Artikel
Zonne-energie

Eerste hulp bij btw-teruggave

De btw van je zonnepanelen terugvragen? Dat kan best ingewikkeld zijn. Vereniging Eigen Huis helpt graag met een handig stappenplan.

Auteur: Ingeborg Wiesenekker

Wanneer je met zonnepanelen energie opwekt en stroom teruglevert aan het net, ziet de Belastingdienst jou als btw-ondernemer. Over de teruggeleverde energie ontvang je een vergoeding en daarover moet je btw afdragen. Omdat je btw-ondernemer bent, kun je de btw over de aanschaf en de installatie van de zonnepanelen terugvragen. Je moet je hiervoor wel registreren bij de Belastingdienst.

Dit is nodig voor registratie

 • Factuur of facturen van de levering en installatie van de zonnepanelen. De factuur moet op jouw naam staan. Vallen de zonnepanelen in een (beperkte) gemeenschap van goederen, dan mag de factuur ook op naam staan van je partner.
 • Overeenkomst met de energieleverancier voor de levering van de elektriciteit. Deze moet op het moment van de aanschaf van de zonnepanelen op jouw naam staan.
 • Het totale opwekvermogen (wattpiek) van de zonnepanelen. Dit staat in de offerte en/of de overeenkomst met de leverancier, of in de technische specificatie van de zonnepanelen.
Vraag de btw uiterlijk zes maanden na afloop van het kalenderjaar waarin je de zonnepanelen hebt gekocht, terug bij de Belastingdienst.
Bobby Raghoenath, fiscalist bij Vereniging Eigen Huis

Stap 1: Registreren

Om de btw terug te kunnen vragen, moet je jezelf eerst bij de Belastingdienst aanmelden als ondernemer voor de btw. Dat kan met je DigiD via het digitale of papieren formulier Opgaaf zonnepaneelhouders. Wanneer je als particulier maar één keer btw-aangifte wilt doen, maak dan gebruik van de kleineondernemersregeling. De drie jaren daarna kun je geen btw-aanvragen meer doen of krijgen van de Belastingdienst.

Stap 2: Afwachten

Vul je het formulier digitaal in? Dan krijg je per mail een bevestiging van de registratie als ondernemer voor de btw (vaststelling belastingplicht) en een persoonlijk btw-nummer. Vul je de papieren versie in? Dan stuurt de Belastingdienst binnen tien werkdagen een bevestiging per brief.

Stap 3: Aangifte doen 

Na de registratiebevestiging kun je met je DigiD inloggen op het zakelijk portaal van de Belastingdienst. Je kunt nu btw-aangifte doen over de periode waarin je zonnepanelen hebt gekocht en geïnstalleerd. Vul hier de datum in van de eindfactuur en het totale opwekvermogen van de panelen. Zoek hierbij in de tabel, die op onze website en die van de Belastingdienst staat, het juiste vaste forfaitbedrag. Je kunt de btw-aangifte ook op papier doen, maar de digitale versie is gemakkelijker.

De uitgebreide uitleg over deze stap vind je in stappenplan btw teruggave zonnepanelen.

Stap 4: Rekeningnummer doorgeven 

Geef je rekeningnummer door via het zakelijke portaal van de Belastingdienst.

  Uitzonderingen

  • Ben je al ondernemer voor de btw? Dan kunnen de fiscale gevolgen anders zijn dan beschreven in dit stappenplan. Neem bij vragen contact op met de Belastingdienst.
  • De fiscale gevolgen kunnen anders zijn voor Verenigingen van Eigenaars. Neem bij vragen contact op met de Belastingdienst.
  • Voor wie al zonnepanelen heeft en nieuwe laat installeren, gelden afwijkende regels. Wat die regels zijn, lees je in ons uitgebreide online stappenplan. Scroll naar het onderdeel Zonnepanelen bijkopen.

  Dit is een bewerkte versie van het artikel 'Eerste hulp bij btw-teruggave' uit Eigen Huis Magazine, editie november 2021.

   

  Lees meer

  Btw-teruggave tweede set zonnepanelen

  Koop je voor de tweede keer zonnepanelen, dan werkt het terugvragen van de btw net even anders.  Lees meer
  Nieuws

  Btw-teruggave eerste set zonnepanelen

  Een groot deel van de btw die je hebt betaald bij de aanschaf en installatie van zonnepanelen kun je terugvragen. Lees meer

  Alles over zonne-energie

  Zonne-energie: hoe werkt het precies? Wat kunt u besparen en is uw dak geschikt? Lees alles over zonne-energie en de Collectieve Inkoop Zonnepanelen. Ontdek meer

  Waarom kiezen voor zonnepanelen?

  De redenen om voor zonnepanelen te kiezen, zijn voor iedereen verschillend. De belangrijkste hebben we voor je op een rijtje gezet. Redenen