Zonnepanelen en btw

Update: Huiseigenaren die vóór 20 juni 2013 zonnepanelen hebben gekocht, kunnen mogelijk alsnog de btw over de aanschaf en installatie van de panelen terugkrijgen. Aanleiding hiervoor is een arrest van de Hoge Raad van vrijdag 15 december.

stappenplan-btw-terugvragen-zonnepanelen

Huiseigenaren die met behulp van zonnepanelen een deel van de opgewekte stroom terugleveren aan het energienet en daarvoor een vergoeding krijgen van de energieleverancier worden ondernemers voor de btw.

Sinds 20 juni 2013 kunnen consumenten die zonnepanelen hebben gekocht de btw op aanschaf en installatie terugvragen van de Belastingdienst. Dit komt door een uitspraak van het Europese Hof van Justitie. In Oostenrijk startte een man een rechtszaak omdat hij de btw wilde terugvragen die hij had betaald bij de aanschaf en installatie van zijn zonnepanelen. Het Hof stelde hem in het gelijk. Het regelmatig en tegen vergoeding stroom leveren aan het energienet werd aangemerkt als economische activiteit. Eigenaren van zonnepanelen werden daarmee ondernemers. De uitspraak van het Europese Hof is ook van toepassing op Nederlanders.

Lees ook 'Teruggavetermijn btw op zonnepanelen beperkt'

Administratie bijhouden

Consumenten die zonnepanelen hebben aangeschaft en de btw over de aanschaf en installatie willen terugvragen, moeten zich bij de Belastingdienst aanmelden en een btw nummer aanvragen. Zonder deze aanmelding kan de btw niet worden teruggevraagd. Zodra particulieren de btw hebben teruggevraagd en zich tijdig hebben aangemeld voor de kleine ondernemersregeling (KOR), zal de Belastingdienst voor de 3 opvolgende jaren geen btw-aangiftes meer uitreiken.

Huishoudens die zonnepanelen kopen met een opwekvermogen niet hoger dan 10.000 Wattpiek zijn niet verplicht zich te melden bij de Belastingdienst. Zij kunnen dan ook de btw niet terugvragen. Deze zonnepaneeleigenaren krijgen automatisch ontheffing voor het doen van btw-aangifte en overige administratieve verplichtingen. Een huishouden valt dankzij de registratiedrempel namelijk in de meeste situaties onder de kleine-ondernemersregeling en voldoet aan de voorwaarden voor ontheffing van administratieve verplichtingen.

Belastingvoordeel

Wie btw-ondernemer wordt, kan een groot deel van de btw terugvragen die is betaald bij de aanschaf en installatie van zonnepanelen. Huishoudens die een zonnestroomsysteem hebben gekocht van € 2.900 kunnen profiteren van een belastingvoordeel van gemiddeld € 500.

Stappenplan btw terugvragen zonnepanelen

Consumenten die zonnepanelen hebben aangeschaft en opgewerkte energie terugleveren, zijn vanaf de installatiedatum van de panelen btw-ondernemer voor de Belastingdienst. Vereniging Eigen Huis heeft een 'Stappenplan btw terugvragen zonnepanelen' ontwikkeld, waarmee je kunt berekenen wat de btw-gevolgen van het ondernemerschap zijn. Het stappenplan van de Vereniging helpt je ook met het voldoen aan de verplichtingen die de btw-wetgeving aan je stelt als je zelf stroom opwekt met zonnepanelen. 

stappenplan-btw-terugvragen-zonnepanelen

Naheffingsaanslag van de Belastingdienst ontvangen?

Heb je een naheffingsaanslag omzetbelasting (btw) ontvangen? De Belastingdienst legt deze aanslag op omdat je niet (tijdig) de btw- kwartaalaangifte hebt ingediend. In deze situatie schat de Belastingdienst de verschuldigde btw en brengt dit bedrag via de naheffingsaanslag in rekening. Deze schatting is meestal aan de ruime kant. Om te voorkomen dat je deze hoge aanslag moet betalen, kun je de onderstaande stappen volgen. Ons stappenplan is alleen bedoeld voor consumenten die door het eigendom van zonnepanelen (met een maximale opwekvermogen van 10.000 Wattpiek (Wp) per jaar) ondernemer zijn geworden voor de btw, en die in een voorafgaand jaar de btw-teruggave hebben ontvangen.

Stappenplan bezwaar naheffingsaanslag BTW

Meer informatie op: Zonnepanelen gekocht vóór 20 juni 2013? Vraag alsnog btw terug

Tip! Collectieve Inkoop Zonnepanelen

Overweeg je zonnepanelen? Schrijf je vrijblijvend in voor onze Collectieve Inkoop Zonnepanelen en ontvang een offerte op maat.

Vrijblijvend inschrijven