Zonnepanelen: de 5 meestgestelde vragen van leden

Onze financieel en fiscaal specialisten krijgen de laatste tijd veel vragen van leden over zonnepanelen. Wij hebben daarom de 5 meestgestelde vragen en antwoorden op een rij gezet.

In maart 2020 maakte voormalig minister Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) bekend hoe hij de salderingsregeling wil versoberen. Ook zijn de spelregels voor de btw teruggave over de zonnepanelen met ingang van 2020 veranderd. “Ik vermoed dat we daarom veel vragen over zonnepanelen krijgen,” zegt Bobby Raghoenath, fiscaal specialist bij Vereniging Eigen Huis. “En daarbij: zonnepanelen zijn ook populair nu, omdat het een aantrekkelijke investering is. Geld op een spaarrekening levert minder op.”  

1. Hoe vraag ik de btw van mijn zonnepanelen terug?

 Je komt in aanmerking voor btw-aftrek als je aan de volgende voorwaarden voldoet: 

  • Je hebt zonnepanelen gekocht en levert daarmee geregeld energie terug aan je energieleverancier
  • Je hebt een factuur met daarop de btw over de aankoop en installatie van de zonnepanelen 
  • De energierekening staat op jouw naam 
Is dat het geval? Dan kun je je registreren bij de Belastingdienst. Dan ontvang je een btw-nummer waarmee je btw-aangifte kunt doen. Volg voor de aangifte de stappen uit ons handige stappenplan.   

2. Kan ik in de toekomst nog salderen?

Voorlopig nog wel, maar mogelijk verandert de salderingsregeling voor huiseigenaren met zonnepanelen vanaf 2023. Minister Wiebes heeft in 2020 een wetsvoorstel ingediend die de afbouw van de salderingsregeling per 1 januari 2023 moet regelen. Nu mogen huishoudens alle stroom die ze zelf met zonnepanelen opwekken en niet direct verbruiken, aftrekken van de hoeveelheid stroom die ze hebben ontvangen van hun energieleverancier. In het wetsvoorstel mogen consumenten Vanaf 2023 slechts een deel van hun teruggeleverde stroom in mindering brengen.

Onlangs heeft de Tweede Kamer besloten dat het volgende kabinet mag beslissen over de toekomst van de salderingsregeling. Het is op dit moment dus onduidelijk of het huidige voorstel voor afbouw in een nieuw kabinet nog zal worden ondersteund en of de beoogde invoeringsdatum van 1 januari 2023 nog gehaald kan worden.

Lees meer over de veranderingen in de salderingsregeling >

Collectieve Inkoop Zonnepanelen

Samen de beste deal voor zonnepanelen. Met de Collectieve Inkoop Zonnepanelen koop je goede zonnepanelen voor een scherpe prijs en met lange garantie. Wij doen het uitzoekwerk, wel zo makkelijk! Schrijf je in en ontvang vrijblijvend een aanbod op maat.

Doe mee

  • Hoge kwaliteit zonnepanelen met lange garantie
  • Compleet aanbod inclusief installatie en monitoringsysteem
  • Heldere informatie van inschrijving tot installatie

3. Kan ik de rente aftrekken als ik geld leen voor zonnepanelen? 

Ja, dat kan, omdat zonnepanelen na installatie op het dak onroerend zijn en bij de woning horen. Leen je geld voor de aanschaf en installatie van de zonnepanelen, dan kun je onder voorwaarden de betaalde rente en bijbehorende kosten van de geldlening via de aangifte inkomstenbelasting in aftrek brengen. 

Lees meer over de mogelijkheden om zonnepanelen te financieren > 

4. Hebben zonnepanelen invloed op de woz-waarde?

Ja. Als panelen gedurende lange tijd op een woning liggen en de eigenaar niet van plan is ze snel te verwijderen, zijn panelen onroerend. Daarom worden zonnepanelen meegenomen in de vaststelling van de woz-waarde van een huis. Meestal wordt een huis door zonnepanelen meer waard.  

Lees meer over zonnepalen en de gevolgen voor de woz-waarde >

5. Ik heb een nieuwbouwwoning gekocht met zonnepanelen. Kan ik de btw over de bouwkosten terugvragen?

Of je naast de btw over aanschaf en installatie van de zonnepanelen óók de btw op een deel van de bouwkosten van je nieuwbouwwoning terugkrijgt, is onzeker. In een aantal uitspraken van rechters hebben huiseigenaren gelijk gekregen, maar in een aantal recente uitspraken juist niet. De Hoge Raad moet een doorslaggevende uitspraak doen.

Meer veelgestelde vragen over zonnepanelen

Waar let ik op bij het kopen van zonnepanelen?

Vergelijk vooral de voorwaarden van de verschillende aanbieders. Kijk bijvoorbeeld naar de garantie op de panelen, de omvormer en het installatiewerk. Het kan bijvoorbeeld zijn dat er wel garantie zit op de panelen en de omvormer, maar niet op het installatiewerk.

Zijn de garantievoorwaarden gelijk, dan is de prijs per wattpiek een goede manier om offertes te vergelijken. De meeste zonnepanelen en omvormers voldoen aan alle in Nederland vereiste voorschriften. 

Hoe werkt een slimme meter met zonnepanelen?

Een slimme meter berekent niet de opbrengst van je zonnepanelen, maar meet alleen de hoeveelheid afgenomen stroom en geleverde stroom aan het openbare netwerk. Op de jaarafrekening wordt de hoeveelheid geleverde stroom van de afgenomen stroom afgetrokken, het zogenoemde salderen. 

Lees meer over zonnepanelen en de slimme meter

Hoe verzeker ik mijn zonnepanelen?

Zonnepanelen vallen onder de opstalverzekering. In de meeste polisvoorwaarden staat dat je wijzigingen en/of verbouwingen aan je huis moet melden. Geef dus aan je verzekeraar door dat je zonnepanelen gaat installeren of hebt geïnstalleerd.

Lees meer over het verzekeren van zonnepanelen ›

Meer over zonne-energie

Zonnepanelen

Hoe werken zonnepanelen, welke soorten zijn er op de markt, wat kosten ze en wat leveren zonnepanelen op? Over zonnepanelen

Kosten zonnepanelen

Zonnepanelen zijn een slimme investering in een lagere energierekening. Met deze kosten en voordelen krijg je te maken als je zonnepanelen koopt. Meer over de kosten
Nieuws

Btw-teruggave eerste set zonnepanelen

Een groot deel van de btw die je hebt betaald bij de aanschaf en installatie van zonnepanelen kun je terugvragen. Lees meer

Zonnepanelen kopen: waar let je op?

Steeds meer huishoudens hebben zonnepanelen. Ontdek of zonnepanelen voor jou een aantrekkelijke investering zijn. Over zonnepanelen