Zonnepanelen

Met zonnepanelen wek je zelf groene stroom op: goed voor het milieu en je energierekening. Hoe werken zonnepanelen, wat kosten ze en waar let je op als je zonnepanelen wil kopen?

Update 23/05/2022

De afbouw van de salderingsregeling wordt uitgesteld naar 1 januari 2025. Vereniging Eigen Huis vindt dat een goed plan. De goedwerkende regeling stelt zonnepaneeleigenaren in staat om de woning te verduurzamen en de energienota te verlagen. Daarom is het belangrijk dat huiseigenaren ook na 2025 zonnepanelen kunnen blijven aanschaffen tegen aantrekkelijke condities.

Lees ons nieuwsbericht

Waarom zonnepanelen?

De belangrijkste voordelen van zonnepanelen op een rij:

 • Met zonnepanelen kun je zelf energie opwekken en besparen op energiekosten.
 • Met zonnepanelen draag je bij aan een vermindering van de CO2-uitstoot en een duurzame toekomst voor volgende generaties.
 • Zonnepanelen kunnen zorgen voor een gunstiger energielabel. Dit kan de waarde van je woning verhogen.

Hoe werkt een zonnepaneel?

Een zonnepaneel bestaat uit cellen die (zon)licht omzetten in elektriciteit. Om de elektriciteit te kunnen gebruiken in huis zet een omvormer de opgewekte gelijkstroom om in wisselstroom. Je kunt de opgewekte elektriciteit direct gebruiken.

Wek je meer stroom op dan op dat moment nodig is, dan lever je die terug aan het elektriciteitsnet. Het verschil tussen de afgenomen hoeveelheid elektriciteit van het net en de geleverde hoeveelheid elektriciteit aan het net wordt jaarlijks verrekend met je energierekening (salderen).

 

Welke zonnepanelen zijn er?

Het meest voorkomende zonnepaneel wordt gemaakt van silicium en worden kristallijn zonnepanelen genoemd. Er zijn monokristallijn panelen (egaal blauw of zwart) en polykristallijn panelen (blauw met vlokken in de zonnecellen). Daarnaast zijn er flexibele zonnepanelen, ook wel amorfe of dunne-filmzonnepanelen. Deze zijn heel buigzaam en goedkoper, maar hebben een lager rendement. 

Bij glas-glas zonnepanelen (meestal gekozen vanwege het uiterlijk) zijn de zonnecellen zowel aan de achter- als voorkant van glas. Deze panelen hebben een lange levensduur; glas is stevig en laat minder vocht en vuil door.

Wat kosten zonnepanelen?

Een set van tien panelen, inclusief installatie, een omvormer en btw, kostte meer dan 10 jaar geleden nog rond de € 5.900. Een systeem met 10 panelen kost nu via de Collectieve Inkoop Zonnepanelen € 5.014 incl. btw. Je wekt hiermee gemiddeld 3.240 kWh per jaar op en je bespaart gemiddeld al € 1.134. Ook kun je 21% btw van de aanschafprijs terugvragen bij de Belastingdienst (in dit voorbeeld € 870). Jouw investering is binnen 4 jaar terugverdiend.

Btw terugvragen

Heb je zonnepanelen en lever je stroom aan het elektriciteitsnet, dan word je door de Belastingdienst gezien als ondernemer voor de btw. Je kunt dan de btw over de kosten voor de aanschaf en installatie van de zonnepanelen terugvragen. Dit moet binnen zes maanden na afloop van het kalenderjaar waarin de zonnepanelen zijn aangeschaft. Hoe het werkt staat in ons Stappenplan btw terugvragen zonnepanelen › 

Let op. Het kabinet heeft een wetsvoorstel in de maak waardoor de aanschaf en installatie van zonnepanelen op of nabij de woning per 2023 wordt belast tegen 0% btw. De Tweede en Eerste Kamer moeten nog wel eerst het wetsvoorstel goedkeuren voordat het btw nul-tarief in 2023 in werking kan treden.

Voor de aanschaf van zonnepanelen kun je mogelijk subsidie krijgen of een lening afsluiten.

Wat leveren zonnepanelen op?

Een zonnepaneel dat ideaal ‘georiënteerd’ is, levert tussen de 90 en 95 kilowattuur (kWh) per 100 wattpiek (Wp) per jaar op. De zonnepanelen zijn dan gericht op het zuiden in een hellingshoek tussen de 30 en de 40 graden, schaduwvrij en de omvormer is van goede kwaliteit. 

Het rendement van zonnepanelen is afhankelijk van verschillende factoren, zoals:

 • het vermogen van de zonnepanelen
 • de ligging van de zonnepanelen ten opzichte van de zon
 • de hellingshoek van de panelen
 • eventuele schaduwvorming op de panelen door bijvoorbeeld bomen of een schoorsteen
 • de kwaliteit van de panelen en de omvormer
 • de hoeveelheid en intensiteit van zonlicht per jaar

Bekijk wat zonnepanelen via de Collectieve Inkoop Zonnepanelen jou kosten en opleveren met onze gratis daktest.

Brandgevaar bij zonnepanelen 

Ondanks dat het risico klein is, kan het voorkomen dat er brand ontstaat bij je zonnepanelen. In de meeste gevallen ontstaat dit door het onvakkundig monteren van stekkers (MC4 connectoren) die de panelen en de verlengkabels op het dak met elkaar verbinden. Er kan ook een probleem ontstaan wanneer er gebruik wordt gemaakt van stekkers van verschillende fabrikanten. 

Meer lezen

Zonnepanelen produceren gelijkstroom. Dit houdt in dat er continu een grote hoeveelheid stroom maar één kant op gaat. Door een slechte verbinding, in de kabelaansluiting, kan er een vlamboog ontstaan. De temperatuur van zo’n vlamboog kan zo hoog oplopen dat omliggende materialen vlam vatten.   

Bij op-dak systemen hoeft dit niet altijd tot brand te leiden, vanwege de brandwerende werking van dakpannen. Dit is anders bij in-dak systemen. Dan bevindt het zonnepaneel zich op korte afstand van materialen als dakfolies en isolatiemateriaal en zal er eerder brand ontstaan. In-dak systemen worden opgeleverd mét en zonder ventilatieoplossingen. Een ventilatieoplossing bestaat uit een luchtinlaat aan de onderkant van het PV-systeem of het dak en een luchtuitlaat aan de bovenzijde van het systeem of aan de bovenzijde van het dak, bij de nok. Deze ventilatie heeft door natuurlijke circulatie een koelende werking. Maar als er een beginnende brand is, kan ventilatie de brand makkelijk laten uitbreiden vanwege het schoorsteeneffect. 

Tips om branden zoveel mogelijk voorkomen 

 • Gebruik connectoren van hetzelfde type én merk. 
 • Laat de panelen alleen installeren door een gecertificeerd bedrijf.  
 • Laat de montage controleren door een derde partij.  
 • Toepassen van onbrandbare materialen onder de panelen bij in-daksystemen. 
 • Lees goed en duidelijk de instructies van de stekkers, om er zeker van te zijn dat ze een goede verbinding maken.
 • Ventilatie van in-dak systemen.
 • Zorg voor voldoende ruimte tussen de panelen en het dak eronder. Volg hiervoor de installatievoorschriften.   

Aandachtspunten zonnepanelen

 • Kijk niet alleen naar de prijs per zonnepaneel, maar ook naar het aantal wattpiek. Hoe meer wattpiek, hoe meer stroom een paneel oplevert. Het vermogen van een zonnepaneel is gemiddeld 355 wattpiek. Ter indicatie: een gemiddeld huishouden verbruikt ongeveer 3.500 kilowattuur per jaar.
 • Ga na welke garanties de leverancier, importeur of de fabrikant van de zonnepanelen biedt. Is dat bijvoorbeeld een productgarantie of een installatiegarantie? 
 • Zonnepanelen zonder CE-keurmerk mogen in Nederland niet worden verkocht.
 • Meestal heb je geen vergunning nodig voor de plaatsing van zonnepanelen. Is je woning een monument, dan kan dit wel het geval zijn. Controleer bij het Omgevingsloket of je een vergunning nodig hebt of doe navraag bij de gemeente.
 • Op de meeste zonnepanelen is een vuilafstotende coating aangebracht. Je hoeft de zonnepanelen daarom meestal niet schoon te maken. De panelen staan schuin en regen spoelt het merendeel van het vuil weg.
 • Vanaf 27 april 2021 moeten omvormers gecertificeerd zijn om stroom te mogen leveren aan het openbare stroom netwerk. Bij aanmelding op energieleveren.nl wordt vanaf die datum gecontroleerd of de omvormer voldoet.
 • Je zonnepanelen vallen onder de opstalverzekering. Vergeet daarom niet aan je verzekeraar door te geven dat je zonnepanelen hebt geïnstalleerd. Lees meer tips over het verzekeren van zonnepanelen.
 • Heb je een variabel energiecontract? Lees meer over wat een variabel energiecontract betekent voor salderen en de terugleververgoeding.
 • De vraag naar zonnepanelen is het afgelopen jaar (2022) hard gegroeid met lange wachttijden als gevolg. Lees meer.

