Hypotheekadvies

Er zijn twee soorten adviseurs:

  • Een adviseur van een bank, die bemiddelt in de producten van deze bank.
  • Een adviseur die bemiddelt voor meerdere geldverstrekkers, bijvoorbeeld een zelfstandig adviseur of een adviseur van een hypotheekadviesketen. Een voorbeeld hiervan is onze Eigen Huis Hypotheekadvies. Benieuwd wat deze onafhankelijke adviseurs voor u kunnen betekenen?
    Maak een afspraak

Hoe vindt u de adviseur die bij u past?

Stappenplan Vind uw adviseur (PDF)

Eisen hypotheekadviseur

Financieel dienstverleners moeten zich houden aan de Wet op het financieel toezicht (Wft). Zij moeten een vergunning hebben en aantonen dat ze voldoen aan minimale opleidings- en ervaringsvereisten. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) ziet toe op naleving van de Wft. In het AFM-register vindt u of uw financiële dienstverlener een vergunning heeft en voldoet aan de wettelijke eisen. Daarnaast bestaan er verschillende keurmerken en certificaten.

Hypotheekadviesgesprek

Hoe weet u of u goed advies krijgt van uw adviseur? Met de Eigen Huis Hypotheekadvies checklist (PDF) houdt u zelf de regie over het adviesgesprek. Neem de checklist mee naar het adviesgesprek. Vink af welke onderwerpen aan de orde zijn gekomen en u weet wat nog niet is besproken. Aarzel vervolgens niet om uw adviseur daarnaar te vragen.

Let in ieder geval goed op zaken als advieskosten en het dienstverleningsdocument.

Klacht

Heeft u een klacht over een financiële dienstverlener (adviseur, bank of verzekeraar)? Meld die dan eerst schriftelijk bij de directie of interne klachtencommissie van de betreffende financiële dienstverlener.

Leidt dit niet tot een goede oplossing? Of heeft u geen reactie gehad binnen 6 weken? Dien dan binnen drie maanden een klacht in bij het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening. De financiële dienstverlener moet daar dan wel bij aangesloten zijn.

U kunt ook naar de burgerlijk rechter stappen. Maar dit kost veel tijd en geld. Vraag eerst uw rechtsbijstandverzekeraar om hulp. Of vraag uw advocaat een inschatting van de kosten te maken.

Notaris

Bij de levering van een huis is het verplicht een notaris in te schakelen. Hij is als enige bevoegd een eigendomsakte en een hypotheekakte op te maken. Daarnaast heeft hij een voorlichtende functie en een bemiddelende rol bij eventuele geschillen.

De notaris


Kosten hypotheekadvies

Kosten hypotheekadvies
U betaalt een hypotheekadviseur voor advies en bemiddeling. Een adviseur kan daarvoor een vast bedrag vragen of een vergoeding per uur. Waar moet u dan aan denken? Lees meerkeyboard_arrow_right

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?
Kom er snel en eenvoudig achter wat u kunt lenen voor de aankoop van een woning of maak een afspraak met een onafhankelijke hypotheekadviseur via Vereniging Eigen Huis.  Bereken maximale hypotheekkeyboard_arrow_right

Eigen Huis Hypotheekadvies

Op zoek naar onafhankelijk hypotheekadvies waarbij uw belang voorop staat? Maak direct online een afspraak met een van onze hypotheekadviseurs.

Maak een afspraak