
Onze financieel en fiscaal specialisten krijgen de laatste tijd veel vragen van leden over zonnepanelen. Wij hebben daarom de 5 meestgestelde vragen en antwoorden op een rij gezet.
Update 23/05/2022
De afbouw van de salderingsregeling wordt uitgesteld naar 1 januari 2025. Vereniging Eigen Huis vindt het uitstel goed plan. De goedwerkende regeling stelt zonnepaneeleigenaren in staat om de woning te verduurzamen en de energienota te verlagen. Daarom is het belangrijk dat huiseigenaren ook na 2025 zonnepanelen kunnen blijven aanschaffen tegen aantrekkelijke condities.
Met ingang van 1 januari 2023 geldt een 0% btw tarief op de levering en installatie van zonnepanelen. Alleen voor geïntegreerde zonnepanelen geldt het reguliere btw tarief van 21% als deze tegelijkertijd met de nieuwbouwwoning worden opgeleverd.
Je komt in aanmerking voor btw-aftrek als je aan de volgende voorwaarden voldoet:
Is dat het geval? Dan kun je je registreren bij de Belastingdienst. Dan ontvang je een btw-nummer waarmee je btw-aangifte kunt doen. Volg voor de aangifte de stappen uit ons handige stappenplan.
Nu mogen huishoudens alle stroom die ze zelf met zonnepanelen opwekken en niet direct verbruiken, aftrekken van de hoeveelheid stroom die ze hebben ontvangen van hun energieleverancier. Het kabinet heeft een wetsvoorstel ingediend waarmee ze de salderingsregeling vanaf 1 januari 2025 wil afbouwen. De Tweede en Eerste Kamer moeten het wetsvoorstel eerst nog goedkeuren voordat het afbouwplan in 2025 in werking kan treden.
Lees meer over de veranderingen in de salderingsregeling >
Ja, dat kan, omdat zonnepanelen na installatie op het dak onroerend zijn en bij de woning horen. Leen je geld voor de aanschaf en installatie van de zonnepanelen, dan kun je onder voorwaarden de betaalde rente en bijbehorende kosten van de geldlening via de aangifte inkomstenbelasting in aftrek brengen.
Lees meer over de mogelijkheden om zonnepanelen te financieren >
Ja. Als panelen gedurende lange tijd op een woning liggen en de eigenaar niet van plan is ze snel te verwijderen, zijn panelen onroerend. Daarom worden zonnepanelen meegenomen in de vaststelling van de woz-waarde van een huis. Meestal wordt een huis door zonnepanelen meer waard.
Lees meer over zonnepalen en de gevolgen voor de woz-waarde >
Over deze vraag heeft de Hoge Raad op 16 juli 2021 uitspraak gedaan voor niet-geïntegreerde zonnepanelen. De Hoge Raad geeft aan dat een koper van een nieuwbouwwoning de bouwkosten voor het perceel en het woonhuis hoe dan ook heeft gemaakt. Dus ook wanneer hij de zonnepanelen niet zou hebben aangeschaft. Volgens de Hoge Raad kan daarom niet worden gezegd dat de bouwkosten zijn gemaakt voor het opwekken en terugleveren van stroom. Daarmee is de btw op de bouwkosten van de woning niet aftrekbaar.
Vergelijk vooral de voorwaarden van de verschillende aanbieders. Kijk bijvoorbeeld naar de garantie op de panelen, de omvormer en het installatiewerk. Het kan bijvoorbeeld zijn dat er wel garantie zit op de panelen en de omvormer, maar niet op het installatiewerk.
Zijn de garantievoorwaarden gelijk, dan is de prijs per wattpiek een goede manier om offertes te vergelijken. De meeste zonnepanelen en omvormers voldoen aan alle in Nederland vereiste voorschriften.
Een slimme meter berekent niet de opbrengst van je zonnepanelen, maar meet alleen de hoeveelheid afgenomen stroom en geleverde stroom aan het openbare netwerk. Op de jaarafrekening wordt de hoeveelheid geleverde stroom van de afgenomen stroom afgetrokken, het zogenoemde salderen.
Zonnepanelen vallen onder de opstalverzekering. In de meeste polisvoorwaarden staat dat je wijzigingen en/of verbouwingen aan je huis moet melden. Geef dus aan je verzekeraar door dat je zonnepanelen gaat installeren of hebt geïnstalleerd.