Hypotheek afsluiten

Een hypotheek afsluiten is een complex proces. Doet u dit voor de eerste keer of heeft u al een lopende hypotheek? Weet u hoeveel hypotheek u nodig heeft en hoeveel u maximaal kunt lenen? Gaat u eigen geld inbrengen, of wilt u kopen met financiële hulp van bijvoorbeeld ouders? De belangrijkste onderwerpen zetten wij voor u op een rij.

Maximale hypotheek

Hoeveel u maximaal kunt lenen, is afhankelijk van: 

Uw hypotheekadviseur kan u precies vertellen hoeveel u maximaal kunt lenen.

Hypotheek berekenen

Wilt u binnen een paar minuten een betrouwbare indicatie van wat u maximaal kunt lenen? Bereken eenvoudig uw maximale hypotheek.

Overbruggingskrediet gebruiken

Heeft u uw oude woning nog niet verkocht, maar wilt u wel gebruik maken van de overwaarde? Dan heeft u een overbruggingskrediet nodig. Hoe gaat dat in zijn werk?

Huis kopen met financiële hulp

Kunt u met uw inkomen net niet genoeg lenen om uw droomhuis te kopen? Misschien lukt dit dan wel met wat financiƫle hulp van ouders, overheid of de geldverstrekker.

Duitse hypotheken

In Duitsland zijn de rentetarieven voor hypotheken lager dan in Nederland. Duitse banken zijn wel strenger. Zij financieren meestal niet meer dan 70% van de woningwaarde.

Hoogte van uw hypotheek

Het is niet altijd verstandig het maximale te lenen. Bedenk vooraf wat u maandelijks maximaal wilt betalen aan woonlasten of hoeveel u feitelijk nodig heeft. Houd daarbij rekening met: 

Eigen geld inbrengen

U kunt eigen geld gebruiken voor de aanschaf van uw woning en zo de maandelijkse hypotheeklasten verlagen. Bedenk daarbij wel dat u (een deel van) uw spaargeld mogelijk nodig heeft voor andere uitgaven:

  • Verhuis- en inrichtingskosten
  • Bouwrente
  • Consumptieve uitgaven

Eigen geld inbrengen heeft ook fiscale gevolgen (pdf)

Afsluiten kost tijd

Nadat u de hypotheekaanvraag heeft verstuurd (dus ná het hypotheekadviestraject) duurt het gemiddeld twee maanden voor de hypotheekakte passeert bij de notaris. Hieronder vindt u een indicatie van de doorlooptijd. Maar de exacte tijdsduur hangt af van de specifieke situatie.

Actie:Gemiddelde duur in werkdagen:
Aanvraag hypotheekofferte2 - 8
Tekenen hypotheekofferteongeveer 8
Aanleveren benodigde
documenten
8-28
Goedkeuring door bankongeveer 8
Passeren bij notarisongeveer 8