Bespaar energie met ledverlichting

Je kunt snel energie besparen door uw oude gloeilampen te vervangen door energiezuinige spaarlampen of ledverlichting. De besparing van ledverlichting is op dit moment even hoog als die van spaarlampen. Ledlampen worden snel goedkoper en gaan langer mee dan spaarlampen.

Ledverlichting verbruikt 80% minder energie dan een ouderwetse gloeilamp. Een gloeilamp van 40 watt heeft een lichtopbrengst van 300 tot 500 lumen. Een ledlamp van 6 Watt heeft dezelfde lichtopbrengst. Gemiddeld gaat een ledlamp 15 tot 25 duizend uur mee en een gloeilamp 1.000 uur. 

Dimmer
Niet alle ledlampen zijn dimpaar en niet elke dimmer is geschikt voor ledverlichting, omdat ledlampen een heel laag vermogen hebben. Vraag daarover advies in de winkel.

Wat staat er op de verpakking van een ledlamp?

  • Lichtopbrengst: geeft, gemeten in lumen, de hoeveelheid licht die een lamp kan geven. Een ouderwetse gloeilamp van 40 Watt heeft een lichtopbrengst van 300 tot 500 lumen. Een ledlamp van 6 watt heeft dezelfde lichtopbrengst.
  • Kleurtemperatuur: hoe warm is het licht? De kleur van de lamp wordt uitgedrukt in Kelvin (K) en loopt van rood/oranje naar wit en blauw licht. Ter vergelijking: 1.800 K is vergelijkbaar met kaarslicht, 2.700 K is warm wit en 4.000 K is koud wit licht.
  • Kleurweergave-index: geeft aan hoe natuurgetrouw de kleur van de lamp is. 100 is het best, 80 is goed.
  • Levensduur: hoeveel branduren heeft een lamp?

Let op: Spaarlampen, tl-lampen en ledlampen moeten worden ingeleverd als klein chemisch afval. Meestal kun je ze inleveren bij de winkel waar je soortgelijke lampen koopt. 

Meer informatie over de keuze voor ledlampen, vind je bij de Consumentenbond.

Bespaar energie met deze tips

Hoe kun je snel energie besparen zonder grote investering? Met deze tips verlaag je eenvoudig je energieverbruik. Bekijk de tips

Snel energie besparen, zo doe je dat

Bekijk welke energiebesparende maatregelen je voor minder dan honderd euro kunt nemen. Lees het artikel uit Eigen Huis Magazine. Lees het artikel

Ooit van de eco-stand gehoord?

Wie energie wil besparen, doet er goed aan eens te kijken naar de apparaten in huis. Zijn die energiezuinig? Lees het artikel uit Eigen Huis Magazine. Lees het artikel

Stookseizoen: 11 tips

Begint het stookseizoen? Elf tips om te besparen op de kosten zonder (al te veel) aan warmte in te boeten. Lees het artikel uit Eigen Huis Magazine. Lees het artikel