Hypotheek afsluiten

Een hypotheek afsluiten is een complex proces. Doe je dit voor de eerste keer of heb je al een lopende hypotheek? Weet je hoeveel hypotheek je nodig hebt en hoeveel je maximaal kunt lenen? Ga je eigen geld inbrengen, of wil je kopen met financiële hulp van bijvoorbeeld ouders? De belangrijkste onderwerpen zetten wij voor je op een rij.

Heb je liever persoonlijk advies? De onafhankelijke hypotheekadviseurs van Vereniging Eigen Huis staan voor je klaar.

Maak een afspraak

Maximale hypotheek

Hoeveel je maximaal kunt lenen, is afhankelijk van: 

Je hypotheekadviseur kan je precies vertellen hoeveel je maximaal kunt lenen.

Hoogte van je hypotheek

Het is niet altijd verstandig het maximale te lenen. Bedenk vooraf wat je maandelijks maximaal wilt betalen aan woonlasten of hoeveel je feitelijk nodig hebt. Houd daarbij rekening met: 

Eigen geld inbrengen

Je kunt eigen geld gebruiken voor de aanschaf van je woning en zo de maandelijkse hypotheeklasten verlagen. Bedenk daarbij wel dat je (een deel van) je spaargeld mogelijk nodig hebt voor andere uitgaven:

  • Verhuiskosten
  • Inrichting
  • Verbouwing (zover deze niet volledig meegefinancierd kan worden in de hypotheek)

Eigen geld inbrengen heeft ook fiscale gevolgen (pdf)

Financiële hulp

Kun je net niet genoeg lenen of heb je geen eigen geld voor de bijkomende kosten om de woning te kunnen kopen zijn er een aantal mogelijkheden zoals hulp van ouders of de starterslening van de gemeente.

Meer informatie over financiële hulp

Hypotheekrente vastzetten

Je kunt de hypotheekrente vastzetten voor een bepaalde periode: variabel per maand tot dertig jaar vast. Ook kun je een combinatie maken van korte en lange perioden voor verschillende delen van je hypotheek. De verschillende opties hebben voor- en nadelen. Je keuze moet passen binnen de risico’s die je wilt en kunt lopen.

Hypotheekrente kort vastzetten

  • Voordelen: lagere rente; op korte termijn nieuwe keuzemogelijkheden; lagere boete bij openbreken periode
  • Nadelen: risico van hogere lasten op korte termijn; bij bepaling van je maximale hypotheek wordt bij perioden korter dan tien jaar een hogere toetsrente gehanteerd. Daardoor kun je minder lenen

Hypotheekrente lang vastzetten

  • Voordelen: langer zekerheid over de lasten; langer profiteren van een lage rente; je kunt meer lenen als je de rente tien jaar of langer vastzet dan bij kortere perioden
  • Nadelen: hogere rente; de boete voor het openbreken van de periode is hoger; je zit langer vast als de geldverstrekker minder gunstige voorwaarden heeft

Hypotheekrente kort en lang (combinatie)

  • Voordelen: je spreidt het risico van hogere rente bij afloop van een periode; iets minder hoge rentelasten dan bij alleen een lange periode.
  • Nadelen: als de rente bij herziening gunstig is, profiteer je niet voor alle perioden; als je het contract wilt openbreken, is er altijd nog een lopende periode. Daarover kun je boete verschuldigd zijn.

De juiste looptijd van de hypotheekrente kiezen is niet makkelijk. Je hypotheekadviseur kan helpen met het duidelijk krijgen van de risico’s.

Afsluiten kost tijd

Nadat je de hypotheekaanvraag heeft verstuurd (dus ná het hypotheekadviestraject) duurt het gemiddeld twee maanden voor de hypotheekakte passeert bij de notaris. Hieronder vind je een indicatie van de doorlooptijd. Maar de exacte tijdsduur hangt af van de specifieke situatie.

Actie:Gemiddelde duur in werkdagen:
Aanvraag renteaanbod2 - 4
Aanleveren benodigde documenten8 - 28
Van compleet dossier tot bindende hypotheekofferteongeveer 8
Doorsturen van stukken door bank naar notarisongeveer 8
Passeren bij notarisongeveer 8

 

Meer over hypotheken

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?

Ontdek snel en makkelijk wat je maximaal kunt lenen voor de aankoop van een woning.  Bereken maximale hypotheek
Financieel

Overbruggingskrediet gebruiken

Heb je jouw oude woning nog niet verkocht, maar wil je wel gebruikmaken van de overwaarde? Dan heb je een overbruggingskrediet nodig. Hoe gaat dat in zijn werk? Lees meer

Huis kopen met financiële hulp

Kun je met je inkomen net niet genoeg lenen om jouw droomhuis te kopen? Misschien lukt dit dan wel met wat financiële hulp van ouders, overheid of de geldverstrekker. Lees meer