Zonnepanelen en btw

Update: Huiseigenaren die vóór 20 juni 2013 zonnepanelen hebben gekocht, kunnen mogelijk alsnog de btw over de aanschaf en installatie van de panelen terugkrijgen. Aanleiding hiervoor is een arrest van de Hoge Raad van vrijdag 15 december.

Meer informatie op: Zonnepanelen gekocht vóór 20 juni 2013? Vraag alsnog btw terug

Huiseigenaren die met behulp van zonnepanelen een deel van de opgewekte stroom terugleveren aan het energienet en daarvoor een vergoeding krijgen van de energieleverancier worden ondernemers voor de btw.

Sinds 20 juni 2013 kunnen consumenten die zonnepanelen hebben gekocht de btw op aanschaf en installatie terugvragen van de Belastingdienst. Dit komt door een uitspraak van het Europese Hof van Justitie. In Oostenrijk startte een man een rechtszaak omdat hij de btw wilde terugvragen die hij had betaald bij de aanschaf en installatie van zijn zonnepanelen. Het Hof stelde hem in het gelijk. Het regelmatig en tegen vergoeding stroom leveren aan het energienet werd aangemerkt als economische activiteit. Eigenaren van zonnepanelen werden daarmee ondernemers. De uitspraak van het Europese Hof is ook van toepassing op Nederlanders.

Lees ook 'Teruggavetermijn btw op zonnepanelen beperkt'

Administratie bijhouden

Consumenten die zonnepanelen hebben aangeschaft en de btw over de aanschaf en installatie willen terugvragen, moeten zich bij de Belastingdienst aanmelden en een btw nummer aanvragen. Zonder deze aanmelding kan de btw niet worden teruggevraagd. Zodra particulieren de btw hebben teruggevraagd en zich tijdig hebben aangemeld voor de kleine ondernemersregeling (KOR), zal de Belastingdienst voor de 3 opvolgende jaren geen btw-aangiftes meer uitreiken.

Tot 1 januari 2020 hoefden huishoudens die geen btw aangifte willen doen, zich niet te melden bij de Belastingdienst. Zij konden dan ook de btw niet terugvragen. Als de Belastingdienst niet van een particulier te horen kreeg dat hij zonnepanelen heeft aangeschaft, krijgt die particulier automatisch ontheffing voor het doen van btw-aangifte en overige administratieve verplichtingen. Een huishouden valt namelijk in de meeste situaties onder de kleine-ondernemersregeling en voldoet daardoor aan de voorwaarden voor ontheffing van administratieve verplichtingen. Sinds 1 januari 2020 is het verplicht je te registreren bij de Belastingdienst als je met de zonnepanelen energie opwek en ook teruglevert aan de leverancier. 

Belastingvoordeel

Wie btw-ondernemer wordt, kan een groot deel van de btw terugvragen die is betaald bij de aanschaf en installatie van zonnepanelen. Huishoudens die een zonnestroomsysteem hebben gekocht van € 2.900 kunnen profiteren van een belastingvoordeel van gemiddeld € 500.

Stappenplan btw terugvragen zonnepanelen

Consumenten die zonnepanelen hebben aangeschaft en opgewerkte energie terugleveren, zijn vanaf de installatiedatum van de panelen btw-ondernemer voor de Belastingdienst. Vereniging Eigen Huis heeft een 'Stappenplan btw terugvragen zonnepanelen' ontwikkeld, waarmee je kunt berekenen wat de btw-gevolgen van het ondernemerschap zijn. Het stappenplan van de Vereniging helpt je ook met het voldoen aan de verplichtingen die de btw-wetgeving aan je stelt als je zelf stroom opwekt met zonnepanelen. 

stappenplan-btw-terugvragen-zonnepanelen