Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackNieuws

Btw over nieuwbouwkosten niet aftrekbaar

Wie tijdens de bouw van zijn nieuwbouwhuis zonnepanelen laat plaatsen, kan niet ook een deel van de btw over de bouw van het huis in aftrek brengen. Dit oordeelde de Hoge Raad vrijdag. Met dit arrest volgt de Hoge Raad het oordeel van het gerechtshof en legt daarmee het advies van de advocaat-generaal naast zich neer. 

De rechtszaak draait om een huiseigenaar die een nieuwbouwwoning heef gekocht en daar tijdens de bouw niet-geïntegreerde zonnepanelen liet installeren. In dit huis heeft de eigenaar een werkkamer die hij verhuurt. De huiseigenaar heeft de btw over de aanschaf van de zonnepanelen in aftrek gebracht. Ook bracht hij twee derde van de btw die hij betaalde over de nieuwbouwwoning in aftrek. Dat deed hij omdat hij waarschijnlijk twee derde van de opgewekte stroom aan het stroomnet zal terugleveren. De Belastingdienst vindt dat de huiseigenaar de btw over de nieuwbouwwoning niet in aftrek mag brengen. Volgens de Belastingdienst zijn alleen de zonnepanelen voor de zonnepanelenonderneming gebruikt en de woning zelf niet.  

Wat voorafging 

In beroep stelde de rechtbank de huiseigenaar in april 2018 in het gelijk. Het gerechtshof oordeelde in mei 2019 in hoger beroep dat de huiseigenaar geen recht heeft op de btw-aftrek over een deel van de bouwkosten van de woning. Met de bouw van de woning was volgens het gerechtshof een privébelang gediend. De woning is niet gebouwd voor het plaatsen van zonnepanelen, luidde de verklaring van het hof. 

Uitspraak en toelichting

In cassatie bevestigde de Hoge Raad 16 juli (2021) het oordeel van het hof. De huiseigenaar zou de kosten voor het perceel en het woonhuis hoe dan ook hebben gemaakt, ook wanneer hij niet de zonnepanelen zou hebben aangeschaft. Volgens de Hoge Raad kan daarom niet worden gezegd dat deze uitgaven zijn gemaakt voor het opwekken en terugleveren van stroom.

Voor wie is de uitspraak van belang? 

De uitspraak is van belang voor particulieren die bij de bouw van de woning zonnepanelen laten leggen en voor btw-ondernemers die hun nieuwbouwwoning (gedeeltelijk) voor zakelijke doeleinden gebruiken. De uitspraak heeft geen gevolgen voor het plaatsen van zonnepanelen op een bestaande woning of het kopen van een bestaande woning met zonnepanelen erop. 

Meer informatie

Btw-regeling zonnepaneeleigenaren te complex (nieuwsbericht, 18 januari 2021) 

Deel dit artikel

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Actueel

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenSpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

ehm-november-2023

ehm-november-2023
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube