Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackNieuws

Energiecontract stijgt voor bijna de helft van de huiseigenaren

Voor bijna de helft van de huiseigenaren stijgt hun energiecontract vanaf 1 juli 2021. De variabele tarieven voor stroom en gas gaan vanaf 1 juli omhoog. Huiseigenaren met een variabel contract betalen gemiddeld € 107 meer dan een half jaar eerder. 

De variabele tarieven stijgen voor het eerst sinds twee jaar. Er zijn verschillende factoren van invloed. Afgelopen winter en lente waren erg koud, waardoor mensen vaker hun kachel aanstaken en zo meer gas verbruikten. Hierdoor is er nog weinig gas beschikbaar en lopen de prijzen op. Daarnaast zijn de stijgende prijzen van CO2 emissierechten en aanhoudende krapte op de markt van grondstoffen van invloed op de tarieven. Dit blijkt uit rapporten van Vattenfall.

Energierekening hoger

Een huiseigenaar zal per 1 juli 2021 gemiddeld € 107 per jaar meer gaan betalen via de energierekening ten opzichte van een half jaar eerder.* Dat is een stijging van bijna 8%. Deze stijging is voor het grootste deel het gevolg van stijgende elektriciteitsprijzen met € 60 (27%). De gasprijzen stijgen met gemiddeld € 47 (8%). Gemiddeld is het stroomverbruik 3.180 kWh en gasverbruik 1.370 m3 (bron: CBS).

Overheidsheffingen en netbeheerkosten

Naast energietarieven bepalen overheidsheffingen en netbeheerkosten de hoogte van de energierekening. Deze kosten zijn per ingang van 1 januari omhoog gegaan. Met het verhogen van de belastingen wil de overheid vooral duurzamer energieverbruik stimuleren, naar verwachting zullen bij een ongewijzigd verbruik de heffingen dus ook in de toekomst blijven stijgen.

Overstappen

Om te voorkomen dat je opeens meer moet betalen voor je energie als gevolg van stijgende leveringstarieven, kun je het beste van een variabel contract overstappen op een vast contract. Dit kan elk moment van het jaar. Vaak profiteer je dan meteen van een eenmalige korting. 

Bespaar op je energierekening

Wil je weten hoeveel jij kunt besparen door over te stappen? Doe dan mee met onze Collectieve inkoop Energie. Je ontvangt een persoonlijk aanbod met scherpe tarieven en beslist zelf of je overstapt. 

Ga je verhuizen en heb je direct een nieuw energiecontract nodig of heb je zonnepanelen en neem je daarom minder stroom af, bekijk dan onze Energievergelijker. Hiermee vind je snel het voordeligste contract voor jouw situatie. 

* Berekening op basis van de tarieven van de drie grootste energieleveranciers (Eneco, Essent en Vattenfall) en het gemiddelde verbruik van een huiseigenaar.

[object Object], Meer informatie

Deel dit artikel

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Actueel

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube