Wat is Nationale Hypotheek Garantie?

Een huis kopen kan met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Wat houdt dit precies in? En wanneer kom je hiervoor in aanmerking? Financieel specialist Karin Boog geeft antwoord op de meest gestelde vragen over NHG.

Wat houdt NHG in?

Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is een vangnet. Hiermee krijgt de hypotheekverstrekker de garantie dat de hypotheekschuld wordt terugbetaald als jij dat niet meer kunt doen. Bijvoorbeeld wanneer je gaat scheiden, arbeidsongeschikt raakt, werkloos wordt of je partner overlijdt. 

Wanneer kom je in aanmerking voor de hypotheekgarantie?

De waarde van de koopwoning mag in 2019 maximaal € 290.000 zijn. Je mag dan een maximale hypotheek van € 290.000 (100 % van de woningwaarde) hebben. Tenzij je energiebesparende maatregelen wilt doorvoeren. Dan is een hypotheek van maximaal 106 % van de woningwaarde mogelijk, wat neerkomt op een hypotheek met NHG van maximaal € 307.400.

Wat zijn de voordelen van NHG?

Zowel jijzelf als de hypotheekverstrekker lopen met NHG minder risico: de hypotheek wordt altijd terugbetaald. Krijg je het financieel krapper door één van de oorzaken die NHG dekt? Dan wordt gekeken hoe de hypotheek voor jou weer betaalbaar wordt, zodat je in je huis kunt blijven wonen. Moet je toch verkopen en is de opbrengst kleiner dan de hypotheek? Dan kan NHG de restschuld kwijtschelden. Daarnaast krijg je korting op de hypotheekrente als je een hypotheek met NHG afsluit. Dat voordeel kan oplopen tot 0,7 % per jaar.

Wat zijn de nadelen van NHG?

NHG is niet gratis: voor de garantie betaal je in 2019 eenmalig 0.9 % van het totale hypotheekbedrag. Dat is maximaal € 2.610. Voor wie energiebesparende aanpassingen meefinanciert, kost NHG maximaal € 2.767. Wil je een huis kopen met NHG, dan moet je dus meer geld kunnen inleggen. In 2019 mag je maximaal 100 % van de woningwaarde lenen. Wie gebruikmaakt van de kwijtschelding van NHG, krijgt een registratie bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Hierdoor blijft het vijf jaar lang moeilijk om een nieuwe hypotheek of lening te krijgen.

Hoe vraag je een hypotheek met NHG aan?

Je kunt de garantie aanvragen via een geldverstrekker of tussenpersoon. Deze beoordeelt of je aan alle voorwaarden van de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen (de stichting achter NHG) voldoet. NHG meeverhuizen of jouw bestaande hypotheek omzetten naar een hypotheek met NHG is ook mogelijk.

Over de auteur

Karin Boog is financieel specialist bij Vereniging Eigen Huis.
NHG is een belangrijk vangnet bij situaties als scheiden, arbeidsongeschiktheid, werkloosheid of overlijden partner. Bovendien krijg je een rentekorting en verdien je de kosten van 0.9 % over de hypotheeksom weer terug.
Karin Boog

Ook interessant

Hypotheektips voor starters

Hypotheektips voor starters
Het valt niet mee om als starter een hypotheek te krijgen. Ontdek wat de mogelijkheden zijn. Lees onze tipskeyboard_arrow_right

E-book 'Financieren'

E-book 'Financieren'
In dit e-book leggen we uit welke hypotheekvormen er zijn en wat er bij een hypotheekaanvraag komt kijken. Inclusief handige checklists! Download het e-bookkeyboard_arrow_right

Onze diensten

Onze diensten
Van hypotheekadvies tot een bouwkundige keuring: ontdek hoe we jou kunnen helpen bij het kopen van woning. Bekijk onze dienstenkeyboard_arrow_right