Voor VvE'sContact
BackHome
Kennisbank

Is de rente over een persoonlijke lening voor een verbouwing aftrekbaar?

Een persoonlijke lening is een  lening en voldoet daarmee aan de eisen voor een . Dat betekent dat je de rente die je betaalt over die lening in je aangifte inkomstenbelasting kunt aftrekken. Of je in aanmerking komt voor renteaftrek, hangt daarnaast af van wat het bestedingsdoel is van de lening. Je moet de lening namelijk besteden aan de en niet aan andere bestemmingen.

Voor- en nadelen persoonlijke lening

Het voordeel van een persoonlijke lening is dat je geen advieskosten, taxatie- en notariële kosten betaalt. Het afsluiten van een persoonlijke lening is daarom goedkoper dan een hypotheek.

Daar staat tegenover dat de rente over een persoonlijke lening hoger is dan de rente over een hypotheek. De grootte van dit verschil is onder meer afhankelijk van de looptijd van de leningen. Een persoonlijke lening is daarom vooral een goede optie als de lening een relatief laag bedrag is en je de lening in korte tijd wilt aflossen, bijvoorbeeld in vijf jaar of korter.

Aandachtspunten

 • Aflosschema
  Mogelijk vraagt de Belastingdienst je naar een aflossingsschema, als de geldverstrekker dit niet zelf doorgeeft. Informeer hiernaar bij de geldverstrekker. 
 • Inkomsten en uitgaven
  Bij de aanvraag van een persoonlijke lening kijkt de geldverstrekker naar je inkomen, woonlasten en eventueel andere financiële verplichtingen. Bij overlijden wordt (een gedeelte van) de lening vaak kwijtgescholden.
 • Doorlopend krediet
  De rente over een is niet aftrekbaar. Een doorlopend krediet is namelijk geen persoonlijke lening. Bij een doorlopend krediet geldt ook dat je moet aflossen, maar je kunt ook weer geld opnemen. Doordat je na het aangaan van de lening weer geld kunt opnemen voldoet een doorlopend krediet niet aan de fiscale eisen voor een . Een dergelijke schuld valt daarom in .

Hoe nu verder

 • Verbouwing financieren 

Ook interessant in kennisbank

Deel deze pagina

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • mail
 • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenSpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen
VEH
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube