Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackHome
Kennisbank

Hoeveel mag ik maximaal storten in mijn (bank)spaarhypotheek?

Het bedrag aan premie of het bedrag dat je maximaal mag inleggen op een spaarhypotheek of geblokkeerde bankspaarrekening is beperkt. Er zijn drie punten waar je rekening mee moet houden. 

1. De hoogste premie of inleg mag niet meer zijn dan 10 keer de laagste premie of inleg

In een KEW of SEW mag de hoogste premie of inleg over een heel verzekeringsjaar gerekend niet hoger zijn dan 10 keer de laagste premie of inleg. Als je de KEW of SEW bent gestart met een hoge storting of inleg, dan mogen latere lage stortingen of inleg dus niet te laag zijn. De situatie kan echter ontstaan dat de premie zo laag is, dat deze lager is dan 1/10e van de hoogste premie. Als dat gebeurt, vervalt het recht op een vrijgestelde uitkering. 
De bandbreedte kan ook worden overschreden door toekomstige rentewijzigingen. Als de rente stijgt wordt de premie of inleg lager. Daalt de rente dan gebeurt het omgekeerde. De Belastingdienst accepteert de overschrijding van de bandbreedte alleen als dat het gevolg is van een rentewijziging of wanneer er sprake is van een incidentele fout. In dat geval mag de bandbreedte 1 op 11 zijn.

Komt de bandbreedte boven de verhouding 1:10 als gevolg van een verkorting van de looptijd of een extra premiestorting dan voldoet de KEW of SEW niet aan de eisen. De uitkering is dan belast. 

Voorbeeld 
Peter en Annette hebben op 1 september 2010 een bankspaarrekening geopend. In dat eerste jaar leggen zij eenmalig een fors bedrag in zodat dat lang kan renderen. Zij leggen vanaf het openen van de rekening € 15.000 in en storten daarna € 150 per maand.

De bandbreedte van 1:10 moet worden beoordeeld per verzekeringsjaar. Peter en Annette hebben in het eerste verzekeringsjaar (1-9-2010 tot 1-9-2011) een bedrag gestort van € 15.000 + (€ 150 x 11) voor de overige 11 maanden. In totaal hebben zij dus een bedrag gestort van € 16.650. In de jaren daarna moeten zij dus minimaal € 1.665 per jaar storten. Dat is dus minimaal € 138,75 per maand. Wanneer de rentevaste periode afloopt en de rente is gestegen, kan dat leiden tot een te lage inleg ten opzichte van de bandbreedte. Dit is echter wel toegestaan.

2. Het gespaarde bedrag mag niet hoger zijn dan de woningschuld die je af moet lossen

Je moet er rekening mee houden dat het gespaarde bedrag niet meer mag zijn dan het bedrag dat je uiteindelijk aan  moet aflossen. Dit is de maximale hoogte van de . Is de uitkering hoger dan de eigenwoningschuld, dan betaal je over het rendement in dit hogere gedeelte belasting. 

3. Het gegarandeerde eindkapitaal van de KEW of SEW niet verhogen

Je mag het gegarandeerde eindkapitaal van de KEW of SEW niet meer verhogen. Bij een KEW of SEW met een gegarandeerd eindkapitaal kun je de premie eventueel wel verhogen, maar moet je de looptijd inkorten om te voorkomen dat het eindkapitaal hoger wordt. Is het gegarandeerde eindkapitaal na 2012 verlaagd? Dan mag het eindkapitaal nadien wel worden verhoogd tot het bedrag van het gegarandeerde kapitaal op 31 december 2012. De vrijstelling bedraagt maximaal € 202.000 (2024).

Aandachtspunten

  • Neem altijd contact op met de adviseur wanneer je aanpassingen gaat doen in je KEW of SEW. Daarmee voorkom je dat aanpassingen leiden tot ongewenste fiscale gevolgen.
  • Spaar je niet, maar beleg je? Dan is het eindkapitaal niet gegarandeerd. Je bent namelijk afhankelijk van beleggingsresultaten. Daarom is bij beleggingspolissen het jaarbedrag aan premie of inleg het uitgangspunt. Dit bedrag mag je niet verhogen.

Hoe nu verder

  • Kapitaalverzekering: voorwaarden belastingvrijstelling

Ook interessant in kennisbank

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube