
Onze financieel en fiscaal specialisten krijgen de laatste tijd veel vragen van leden over zonnepanelen. Wij hebben daarom de 5 meestgestelde vragen en antwoorden op een rij gezet.
Je komt in aanmerking voor btw-aftrek als je aan de volgende voorwaarden voldoet:
Voorlopig nog wel, maar mogelijk verandert de salderingsregeling voor huiseigenaren met zonnepanelen vanaf 2023. Minister Wiebes heeft in 2020 een wetsvoorstel ingediend die de afbouw van de salderingsregeling per 1 januari 2023 moet regelen. Nu mogen huishoudens alle stroom die ze zelf met zonnepanelen opwekken en niet direct verbruiken, aftrekken van de hoeveelheid stroom die ze hebben ontvangen van hun energieleverancier. In het wetsvoorstel mogen consumenten Vanaf 2023 slechts een deel van hun teruggeleverde stroom in mindering brengen.
Onlangs heeft de Tweede Kamer besloten dat het volgende kabinet mag beslissen over de toekomst van de salderingsregeling. Het is op dit moment dus onduidelijk of het huidige voorstel voor afbouw in een nieuw kabinet nog zal worden ondersteund en of de beoogde invoeringsdatum van 1 januari 2023 nog gehaald kan worden.
Lees meer over de veranderingen in de salderingsregeling >
Samen de beste deal voor zonnepanelen. Met de Collectieve Inkoop Zonnepanelen koop je goede zonnepanelen voor een scherpe prijs en met lange garantie. Wij doen het uitzoekwerk, wel zo makkelijk! Schrijf je in en ontvang vrijblijvend een aanbod op maat.
Ja, dat kan, omdat zonnepanelen na installatie op het dak onroerend zijn en bij de woning horen. Leen je geld voor de aanschaf en installatie van de zonnepanelen, dan kun je onder voorwaarden de betaalde rente en bijbehorende kosten van de geldlening via de aangifte inkomstenbelasting in aftrek brengen.
Lees meer over de mogelijkheden om zonnepanelen te financieren >
Ja. Als panelen gedurende lange tijd op een woning liggen en de eigenaar niet van plan is ze snel te verwijderen, zijn panelen onroerend. Daarom worden zonnepanelen meegenomen in de vaststelling van de woz-waarde van een huis. Meestal wordt een huis door zonnepanelen meer waard.
Lees meer over zonnepalen en de gevolgen voor de woz-waarde >
Of je naast de btw over aanschaf en installatie van de zonnepanelen óók de btw op een deel van de bouwkosten van je nieuwbouwwoning terugkrijgt, is onzeker. In een aantal uitspraken van rechters hebben
huiseigenaren gelijk gekregen, maar in een aantal recente uitspraken juist niet. De Hoge Raad moet een doorslaggevende uitspraak doen.
Vergelijk vooral de voorwaarden van de verschillende aanbieders. Kijk bijvoorbeeld naar de garantie op de panelen, de omvormer en het installatiewerk. Het kan bijvoorbeeld zijn dat er wel garantie zit op de panelen en de omvormer, maar niet op het installatiewerk.
Zijn de garantievoorwaarden gelijk, dan is de prijs per wattpiek een goede manier om offertes te vergelijken. De meeste zonnepanelen en omvormers voldoen aan alle in Nederland vereiste voorschriften.
Een slimme meter berekent niet de opbrengst van je zonnepanelen, maar meet alleen de hoeveelheid afgenomen stroom en geleverde stroom aan het openbare netwerk. Op de jaarafrekening wordt de hoeveelheid geleverde stroom van de afgenomen stroom afgetrokken, het zogenoemde salderen.
Zonnepanelen vallen onder de opstalverzekering. In de meeste polisvoorwaarden staat dat je wijzigingen en/of verbouwingen aan je huis moet melden. Geef dus aan je verzekeraar door dat je zonnepanelen gaat installeren of hebt geïnstalleerd.