Voor VvE'sContact
BackHome
Kennisbank

Ik denk dat mijn taxateur de woning niet goed heeft getaxeerd, wat kan ik doen?

Als je van mening bent dat de taxateur niet goed getaxeerd heeft, dan kun je het volgende doen. Realiseer je daarbij wel dat het niet eenvoudig is om de onjuistheid van een taxatie aan te tonen. Je moet met goede argumenten aantonen dat het taxatierapport niet klopt.

Meld de klacht

Meld je klacht altijd eerst aan de taxateur. Geef onderbouwd aan waarom je van mening bent dat de taxatiewaarde niet klopt. Mogelijk erkent de taxateur dat hij een fout heeft gemaakt en kan hij het rapport aanpassen.

Stel een termijn

Erkent de taxateur de klacht niet, stuur dan een brief waarin je nogmaals gemotiveerd aangeeft waarom het rapport niet juist is. Verzoek om een oplossing binnen bijvoorbeeld 2 weken. Meld dat je de nota voor de taxatie niet betaalt als een oplossing uitblijft. Of vorder het bedrag terug als je al hebt betaald.

Geschillencommissie

Leidt dit niet tot een oplossing, dan kun je overwegen om de klacht voor te leggen aan de geschillencommissie Makelaardij. Voorwaarde is dat de taxateur is aangesloten bij NVM, VBO of Vastgoedpro. Je kunt in deze procedure de klacht neerleggen en de nota ter discussie stellen. Maar je krijgt in deze procedure geen vervangende taxatiewaarde van de geschillencommissie. De geschillencommissie is immers geen taxateur.

De commissie kan beoordelen of de taxateur in redelijkheid tot deze taxatiewaarde is gekomen. Je moet dan ook overtuigende stukken aandragen waaruit blijkt dat de taxatiewaarde fout tot stand gekomen is. Dit is niet eenvoudig. Een taxatierapport van een andere taxateur is daarvoor vaak niet voldoende. Het moet duidelijk worden waarom de eerste taxatie niet klopt.

Nieuwe taxatie

Het staat je vrij om een taxatie door een andere taxateur te laten verrichten. Dit brengt uiteraard extra kosten met zich mee. Ook deze tweede taxatie kun je in principe voor het aanvragen van een hypotheek laten , hoewel dit problematisch kan zijn bij een fors en onverklaarbaar waardeverschil met de eerste taxatie.

Aandachtspunten

  • Als de taxateur een Register Taxateur is, dan kun je ook overwegen om de klacht voor te leggen aan de Stichting Tuchtrechtspraak NRVT. Het tuchtcollege kan oordelen dat de waarde niet op de juiste manier tot stand is gekomen. Maar ook hier geldt dat het tuchtcollege geen andere taxatiewaarde kan vaststellen. Het tuchtcollege doet ook geen uitspraak over de vraag of je de nota moet betalen of niet.
  • Bied je meer voor een woning dan de taxatiewaarde, dan is het niet mogelijk om de volledige koopsom te financieren. Je moet dan meer eigen geld inbrengen.

Ook interessant in kennisbank

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenSpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen
VEH
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube