Hypotheek afsluiten

Je bent van plan om een huis te kopen. Misschien heb je jouw droomhuis zelfs al gevonden. Het enige wat er nog moet gebeuren is je hypotheek regelen. Maar hoe werkt dat precies? Hoeveel kun je lenen? En hoe zit het met de hypotheekrente? De belangrijkste onderwerpen zetten wij voor je op een rij.

Wat is mijn maximale hypotheek?

Hoeveel je maximaal kunt lenen, is afhankelijk van: 

Je hypotheekadviseur kan je precies vertellen hoeveel je maximaal kunt lenen.

Hoogte van je hypotheek

Het is niet altijd verstandig het maximale te lenen. Bedenk vooraf wat je maandelijks maximaal wilt betalen aan woonlasten of hoeveel je feitelijk nodig hebt. Houd daarbij rekening met: 

Kan ik van mijn eigen geld mijn hypotheek verlagen?

Je kunt eigen geld gebruiken voor de aanschaf van je woning en zo de maandelijkse hypotheeklasten verlagen. Bedenk daarbij wel dat je (een deel van) je spaargeld mogelijk nodig hebt voor andere uitgaven:

  • Verhuiskosten
  • Inrichting
  • Verbouwing (zover deze niet volledig meegefinancierd kan worden in de hypotheek)

Eigen geld inbrengen heeft ook fiscale gevolgen (pdf)

Heb je nog andere financiële mogelijkheden?

Kun je net niet genoeg lenen of heb je geen eigen geld voor de bijkomende kosten om de woning te kunnen kopen? Dan kun je bijvoorbeeld de hulp van je ouders inzetten of een starterslening bij de gemeente afsluiten.

Meer informatie over financiële hulp

Hoe kan ik mijn hypotheekrente vastzetten?

Je kunt de hypotheekrente vastzetten voor een bepaalde periode. Deze periode kan van variabel per maand tot dertig jaar vast zijn. Ook kun je de hypotheekrente vastzetten in een combinatie van korte en lange perioden voor verschillende delen van je hypotheek. Het is belangrijk om je bewust te zijn van de voor- en nadelen van de verschillende hypotheekrentes. Je keuze moet passen bij de risico's die je kunt en wilt lopen.

Hypotheekrente kort vastzetten

  • Voordelen: lagere rente; op korte termijn nieuwe keuzemogelijkheden; lagere boete bij openbreken periode
  • Nadelen: risico van hogere lasten op korte termijn; bij bepaling van je maximale hypotheek wordt bij perioden korter dan tien jaar een hogere toetsrente gehanteerd. Hierdoor kun je minder lenen

Hypotheekrente lang vastzetten

  • Voordelen: langer zekerheid over de lasten; langer profiteren van een lage rente; je kunt meer lenen als je de rente tien jaar of langer vastzet dan bij kortere perioden
  • Nadelen: hogere rente; de boete voor het openbreken van de periode is hoger; je zit langer vast als de geldverstrekker minder gunstige voorwaarden heeft

Hypotheekrente kort en lang (combinatie)

  • Voordelen: je spreidt het risico van hogere rente bij afloop van een periode; iets minder hoge rentelasten dan bij alleen een lange periode.
  • Nadelen: als de rente bij herziening gunstig is, profiteer je niet voor alle perioden; als je het contract wilt openbreken, is er altijd nog een lopende periode. Daarover kun je boete verschuldigd zijn.

De juiste looptijd van de hypotheekrente kiezen is niet makkelijk. Je hypotheekadviseur kan helpen met het duidelijk krijgen van de risico’s.

Afsluiten kost tijd

Nadat je de hypotheekaanvraag heeft verstuurd (dus ná het hypotheekadviestraject) duurt het gemiddeld twee maanden voor de hypotheekakte passeert bij de notaris. Hieronder vind je een indicatie van de doorlooptijd voor het afsluiten van een hypotheek. Maar de exacte tijdsduur hangt af van de specifieke situatie.

Actie:Gemiddelde duur in werkdagen:
Aanvraag renteaanbod2 - 4
Aanleveren benodigde documenten8 - 28
Van compleet dossier tot bindende hypotheekofferteongeveer 8
Doorsturen van stukken door bank naar notarisongeveer 8
Passeren bij notarisongeveer 8

 

Meer over hypotheken

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?

Ontdek snel en makkelijk wat je maximaal kunt lenen voor de aankoop van een woning.  Bereken maximale hypotheek
Financieel

Overbruggingskrediet gebruiken

Heb je jouw oude woning nog niet verkocht, maar wil je wel gebruikmaken van de overwaarde? Dan heb je een overbruggingskrediet nodig. Hoe gaat dat in zijn werk? Lees meer

Huis kopen met financiële hulp

Kun je met je inkomen net niet genoeg lenen om jouw droomhuis te kopen? Misschien lukt dit dan wel met wat financiële hulp van ouders, overheid of de geldverstrekker. Lees meer