Hypotheekadvies

Er zijn twee soorten adviseurs:

  • Een adviseur van een bank, die bemiddelt in de producten van deze bank.
  • Een adviseur die bemiddelt voor meerdere geldverstrekkers, bijvoorbeeld een zelfstandig adviseur of een adviseur van een hypotheekadviesketen. Een voorbeeld hiervan is onze Eigen Huis Hypotheekadvies. Benieuwd wat deze onafhankelijke adviseurs voor je kunnen betekenen?
    Maak een afspraak

Hoe vind je de adviseur die bij jou past?

Stappenplan Vind jouw adviseur (pdf)

Eisen hypotheekadviseur

Financieel dienstverleners moeten zich houden aan de Wet op het financieel toezicht (Wft). Zij moeten een vergunning hebben en aantonen dat ze voldoen aan minimale opleidings- en ervaringsvereisten. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) ziet toe op naleving van de Wft. In het AFM-register vind je of jouw financiële dienstverlener een vergunning heeft en voldoet aan de wettelijke eisen. Daarnaast bestaan er verschillende keurmerken en certificaten.

Hypotheekadviesgesprek

Hoe weet je of je goed advies krijgt van je adviseur? Met de Eigen Huis Hypotheekadvies checklist (pdf) houd je zelf de regie over het adviesgesprek. Neem de checklist mee naar het adviesgesprek. Vink af welke onderwerpen aan de orde zijn gekomen en je weet wat nog niet is besproken. Aarzel vervolgens niet om je adviseur daarnaar te vragen.

Let in ieder geval goed op zaken als advieskosten en het dienstverleningsdocument.

Klacht

Heb je een klacht over een financiële dienstverlener (adviseur, bank of verzekeraar)? Meld die dan eerst schriftelijk bij de directie of interne klachtencommissie van de betreffende financiële dienstverlener.

Leidt dit niet tot een goede oplossing? Of heb je geen reactie gehad binnen 6 weken? Dien dan binnen drie maanden een klacht in bij het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening. De financiële dienstverlener moet daar dan wel bij aangesloten zijn.

Je kunt ook naar de burgerlijk rechter stappen. Maar dit kost veel tijd en geld. Vraag eerst je rechtsbijstandverzekeraar om hulp. Of vraag je advocaat een inschatting van de kosten te maken.

Notaris

Bij de levering van een huis is het verplicht een notaris in te schakelen. Hij is als enige bevoegd een eigendomsakte en een hypotheekakte op te maken. Daarnaast heeft hij een voorlichtende functie en een bemiddelende rol bij eventuele geschillen.

De notaris


Kosten hypotheekadvies

Kosten hypotheekadvies
Je betaalt een hypotheekadviseur voor advies en bemiddeling. Een adviseur kan daarvoor een vast bedrag vragen of een vergoeding per uur. Waar moet je dan aan denken? Lees meerkeyboard_arrow_right

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?
Kom er snel en eenvoudig achter wat je kunt lenen voor de aankoop van een woning of maak een afspraak met een onafhankelijke hypotheekadviseur via Vereniging Eigen Huis.  Bereken maximale hypotheekkeyboard_arrow_right

Eigen Huis Hypotheekadvies

Op zoek naar onafhankelijk hypotheekadvies waarbij jouw belang voorop staat? Maak direct online een afspraak met een van onze hypotheekadviseurs.

Maak een afspraak