Hoe werkt de btw teruggave bij extra zonnepanelen?

Heb je al zonnepanelen en schaf je extra panelen aan? Hou dan rekening met veranderingen bij het terugvragen van de btw als je na 1 januari 2020 zonnepanelen aanschaft. De procedure is niet hetzelfde als bij de aankoop van je eerste set zonnepanelen.

Verplicht afmelden KOR

Door de introductie van de kleineondernemersregeling (KOR) in 2020 zijn de spelregels veranderd. Verleende de Belastingdienst je vóór 2020 een zogeheten ontheffing administratieve verplichting? Of kreeg je geen aangifte omzetbelasting meer? Dan val je per 1 januari 2020 automatisch onder deze nieuwe regeling.

Voor het aftrekken van de btw over de nieuwe panelen, meld je je vóór de aankoop eerst af voor de kleineondernemersregeling. Dat kun je doen met een speciaal formulieruiterlijk 4 weken voor het begin van het kwartaal waarin je de zonnepanelen koopt. Heeft de Belastingdienst de afmelding goedgekeurd? Dan ontvang je per kwartaal een btw-aangifte. 

> Bekijk vijf praktijk voorbeelden

Gevolgen afmelden KOR

Afmelden voor de KOR is niet zonder gevolgen. Als je dit verzoek indient, kun je de volgende drie jaar géén verzoek meer doen voor de regeling. Dat houdt in dat je gedurende die periode per kwartaal de btw-aangifte op tijd moet indienen. Dit moet je blijven doen, zelfs als je in die periode geen btw kunt aftrekken. Wel kun je de Belastingdienst verzoeken of je niet meer per kwartaal maar per jaar aangifte omzetbelasting mag doen.

Ook moet je het forfait-bedrag (‘verschuldigde btw over de opwek”) jaarlijks betalen aan de Belastingdienst. De kosten kunnen oplopen als je de btw-aangiftes uitbesteedt. Het voordeel van de btw-teruggave wordt dan lager of kan zelfs verloren gaan.

'Heb je eerder zonnepanelen gekocht? Of meer dan € 2500 aan btw betaald over de aanschaf? Laat je vooraf adviseren door een fiscalist over de gevolgen van de kleineondernemersregeling.'
Bobby Raghoenath, fiscaal jurist bij Vereniging Eigen Huis

Geen extra registratie nodig

Besluit je om de afmelding in gang te zetten dan is aanmelden bij de Belastingdienst niet meer nodig. Je bezit namelijk al een btw-nummer door de aankoop van de oude zonnepanelen. De volledige btw die je betaalt over de aanschaf en installatie van de nieuwe zonnepanelen kun je aftrekken via de eerste aangifte omzetbelasting die je krijgt. Heb je geïntegreerde panelen in je dak? Dan mag je maar één derde van de btw aftrekken. 

Hoger btw forfait, lagere btw teruggave

Je krijgt niet het volledige bedrag aan betaalde btw terug. Je vermindert het btw bedrag met het btw forfait. Dit forfait bereken je over de totale opwek van zowel de oude als nieuwe zonnepanelen. Gebruik ons btw-stappenplan voor hulp bij het berekenen van het forfaitbedrag en het terugvragen van de btw. 

stappenplan-btw-terugvragen-zonnepanelen

Voorkom een naheffingsaanslag

Dien de aangiftes omzetbelasting wel op tijd in als het door de Belastingdienst is uitgereikt, zelfs als je overal ‘0’ euro moet invullen. Hiermee voorkom je hoge naheffingsaanslagen en boetes voor het niet op tijd indienen en op tijd betalen van de belasting.

Btw-herzieningsregeling

Heb je meer dan € 2.500 aan btw in aftrek gebracht? In dat geval moet je minstens tien jaar bij geïntegreerde en minstens vijf jaar bij niet-geïntegreerde zonnepanelen nog btw-aangiftes blijven doen. Doe je dat niet en meld je je eerder aan voor de kleine ondernemersregeling dan moet je een deel van de afgetrokken btw weer terugbetalen aan de Belastingdienst. Dit heet de btw-herzieningsregeling.

Ook interessant

Hoe werken zonnepanelen

Hoe werken zonnepanelen? Wat gebeurt er als je zonnepanelen laat plaatsen? Werkt een zonnepaneel ook als de zon niet schijnt? Zo werken ze

Wat is salderen?

Wat is salderen precies? Hoe regel je het? We geven antwoord op veelgestelde vragen over de salderingsregeling voor zonnepanelen. Over salderen
Nieuws

Btw-teruggave eerste set zonnepanelen

Een groot deel van de btw die je hebt betaald bij de aanschaf en installatie van zonnepanelen kun je terugvragen. Lees meer

Zonnepanelen kopen: waar let je op?

Steeds meer huishoudens hebben zonnepanelen. Ontdek of zonnepanelen voor jou een aantrekkelijke investering zijn. Over zonnepanelen