Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackNieuws

Door aflossen minder zorgen om aflossingsvrije hypotheek

Huiseigenaren maken zich minder vaak zorgen over hun aflossingsvrije hypotheek, blijkt uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis. In 2018 maakte 18% zich wel eens zorgen over hun aflossingsvrije hypotheek, tegenover 7% in 2023. 

Bijna de helft van de ondervraagden heeft in de afgelopen jaren tussentijds afgelost, waardoor hun hypotheekschuld minder is geworden. Dat zorgt voor lagere maandlasten en maakt huiseigenaren veel minder kwetsbaar bij rentestijgingen of eventuele toekomstige waardedalingen. 

Gestegen huizenprijzen

“En ook de sterk gestegen huizenprijzen geven veel huiseigenaren een veilig gevoel”, zegt belangenbehartiger Michel Ligtlee. “Veel mensen met een aflossingsvrije hypotheek zijn al langer huiseigenaar. Als het huis wordt verkocht blijft er vaak een bedrag over wat gebruikt wordt om te kunnen verhuizen naar een andere woning.” 

Van de 1.372 ondervraagden zegt 98% dat zij de maandlasten van hun aflossingsvrije hypotheek op dit moment probleemloos kunnen dragen. 2% komt net rond en een heel klein deel komt wel eens tekort. En ook over het aflossen van de hypotheekschuld van de aflossingsvrije hypotheek(delen) aan het einde van de looptijd zijn mensen positiever. Waar in 2016 nog 60% van de ondervraagden zei de restschuld (waarschijnlijk) af te kunnen lossen, is dat in 2023 ruim twee derde. 

Laagdrempelig verlengen

Een kwart van de ondervraagden gaf aan de looptijd van hun aflossingsvrije hypotheek al te hebben verlengd. De looptijd vroegtijdig verlengen geeft zekerheid, vooral met de pensioendatum in zicht. Ligtlee: “Als je vroegtijdig verlengt, ondervang je bijvoorbeeld de gevolgen van een inkomensdaling of een stijgende hypotheekrente. Die zekerheid is voor veel mensen belangrijk.” Toch heeft 60% van de ondervraagden die mogelijkheid (nog) niet overwogen. Slechts 1 op de 10 ondervraagden ervoer drempels bij het vroegtijdig verlengen van de looptijd van hun aflossingsvrije hypotheek. 

Contact met geldverstrekker

De afgelopen 5 jaar zijn 1.680.000 klanten benaderd door hun hypotheekaanbieders om inzicht te geven in de risico’s van een aflossingsvrije hypotheek in hun specifieke situatie. Zo’n 30% van de door Eigen Huis ondervraagden is benaderd door hun geldverstrekker. Hoewel zij over het algemeen positief zijn over het contact, heeft slechts 1 op de 3 behoefte aan verdere contactmomenten in de komende jaren. 

Toch raadt Ligtlee iedereen aan om regelmatig de eigen financiële situatie en betaalbaarheid van de hypotheek goed te bekijken: “En dan vooral als er iets verandert in je leven, zoals een verandering van werk en inkomen, echtscheiding, pensionering of als je kinderen krijgt. Zo weet je waar je aan toe bent en kun je op tijd aan de bel trekken als het nodig is.”

Eigen Huis-onderzoek Aflossingsvrije hypotheken (2023) (pdf)

Aflossingsvrije hypotheekscan

Is jouw hypotheek nog betaalbaar bij einde looptijd of pensionering? Beantwoord een aantal vragen en ontdek hoe je er voorstaat en wat je in jouw situatie kunt doen.

Doe de gratis scan

Tags

AppartementseigenaarHuiseigenaarHypotheekWonen

Deel dit artikel

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Nieuws

Alle actuele berichten

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube