Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackHome
Kennisbank

Heeft de verkopend makelaar bij echtscheiding en verkoop aan de ex-echtgenoot recht op courtage?

Meestal is een deel van de  verschuldigd als de woning tijdens de looptijd van de opdracht aan de ex-echtgenoot wordt toebedeeld. Maar dit hangt af van de afspraken die je met de makelaar hebt gemaakt.  

Is je makelaar aangesloten bij  NVM, VBO of Vastgoedpro? En heb je de Algemene voorwaarden Makelaardij 2018 van de makelaar ontvangen? Dan staat dit in artikel 17:

'In sommige gevallen wordt een woning (of ander object) toebedeeld aan een van de eigenaren, de echtgenoot of partner terwijl de bemiddelingsopdracht tot verkoop nog loopt. De opdracht eindigt daardoor. Als is afgesproken dat het loon van de makelaar afhankelijk is van de verkoop van de woning, wordt het loon berekend op basis van de waarde van de toebedeling. Als bijvoorbeeld bij een echtscheiding (beide partners bezitten 50 % van het huis) een van de partners zijn of haar deel aan de ander toebedeelt, wordt de vergoeding berekend over 50 % van de waarde van het huis. Dit principe geldt ook als de eigenaar een deel van het huis aan een derde schenkt. De makelaar en u kunnen andere afspraken maken over hoe het loon berekend wordt bij toedeling.

Hoe nu verder

Kom je er niet uit met de makelaar of je wel of geen courtage verschuldigd bent? Of ben je het niet eens over de hoogte van de courtage? Dan kun je het geschil met de makelaar voorleggen aan de Geschillencommissie Makelaardij.

Voorwaarden:

  • De makelaar is aangesloten bij NVM, VBO of Vastgoedpro
  • Je hebt de klacht eerst schriftelijk gemeld aan de makelaar.

Ook interessant in kennisbank

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube