
Dat de vraag naar zonnepanelen explodeert heeft verschillende oorzaken die nu allemaal op hetzelfde moment bij elkaar komen:
Een van de oorzaken van de langere wachttijden zijn de gestegen energieprijzen. Door weinig reserves en beperkte nieuwe gasaanvoer werd de vraag naar gas groot en steeg de prijs. Gascentrales zijn nog steeds nodig om elektriciteit op te wekken. In Europa wekken we nog niet genoeg duurzame energie op om aan de groeiende vraag (door bijv. elektrische auto’s en warmtepompen) te voldoen. Daarom stijgt ook de prijs van elektriciteit. De energielasten gaan hierdoor mogelijk met honderden euro’s omhoog. Dit resulteert in een groeiende vraag naar verduurzamingsmaatregelingen met oplopende levertijden voor zonnepanelen en warmtepompen als gevolg.
Als gevolg van de coronacrisis en verschillende lock downs zijn er problemen ontstaan in de gehele keten bij de productie en het transport van materialen. Er is bijvoorbeeld een groot tekort aan elektronische chips die essentieel zijn voor omvormers en optimizers voor zonnepanelen. De meeste chips en omvormers komen uit China. Als gevolg van het coronavirus, zijn chips en omvormers moeilijk te verkrijgen.
Daarnaast is er een tekort aan installateurs voor zonnepanelen. Gezien de krapte op de arbeidsmarkt is het voor de leveranciers een uitdaging om de capaciteit uit te breiden.
Tot wanneer de langere wachttijden aanhouden is onduidelijk. Zonnepanelen aanschaffen blijft een goede investering. Zowel voor het milieu als voor een lagere energierekening. Daarnaast is de investering sneller terugverdiend. Eerder was de gemiddelde terugverdientijd 10 jaar. Door de hogere energieprijzen verdien je zonnepanelen nu terug binnen 5 tot 9 jaar. Ga je zonnepanelen aanschaffen, houd daarbij wel rekening met de langere wachttijd.