Langer wachten op je zonnepanelen

Je eigen stroom opwekken met zonnepanelen is momenteel populair. Onder andere door de gestegen energieprijzen. Hierdoor is de vraag naar zonnepanelen hard gegroeid met langere levertijden als gevolg. Wil je graag zonnepanelen, dan moet je als huiseigenaar geduld hebben.

Oorzaken langere wachttijden

Dat de vraag naar zonnepanelen explodeert heeft verschillende oorzaken die nu allemaal op hetzelfde moment bij elkaar komen: 

Stijging energieprijzen

Een van de oorzaken van de langere wachttijden zijn de gestegen energieprijzen. Door weinig reserves en beperkte nieuwe gasaanvoer werd de vraag naar gas groot en steeg de prijs. Gascentrales zijn nog steeds nodig om elektriciteit op te wekken. In Europa wekken we nog niet genoeg duurzame energie op om aan de groeiende vraag (door bijv. elektrische auto’s en warmtepompen) te voldoen. Daarom stijgt ook de prijs van elektriciteit. De energielasten gaan hierdoor mogelijk met honderden euro’s omhoog. Dit resulteert in een groeiende vraag naar verduurzamingsmaatregelingen met oplopende levertijden voor zonnepanelen en warmtepompen als gevolg. 

Materiaaltekorten

Als gevolg van de coronacrisis en verschillende lock downs zijn er problemen ontstaan in de gehele keten bij de productie en het transport van materialen. Er is bijvoorbeeld een groot tekort aan elektronische chips die essentieel zijn voor omvormers en optimizers voor zonnepanelen. De meeste chips en omvormers komen uit China. Als gevolg van het coronavirus, zijn chips en omvormers moeilijk te verkrijgen.

Tekort aan installateurs

Daarnaast is er een tekort aan installateurs voor zonnepanelen. Gezien de krapte op de arbeidsmarkt is het voor de leveranciers een uitdaging om de capaciteit uit te breiden.

Zonnepanelen aanschaffen blijft verstandig

Tot wanneer de langere wachttijden aanhouden is onduidelijk. Zonnepanelen aanschaffen blijft een goede investering. Zowel voor het milieu als voor een lagere energierekening. Daarnaast is de investering sneller terugverdiend. Eerder was de gemiddelde terugverdientijd 10 jaar. Door de hogere energieprijzen verdien je zonnepanelen nu terug binnen 5 tot 9 jaar. Ga je zonnepanelen aanschaffen, houd daarbij wel rekening met de langere wachttijd. 

Lees meer over zonnepanelen 

Zonnepanelen kopen: waar let je op?

Steeds meer huishoudens hebben zonnepanelen. Ontdek of zonnepanelen voor jou een aantrekkelijke investering zijn. Over zonnepanelen

Hoe werken zonnepanelen

Hoe werken zonnepanelen? Wat gebeurt er als je zonnepanelen laat plaatsen? Werkt een zonnepaneel ook als de zon niet schijnt? Zo werken ze

Kosten zonnepanelen

Zonnepanelen zijn een slimme investering in een lagere energierekening. Met deze kosten en voordelen krijg je te maken als je zonnepanelen koopt. Meer over de kosten

Zonne-energie

Steeds meer mensen investeren in zonne-energie. Met zonnepanelen wek je stroom op, met een zonneboiler verwarm je water. Over zonne-energie