Voor VvE'sContact
BackHome
Kennisbank

Op welke tijden mogen buren klussen en verbouwen?

(Geluids)overlast door verbouwende buren moet binnen de perken blijven. Er gelden soms specifieke tijden waarop overlast door bouwwerkwerkzaamheden is toegestaan.

Regels van de gemeente

De gemeente kan regels vaststellen voor overlast door verbouwende of klussende buren in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV).Het hangt dus van de regels van de gemeente af of er bepaalde tijden gelden voor klussende buren. 

Als de bouwwerkzaamheden door een bedrijf worden uitgevoerd, dan geldt op grond van het Bouwbesluit dat er gewerkt mag worden op werkdagen en zaterdag tussen 7.00 en 19.00 uur. De gemeente kan ontheffing verlenen om op andere tijden te werken of om meer lawaai te veroorzaken.

Houden de buren of een bouwbedrijf zich niet aan de regels dan kun je de gemeente vragen om hiertegen op te treden.

Burenrecht

In de wet staat dat buren elkaar geen onrechtmatige hinder mogen bezorgen, zoals ernstige en langdurige geluidsoverlast. Niet iedere geluidsoverlast is dus verboden. Buren moeten een zekere mate van overlast van elkaar dulden. Overlast in de avonduren, de nacht of op zondag zal eerder verboden zijn, dan overlast overdag op een doordeweekse dag. De wettelijke regels over het burenrecht noemen geen specifieke tijden.

Regels in een appartementencomplex

Voor eigenaren in een appartementencomplex gelden de regels uit de , het  en het . Daarin staat meestal dat de eigenaren geluidshinder moeten voorkomen. In het huishoudelijk reglement kunnen aanvullende regels worden opgenomen om geluidshinder te voorkomen, zoals concrete tijden waarop klus- en bouwwerkzaamheden zijn toegestaan.

Ook interessant in kennisbank

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenSpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen
VEH
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube