Kennisbank
Wanneer heb ik een taxatierapport nodig?
In de volgende situaties heb je mogelijk een taxatierapport nodig om de waarde van jouw woning vast te stellen:
- Aankoop en financiering van een woning
- Verkoop van de woning
- Financiering van een verbouwing
- Renteverlaging bij waardestijging
- Renteverlaging bij extra aflossing
- Het sluiten van een overbruggingskrediet
- Onderbouwing WOZ-waarde
Aankoop en financiering woning
Koop je een bestaande woning, dan vraagt de geldverstrekker meestal om een . Informeer bij de geldverstrekker of ook de meest recente voldoende is, als je een kleine eerste hypotheek wilt afsluiten. Bijvoorbeeld een eerste hypotheek lager dan 60 % van de WOZ-waarde.
Betreft het een nieuwbouwwoning? De geldverstrekker vraagt dan meestal niet om een taxatierapport. Mogelijke uitzonderingen:
- Je bouwt in eigen beheer
- Je koopt een nieuwbouwwoning met
- Je koopt een nieuwbouwwoning in het duurdere segment
- Je hebt een groot bedrag aan meerwerk opgenomen in de .
Aandachtspunten
- De taxatiekosten verschillen per taxateur.
- Aan de hand van de vermelde in het taxatierapport bepaalt de geldverstrekker de hoogte van de hypotheekrente. Als je 100 % van de marktwaarde leent, dan betaal je een hogere rente dan wanneer je bijvoorbeeld 80 % van de marktwaarde leent. Voor een hypotheek met geldt een apart lager tarief.
- Een aantal geldverstrekkers accepteren onder voorwaarden een Calcasa waarderapport. Bespreek dit met de hypotheekadviseur.
- Sinds 1 juli 2021 is het voor banken niet meer mogelijk om een volledig modelmatige taxatie te gebruiken voor de aanvraag van een hypotheek. Wel is er een hybride taxatie mogelijk bijvoorbeeld de .
Financiering verbouwing
Wil je een verbouwing aan jouw woning financieren met een hypotheek, dan wil de geldverstrekker weten hoeveel de woning waard is na de verbouwing. Hij kan dan vragen naar:
- Een taxatierapport na verbouwing of
- Een recente .
Aandachtspunten
- Neem eerst contact met de geldverstrekker op om te bespreken wat hij nodig heeft om de waarde van jouw woning vast te stellen.
- De hypotheekverstrekker beoordeelt de aanvraag aan de hand van de marktwaarde in het taxatierapport, de hoogte van jouw inkomen en de al lopende hypotheeklasten.
- De hoogte van de bouwkosten verhogen niet één op één de marktwaarde van de woning. Is de marktwaarde niet toereikend, dan moet je eigen geld inbrengen.
- Om de waarde na verbouwing te kunnen bepalen, wil de taxateur weten wat je gaat doen. Zet je plannen op een rij zodat de taxateur aan de slag kan.
- Een aantal geldverstrekkers accepteren onder voorwaarden een Calcasa waarderapport. Bespreek dit met de hypotheekadviseur.
- Sinds 1 juli 2021 is het voor banken niet meer mogelijk om een volledig modelmatige taxatie te gebruiken voor de aanvraag van een hypotheek. Wel is er een hybride taxatie mogelijk bijvoorbeeld de .
Sluiten van een overbruggingskrediet
Bij een aanvraag voor een wil de geldverstrekker bepalen hoe hoog de overwaarde op jouw huidige woning is. Op het moment dat de huidige woning nog niet verkocht is kan hij vragen om een taxatierapport of een hybride taxatie bijvoorbeeld de . Soms accepteert de geldverstrekker ook de meest recente WOZ-waarde. De marktwaarde wordt meestal gesteld op een bepaald percentage van de WOZ-waarde.
Voorbeeld
Als de marktwaarde 90 % is van de WOZ-waarde, dan is bij een WOZ-waarde van € 200.000 de marktwaarde voor de geldverstrekker € 180.000.
Hoe nu verder
- Informeer eerst bij de geldverstrekker of een taxatierapport noodzakelijk is.
- Waarde indicatie calcasa
- NTS Taxatie: regel een taxatie met ledenkorting