en 16 °C ligt en er gestookt wordt, werkt de warmtepomp met een hoog rendement. In de winter daalt het rendement van de warmtepomp, zeker als de temperatuur richting het vriespunt gaat of zelfs daaronder daalt. Dan moet de cv-ketel bijspringen of neemt hij het verwarmen van de woning zelfs helemaal over van de warmtepomp.

De ketel springt over het algemeen bij als de temperatuur onder de 4°C komt. Dit kan in overleg met de installateur verlaagd worden tot 0°C.  Bij sommige type hybride warmtepompen springt de de cv-ketel boven de 7°C al bij, als het te lang duurt om de woning te verwarmen met alleen de warmtepomp. 

Rendement bodemwarmtepomp

Bij een warmtepomp met bodemwarmte als bron is het rendement het hele stookseizoen redelijk stabiel, omdat de brontemperatuur meestal ook stabiel is (zo’n 10 a 12 °C). Hierdoor functioneert dit type warmtepomp gemiddeld met een hoog rendement. Voorwaarde is wel dat de warmtepomp niet te veel warmte onttrekt uit de bodem, waardoor de bodem uitgeput raakt. 

Lees meer over de warmtepomp

Hybride warmtepomp: wat is het en hoe werkt het?

Een warmtepomp is een goede oplossing voor het duurzaam verwarmen van de meeste bestaande woningen. Alleen op koude dagen springt de cv-ketel bij. Over de hybride warmtepomp

Het geluid van een warmtepomp

Als de buitenunit van je warmtepomp op de juiste plek staat en goed is geïnstalleerd, ervaar je geen geluidsoverlast. Over het geluid

Verduurzamen met subsidie

Voor energiebesparende maatregelen kun je mogelijk subsidie krijgen van de rijksoverheid, provincie of gemeente.   Over subsidies

5 vragen over de hybride warmtepomp

Duurzaam verwarmen en een lagere energierekening? Dan is een hybride warmtepomp misschien wat voor jou. Wanneer kies je voor een hybride warmtepomp? Hoeveel ruimte heb je nodig? Vragen en antwoorden