Externe inhoud

Om de inhoud van een externe partij te bekijken moet je eerst akkoord gaan met het plaatsen van alle cookies.

Ja, ik ga akkoord!

Zie voor meer informatie ons cookiebeleid en privacystatement.

Veelgestelde vragen over zonnepanelen

Hoe bereken ik de opbrengst van zonnepanelen?

Het maximale vermogen van zonnepanelen staat aangegeven in wattpiek (Wp). Als je wilt berekenen hoeveel kilowattuur (kWh) een zonnepaneel naar verwachting jaarlijks opwekt in Nederland, dan kun je het totale aantal wattpiek van een systeem vermenigvuldigen met 0,9.

Deze rekensom geldt bij een gunstige oriëntatie. Schaduw op het dak van bijvoorbeeld een boom, dakkapel of schoorsteen kan effect hebben op het rendement van het hele zonnepanelensysteem.

Rekenvoorbeeld rendement zonnepanelen

Stel: je koopt een zonnepanelensysteem met twaalf panelen voor een bedrag van € 5.022 inclusief btw. Je wekt hiermee 3.300 kilowattuur (kWh) per jaar op en bespaart jaarlijks € 760* op de energierekening. Ook kun je 21 % btw van de aanschafprijs terugvragen bij de Belastingdienst – in dit voorbeeld € 872.

In minder dan 8 jaar heb je de investering terugverdiend. Vervolgens wek je nog vele jaren je eigen stroom op. Zo bespaar je fors op je energiekosten.

Houd er hierbij wel rekening mee dat een omvormer een verwachte levensduur heeft van zo’n acht tot twaalf jaar. Bij de Collectieve Inkoop Zonnepanelen krijgt je tien jaar garantie op de omvormer.

*Prijspeil elektriciteit 2020 €0,23 per kWh

Let op: deze berekening is een indicatie op basis van gemiddelde marktprijzen (Bron: Milieu Centraal), de in augustus 2019 bekende belastingen op elektriciteit en de huidige salderingsregeling. Deze is gegarandeerd tot 2023. Middels de veiling van de collectieve inkoop wordt er een aanzienlijke korting op de aanschafprijs behaald, hierdoor wordt de terugverdientijd korter. In de berekening is rekening gehouden met wijzigingen in de energiebelasting. 

Heb ik voor het plaatsen van zonnepanelen een vergunning nodig?

Meestal niet. Wel kan er een omgevingsvergunning voor bouwen nodig zijn, bijvoorbeeld als de panelen bij een schuin dak te veel uitsteken of bij een plat dak te dicht bij de dakrand staan. Is jouw woning een monument, dan heb je soms een vergunning nodig.

Of het plaatsen van zonnepanelen in jouw geval vergunningvrij is, kun je controleren via het Omgevingsloket of navragen bij de gemeente.

Waar let ik op bij het kopen van zonnepanelen?

Vergelijk vooral de voorwaarden van de verschillende aanbieders. Kijk bijvoorbeeld naar de garantie op de panelen, de omvormer en het installatiewerk. Het kan bijvoorbeeld zijn dat er wel garantie zit op de panelen en de omvormer, maar niet op het installatiewerk.

Zijn de garantievoorwaarden gelijk, dan is de prijs per wattpiek een goede manier om offertes te vergelijken. De meeste zonnepanelen en omvormers voldoen aan alle in Nederland vereiste voorschriften. 

Hoe werkt een slimme meter met zonnepanelen?

Een slimme meter berekent niet de opbrengst van je zonnepanelen, maar meet alleen de hoeveelheid afgenomen stroom en geleverde stroom aan het openbare netwerk. Op de jaarafrekening wordt de hoeveelheid geleverde stroom van de afgenomen stroom afgetrokken, het zogenoemde salderen. 

Lees meer over zonnepanelen en de slimme meter of bekijk de video:

 

Hoe werkt btw-teruggave bij zonnepanelen?

De btw over de aanschaf van zonnepanelen is aftrekbaar. Je moet jezelf dan wel (laten) aanmelden als ondernemer voor de btw. Je zou vervolgens ook btw moeten afdragen van de teruggeleverde stroom. De meeste particulieren blijven echter onder het door de overheid ingestelde drempelbedrag, zodat je hiervoor vrijstelling kunt (laten) aanvragen.

Gebruik ons Stappenplan btw terugvragen zonnepanelen ›

Ik heb zonnepanelen gekocht en wil salderen, hoe regel ik dat?

Wil je salderen, dan moet je dit melden bij je netbeheerder via www.energieleveren.nl. De netbeheerder kijkt of je elektriciteitsmeter geschikt is voor salderen en zorgt eventueel voor vervanging. Dit is kosteloos. De netbeheerder regelt met jouw energieleverancier de verwerking in de afrekening.

Met ingang van 2023 wordt de salderingsregeling geleidelijk afgebouwd ›

Hoe maak je zonnepanelen schoon?

Omdat op zonnepanelen een vuil afstotende coating is aangebracht, is schoonmaken meestal niet nodig. De panelen staan schuin en regen spoelt het meeste vuil weg.

Is het langdurig droog weer of woon je in de buurt van het spoor, de snelweg of een vliegveld, dan vervuilen je zonnepanelen sneller. Maak je zonnepanelen alleen zelf schoon als je veilig het dak op kunt.

Hoe maak je de panelen schoon? Lees meer over het schoonmaken van zonnepanelen of bekijk de video:

Hoe verzeker ik mijn zonnepanelen?

Zonnepanelen vallen onder de opstalverzekering. In de meeste polisvoorwaarden staat dat je wijzigingen en/of verbouwingen aan je huis moet melden. Geef dus aan je verzekeraar door dat je zonnepanelen gaat installeren of hebt geïnstalleerd.

Lees meer over het verzekeren van zonnepanelen ›

Wat kan ik met mijn zonnepanelen doen als ik ga verhuizen?

Ga je verhuizen, dan kun je de zonnepanelen meeverhuizen of doorverkopen aan de nieuwe eigenaar. Als je de woning en zonnepanelen verkoopt en geen nieuwe woning met zonnepanelen hebt gekocht, dan is het verstandig om je af te melden voor het btw-ondernemerschap bij de Belastingdienst. 

Kan een VvE ook zonnepanelen plaatsen?

Ja, dat kan. Een VvE plaatst zonnepanelen voor de algemene ruimtes (zoals de lift en parkeergarage) en doet dus een investering als VvE. Daarom moet een meerderheid van de VvE-leden vóór aanschaf zijn. Stem hierover in de algemene ledenvergadering.

Wat de meerderheid is, verschilt per VvE en staat omschreven in de splitsingsakte.

Salderen als VvE kan via de gezamenlijke energierekening voor de gemeenschappelijke ruimten. Wel moet de teruglevering lopen via een kleinverbruikersaansluiting (3x80A). Levert de VvE regelmatig energie terug dan kan het verstandig zijn om een adviseur te raadplegen vanwege de gevolgen voor de btw.

Een appartementseigenaar kan ook zelf investeren in zonnepanelen. Om hiervoor het dak van de VvE te kunnen gebruiken, moet de eigenaar toestemming hebben van de VvE.

Meer over zonne-energie

Kosten zonnepanelen

Zonnepanelen zijn een slimme investering in een lagere energierekening. Met deze kosten en voordelen krijg je te maken als je zonnepanelen koopt. Meer over de kosten

5 financiële vragen over zonnepanelen

Onze financieel en fiscaal specialisten krijgen veel vragen over zonnepanelen. Daarom hebben we de 5 meestgestelde vragen op een rij gezet.  Lees de vragen en antwoorden

Wat is salderen?

Wat is salderen precies? Hoe regel je het? We geven antwoord op veelgestelde vragen over de salderingsregeling voor zonnepanelen. Over salderen

Zorgen zonnepanelen voor een hogere WOZ-waarde?

Heb je zonnepanelen gekocht, dan vraag je je misschien af of dit leidt tot een hogere WOZ-waarde. Lees meer over de impact van zonnepanelen op de WOZ. Lees de vragen en antwoorden