Zonnepanelen: de 5 meestgestelde vragen van leden

Onze financieel en fiscaal specialisten krijgen de laatste tijd veel vragen van leden over zonnepanelen. Wij hebben daarom de 5 meestgestelde vragen en antwoorden op een rij gezet.

Afgelopen maart (2020) maakte minister Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) bekend hoe hij de salderingsregeling wil versoberen. “Ik vermoed dat we daarom veel vragen over zonnepanelen krijgen,” zegt Bobby Raghoenath, fiscaal specialist bij Vereniging Eigen Huis. “En daarbij: zonnepanelen zijn ook populair nu, omdat het een aantrekkelijke investering is. Geld op een spaarrekening levert minder op.”  

1. Hoe vraag ik de btw van mijn zonnepanelen terug?

 Je komt in aanmerking voor btw-aftrek als je aan de volgende voorwaarden voldoet: 

  • Je hebt zonnepanelen gekocht en levert daarmee geregeld energie terug aan je energieleverancier
  • Je hebt een factuur met daarop de btw over de aankoop en installatie van de zonnepanelen 
  • De energierekening staat op jouw naam 
Is dat het geval? Registreer je dan bij de Belastingdienst. Dan ontvang je een btw-nummer waarmee je btw-aangifte kunt doen. Volg voor de aangifte de stappen uit ons handige stappenplan.   

2. Kan ik in de toekomst nog salderen?

Voorlopig nog wel, maar mogelijk verandert de salderingsregeling voor huiseigenaren met zonnepanelen vanaf 2023. Minister Wiebes stuurt daartoe voor de zomer een wetsvoorstel naar de Tweede Kamer. Nu mogen huishoudens alle stroom die ze zelf met zonnepanelen opwekken en niet direct verbruiken, aftrekken van de hoeveelheid stroom die ze hebben ontvangen van hun energieleverancier. In het wetsvoorstel mogen consumenten Vvanaf 2023 slechts een deel van hun teruggeleverde stroom in mindering brengen.

Lees meer over de veranderingen in de salderingsregeling >  

3. Kan ik de rente aftrekken als ik geld leen voor zonnepanelen? 

Ja, dat kan, omdat zonnepanelen na installatie op het dak onroerend zijn en bij de woning horen. Leen je geld voor de aanschaf en installatie van de zonnepanelen, dan kun je onder voorwaarden de betaalde rente en bijbehorende kosten van de geldlening via de aangifte inkomstenbelasting in aftrek brengen. 

Lees meer over de mogelijkheden om zonnepanelen te financieren > 

4. Hebben zonnepanelen invloed op de woz-waarde?

Ja. Als panelen gedurende lange tijd op een woning liggen en de eigenaar niet van plan is ze snel te verwijderen, zijn panelen onroerend. Daarom worden zonnepanelen meegenomen in de vaststelling van de woz-waarde van een huis. Meestal wordt een huis door zonnepanelen meer waard.  

Lees meer over zonnepalen en de gevolgen voor de woz-waarde >  

5. Ik heb een nieuwbouwwoning gekocht met zonnepanelen. Kan ik de btw over de bouwkosten terugvragen?

Of je naast de btw over aanschaf en installatie van de zonnepanelen óók de btw op een deel van de bouwkosten van je nieuwbouwwoning terugkrijgt, is onzeker. In een aantal uitspraken van rechters hebben huiseigenaren gelijk gekregen, maar in een aantal recente uitspraken juist niet. De Hoge Raad moet een doorslaggevende uitspraak doen.

Meer over zonne-energie

Collectieve Inkoop Zonnepanelen

Koop makkelijk en voordelig zonnepanelen van goede kwaliteit en met lange garanties. Wij doen het uitzoekwerk en informeren je helder en objectief. Wij sturen je vrijblijvend een persoonlijk aanbod.
Meer informatie

Isoleren, zonne-energie en duurzaam verwarmen

Hoe kun je de vloer isoleren? Wat kosten zonnepanelen? Hoe werkt een warmtepomp? Zo maak je je huis duurzaam. Over energiezuinige maatregelen

Zonnepanelen kopen: waar let je op?

Steeds meer huishoudens hebben zonnepanelen. Ontdek of zonnepanelen voor jou een aantrekkelijke investering zijn. Over zonnepanelen

Zo verkort je de terugverdientijd van zonnepanelen

Hoe kun je de terugverdientijd van je zonnepanelen verkorten? Onze fiscaal jurist Bobby Raghoenath geeft tips. Lees de tips