Zonnepanelen: de 5 meestgestelde vragen van leden

Onze financieel en fiscaal specialisten krijgen de laatste tijd veel vragen van leden over zonnepanelen. Wij hebben daarom de 5 meestgestelde vragen en antwoorden op een rij gezet.

Update 23/05/2022

De afbouw van de salderingsregeling wordt uitgesteld naar 1 januari 2025. Vereniging Eigen Huis vindt het uitstel goed plan. De goedwerkende regeling stelt zonnepaneeleigenaren in staat om de woning te verduurzamen en de energienota te verlagen. Daarom is het belangrijk dat huiseigenaren ook na 2025 zonnepanelen kunnen blijven aanschaffen tegen aantrekkelijke condities.

Lees ons nieuwsbericht

1. Hoe vraag ik de btw van mijn zonnepanelen terug?

Met ingang van 1 januari 2023 geldt een 0% btw tarief op de levering en installatie van zonnepanelen. Alleen voor geïntegreerde zonnepanelen geldt het reguliere btw tarief van 21% als deze tegelijkertijd met de nieuwbouwwoning worden opgeleverd.

Je komt in aanmerking voor btw-aftrek als je aan de volgende voorwaarden voldoet: 

  • Je hebt zonnepanelen gekocht en levert daarmee geregeld energie terug aan je energieleverancier
  • Je hebt een factuur met daarop de btw over de aankoop en installatie van de zonnepanelen 
  • De energierekening staat op jouw naam 

Is dat het geval? Dan kun je je registreren bij de Belastingdienst. Dan ontvang je een btw-nummer waarmee je btw-aangifte kunt doen. Volg voor de aangifte de stappen uit ons handige stappenplan.   

2. Kan ik in de toekomst nog salderen?

Nu mogen huishoudens alle stroom die ze zelf met zonnepanelen opwekken en niet direct verbruiken, aftrekken van de hoeveelheid stroom die ze hebben ontvangen van hun energieleverancier. Het kabinet heeft een wetsvoorstel ingediend waarmee ze de salderingsregeling vanaf 1 januari 2025 wil afbouwen. De Tweede en Eerste Kamer moeten het wetsvoorstel eerst nog goedkeuren voordat het afbouwplan in 2025 in werking kan treden.

Lees meer over de veranderingen in de salderingsregeling >

3. Kan ik de rente aftrekken als ik geld leen voor zonnepanelen? 

Ja, dat kan, omdat zonnepanelen na installatie op het dak onroerend zijn en bij de woning horen. Leen je geld voor de aanschaf en installatie van de zonnepanelen, dan kun je onder voorwaarden de betaalde rente en bijbehorende kosten van de geldlening via de aangifte inkomstenbelasting in aftrek brengen. 

Lees meer over de mogelijkheden om zonnepanelen te financieren > 

4. Hebben zonnepanelen invloed op de woz-waarde?

Ja. Als panelen gedurende lange tijd op een woning liggen en de eigenaar niet van plan is ze snel te verwijderen, zijn panelen onroerend. Daarom worden zonnepanelen meegenomen in de vaststelling van de woz-waarde van een huis. Meestal wordt een huis door zonnepanelen meer waard.  

Lees meer over zonnepalen en de gevolgen voor de woz-waarde >

5. Ik heb een nieuwbouwwoning gekocht met zonnepanelen. Kan ik de btw over de bouwkosten terugvragen?

Over deze vraag heeft de Hoge Raad op 16 juli 2021 uitspraak gedaan voor niet-geïntegreerde zonnepanelen. De Hoge Raad geeft aan dat een koper van een nieuwbouwwoning de bouwkosten voor het perceel en het woonhuis hoe dan ook heeft gemaakt. Dus ook wanneer hij de zonnepanelen niet zou hebben aangeschaft. Volgens de Hoge Raad kan daarom niet worden gezegd dat de bouwkosten zijn gemaakt voor het opwekken en terugleveren van stroom. Daarmee is de btw op de bouwkosten van de woning niet aftrekbaar.

Meer veelgestelde vragen over zonnepanelen

Waar let ik op bij het kopen van zonnepanelen?

Vergelijk vooral de voorwaarden van de verschillende aanbieders. Kijk bijvoorbeeld naar de garantie op de panelen, de omvormer en het installatiewerk. Het kan bijvoorbeeld zijn dat er wel garantie zit op de panelen en de omvormer, maar niet op het installatiewerk.

Zijn de garantievoorwaarden gelijk, dan is de prijs per wattpiek een goede manier om offertes te vergelijken. De meeste zonnepanelen en omvormers voldoen aan alle in Nederland vereiste voorschriften. 

Hoe werkt een slimme meter met zonnepanelen?

Een slimme meter berekent niet de opbrengst van je zonnepanelen, maar meet alleen de hoeveelheid afgenomen stroom en geleverde stroom aan het openbare netwerk. Op de jaarafrekening wordt de hoeveelheid geleverde stroom van de afgenomen stroom afgetrokken, het zogenoemde salderen. 

Lees meer over zonnepanelen en de slimme meter

Hoe verzeker ik mijn zonnepanelen?

Zonnepanelen vallen onder de opstalverzekering. In de meeste polisvoorwaarden staat dat je wijzigingen en/of verbouwingen aan je huis moet melden. Geef dus aan je verzekeraar door dat je zonnepanelen gaat installeren of hebt geïnstalleerd.

Lees meer over het verzekeren van zonnepanelen ›

Externe inhoud

Om de inhoud van een externe partij te bekijken moet je eerst akkoord gaan met het plaatsen van alle cookies.

Ja, ik ga akkoord!

Zie voor meer informatie ons cookiebeleid en privacystatement.

Meer over zonne-energie

Zonnepanelen

Hoe werken zonnepanelen, welke soorten zijn er op de markt, wat kosten ze en wat leveren zonnepanelen op? Over zonnepanelen

Kosten zonnepanelen

Zonnepanelen zijn een slimme investering in een lagere energierekening. Met deze kosten en voordelen krijg je te maken als je zonnepanelen koopt. Meer over de kosten
Nieuws

Btw-teruggave eerste set zonnepanelen

Een groot deel van de btw die je hebt betaald bij de aanschaf en installatie van zonnepanelen kun je terugvragen. Lees meer

Zonnepanelen kopen: waar let je op?

Steeds meer huishoudens hebben zonnepanelen. Ontdek of zonnepanelen voor jou een aantrekkelijke investering zijn. Over zonnepanelen