Budget bepalen

Wie een huis wil gaan bouwen, moet natuurlijk eerst het budget bepalen. Welke kosten komen er allemaal kijken bij het bouwen van een huis? En wat kunt u maximaal lenen?

Bereken eenvoudig uw maximale hypotheek

Huis bouwen: kosten

Grond- of kavelkosten zijn erg regionaal gebonden. Een makelaar kan soms een inschatting doen of de grondprijs redelijk is. 

Grondkosten voorfinancieren

In bepaalde situaties moet u al kosten betalen voordat u de hypotheek heeft geregeld. U moet de grond uit eigen middelen betalen, omdat u nog geen bouwvergunning heeft, of omdat de architect al werkzaamheden in rekening heeft gebracht. Het kan echter uw bedoeling zijn om deze kosten onder de hypotheek te brengen en met het geleende geld uw eigen middelen weer aan te vullen. Dat is fiscaal mogelijk. Voldoende is dan dat u op het moment van betaling al de bedoeling had om deze kosten vanuit de hypotheek of andere lening te betalen. Dat kan bijvoorbeeld blijken uit een hypotheekaanvraag die al voor de betaling van kosten is gedaan. Als u inderdaad kunt aantonen dat u de bedoeling had om de kosten te financieren met een hypotheek, is de rente daarover aftrekbaar.

Bouwgrond en belasting

Wie grond koopt, betaalt overdrachtsbelasting (6 %); wie bouwgrond koopt, betaalt btw (21 %). Er is sprake van bouwgrond als er een bouwvergunning is verleend, de grond bouwrijp is gemaakt of partijen de intentie hebben dat te doen. Daarnaast is er sprake van bouwgrond als er al voorzieningen zijn aangebracht voor bouwwerkzaamheden, zoals een toerit voor bouwverkeer. 

Koopt u grond waar nog gebouwen op staan, dan bent u meestal overdrachtsbelasting verschuldigd. Gaat de verkoper echter na de levering nog werkzaamheden uitvoeren en de grond bouwrijp maken, dan kan het zijn dat u al de 21 % btw moet betalen.

Meer over bouwgrond en belasting

Kosten architect

Een architect vraagt voor het ontwerp en aanvullende werkzaamheden een honorarium. Dit is onderhandelbaar. Voor een nieuwbouwontwerp is de prijs gemiddeld 10 % van de bouwkosten.

Wat vraagt een architect gemiddeld?

Bouwkosten

De kosten van een nieuwbouwhuis zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals bouwmethode, het ontwerp en de kwaliteit. Met welke kosten krijgt u allemaal te maken? En welke kosten zijn bij de koop-/aanneemsom inbegrepen? 

Meer over bouwkosten

Wat kost het bouwen van een huis?

Huis bouwen: subsidie

Het is de moeite waard om te checken of u voor de bouw van uw huis in aanmerking komt voor subsidie voor energiebesparende maatregelen. Dit kan een landelijke of regionale subsidie zijn.

Meer over subsidie voor energiebesparing

 

Sta ook sterker met ruim 760.000 leden.