Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackHome
Kennisbank

Hoe controleer ik mijn WOZ-waarde?

Om de  van de woning te kunnen controleren, is het verstandig ook de onderbouwing van de vastgestelde WOZ-waarde bij de gemeente op te vragen. De onderbouwing vind je in het . Met dit verslag krijg je meer inzicht in de wijze waarop de gemeente tot de WOZ-waarde is gekomen.

De juistheid van de kun je op de volgende manieren controleren:

Eigen aankoopprijs

Als je de woning rond de  hebt gekocht en je hebt tot de niets veranderd aan de woning, dan zal de WOZ-waarde normaal gesproken gelijk zijn aan de aankoopprijs.

Zit er een langere periode van meer dan twee maanden tussen de eigen aankoop en de waardepeildatum, dan kan een indexeringscorrectie noodzakelijk zijn om de waarde op de waardepeildatum te berekenen. Vooral in een markt die per kwartaal sterk in beweging is, kan het verschil maken. In dat geval kan de gemeente afwijken van de eigen aankoopsom bij het vaststellen van de WOZ-waarde.

Verkoopprijzen vergelijkbare woningen

Informeer bij een plaatselijke makelaar of en welke vergelijkbare woningen rond de peildatum zijn verkocht. Daarnaast kun je de koopsom bij vergelijkbare woningen in de omgeving bij het Kadaster opvragen. Tegen een vergoeding kun je het koopsommenoverzicht met de verkoopprijzen van de afgelopen 5 jaar binnen een postcodegebied bestellen. 

De koopsom van de vergelijkbare woning rond de peildatum, zou overeen moeten komen met de huidige WOZ-waarde.

WOZ-waarden opvragen

Voor de vergelijkbaarheid en de controle van de WOZ-waarde kun je kosteloos WOZ-waarden van andere woningen opvragen bij het WOZ-waardeloket

Waardebepaling indicatief of officieel

Met de module Waarde Indicatie van Calcasa kun je de koop- of verkoopprijs van de woning vaststellen. Leden van Vereniging Eigen Huis ontvangen binnen enkele minuten een betrouwbare indicatie van de actuele woningwaarde, zonder tussenkomst van een taxateur.

Let op: de WOZ-waarde die Calcasa noemt in het rapport is indicatief. Als je bezwaar wil maken tegen de hoogte van de WOZ-waarde, dan is deze indicatieve WOZ-waarde onvoldoende.

Taxatierapport

Een taxatierapport dat is opgesteld door een makelaar of beëdigd taxateur wordt in het algemeen als een gewichtig argument gezien bij een bezwaarprocedure. Een verwijzing in het naar een taxatierapport kan dus wel voldoende zijn voor de .

Laat de waarde van de woning rond de peildatum bepalen door een taxateur. Hieraan zijn wel kosten verbonden. Via NTS kun je met ledenkorting een taxatierapport laten opmaken. Deze kosten komen in aanmerking voor een proceskostenvergoeding als je WOZ- bezwaar of beroep (gedeeltelijk) gegrond wordt verklaard. Vraag wel expliciet om de proceskostenvergoeding in je bezwaar- of beroepschrift

WOZ-check en WOZ-referentierapport

Doe de WOZ-check op onze website en ontdek of bezwaar maken in jouw situatie zin heeft. Na het invullen van je adres en WOZ-waarde krijg je makkelijk en snel inzicht in je kans van slagen. Is de uitkomst dat bezwaar maken de moeite waard is? Dan kun je zelf bezwaar maken en eventueel daarbij gebruik maken van een WOZ-referentierapport of een gevalideerd WOZ-taxatierapport via de WOZ-check.

 

Bij Calcasa kun je een WOZ-referentierapport laten opstellen. De kosten zijn € 19,50. Het WOZ-referentierapport is geen WOZ-taxatierapport en geeft niet de getaxeerde waarde van jouw woning aan. Het is bedoeld om inzicht te krijgen in de best vergelijkbare, verkochte woningen rond de waardepeildatum. De referenties hebben vergelijkbare woningkenmerken zoals woningtype, woonoppervlakte, bouwjaar en perceelgrootte. Ze worden in de nabijheid van jouw woning gezocht. Uit de best vergelijkbare referenties worden de drie gekozen die een hulpmiddel kunnen zijn bij het indienen van het bezwaar. Het is echter geen gevalideerd taxatierapport. De kosten van dit rapport komen niet in aanmerking voor proceskostenvergoeding. Zelfs niet als het WOZ-bezwaar of -beroep (gedeeltelijk) gegrond wordt verklaard.

Overige factoren

Controleer ook of:

 • De genoemde  van de woning juist zijn, zoals de inhoud en oppervlakte maten.
 • Voldoende rekening is gehouden met de factoren aan de woning zelf, zoals de aanwezigheid van asbest, betonrot of bouwkundige gebreken.
 • Voldoende rekening is gehouden met de factoren in de omgeving van de woning, zoals geluidsoverlast, aanwezigheid van windmolens en uitzicht op de begraafplaats.

Hoe nu verder

 • Dien een bezwaar in bij de gemeente als je het niet eens bent met de WOZ-waarde 
 • Voorbeeldbrieven bezwaar WOZ
 • De WOZ uitgelegd (pdf): informatie over de WOZ en juridische uitspraken die je kunt gebruiken voor de onderbouwing van het bezwaar
 • Raadpleeg een WOZ-adviseur of lokale makelaar als je hulp nodig hebt bij het maken van bezwaar. Sommige adviseurs werken tegen een geringe vergoeding of volgens het no cure no pay principe.

Ook interessant in kennisbank

Deel deze pagina

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • mail
 • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube