Hypotheek aanvragen

Een hypotheek aanvragen: wat komt er allemaal bij kijken?

Hypotheekvormen

Wie voor het eerst een huis koopt, kan alleen kiezen tussen een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek. Bij deze hypotheekvormen mag je de hypotheekrente aftrekken van het inkomen. Na maximaal 30 jaar is de lening afgelost. 

Heb je al een eigen huis, met een hypotheek van voor 1 januari 2013? Dan kun je de oude hypotheekvorm onder bepaalde voorwaarden voortzetten. Een nieuwe, extra lening moet wel annuïtair of lineair worden afgelost.

Lees meer over hypotheekvormen

Hypotheek aanvragen

Als je weet welke hypotheek je wilt, vraag je een offerte aan bij een geldverstrekker. Een adviseur kan daarbij helpen. In eerste instantie krijg je een renteaanbod. Daarin staan de afgesproken rente, de hypotheeksom en welke stukken je moet aanleveren. 
Na het ondertekenen en inleveren van dit voorstel, ontvang je de bindende offerte. Na ondertekening van deze offerte kun je ervan uitgaan dat alles goedgekeurd is en de stukken naar de notaris gaan.

De documenten die je nodig hebt, vallen in de volgende categorieën:

  • Inkomensgegevens
  • Vermogen/Eigen geld
  • Financiële verplichtingen
  • Polisgegevens
  • Gegevens te kopen woning
  • Gegevens huidige woning (i.v.m. overbrugging)
  • Echtscheidingsstukken
  • Overige stukken

Lees meer over hypotheek afsluiten

Hypotheekregels

In de zomer van 2016 zijn de hypotheekregels veranderd. Dat komt door de invoering van de Europese Hypothekenrichtlijn. Dit zijn de belangrijkste wijzigingen

Een hypotheek afsluiten en advies vragen kan bij verschillende partijen, zoals bij de bank of via een bemiddelaar. Echt objectief advies krijg je van een partij die uitsluitend jouw belang dient. Daarom biedt Vereniging Eigen Huis een hypotheekadvies

Meer over hypotheekregels

Klaar voor de volgende fase?

Ben je al verder in het proces, en heb je bijna de sleutel?

Of bekijk alle informatie over het kopen van bestaande bouw

Doe je voordeel met onze service