Huiseigenaar
VvE
NieuwsOver onsContact
BackNieuws

Funderingsproblematiek vereist actie

Vereniging Eigen Huis roept, samen met partners, de Tweede Kamer op om de funderingsproblematiek snel aan te pakken en woningeigenaren niet te laten opdraaien voor de gevolgen ervan. Alleen dan kan een funderingscrisis voorkomen worden. 

De Tweede Kamer werd op woensdagavond 17 april bijgepraat over de funderingsproblematiek in Nederland. Dat was aanleiding voor de zogenoemde Funderingscoalitie van Vereniging Eigen Huis, Verbond van Verzekeraars, Nederlandse Vereniging van Banken en het Kenniscentrum Aanpak Funderingsschade (KCAF) en Aedes om in een position paper te pleiten voor snelle actie vanuit de Rijksoverheid en de Tweede Kamer. 

Tijdens het overleg sprak Karsten Klein, directeur Belangenbehartiging bij Vereniging Eigen Huis, namens de Funderingscoalitie: "We moeten nu voorkomen dat de funderingsproblematiek ontaardt in een funderingscrisis. Nederland kan het zich niet veroorloven om het probleem halfslachtig aan te pakken en de rekening door te schuiven naar de toekomst."

Position paper Funderingscoalitie nationale aanpak funderingsproblematiek (pdf)

Advies voor nationale aanpak  

In februari bracht de Raad voor Leefomgeving en infrastructuur (Rli) het advies ‘Goed gefundeerd’ uit. De Rli pleit daarin voor kennisverstrekking over risico's op funderingsschade en ondersteuning voor onderzoek naar en herstel van schade. De Funderingscoalitie ziet het advies als een belangrijke basis voor de nationale aanpak van funderingsproblematiek. De Rli heeft goed gezien dat alleen kennis verstrekken over de risico’s op funderingsschade niet genoeg is. Getroffen huiseigenarenmoeten ook perspectief hebben op een oplossing, bijvoorbeeld met ondersteuning voor onderzoek en herstel van schade. 

Preventieve maatregelen

Daarnaast moet worden ingezet op het voorkomen van meer schade. De Rli raadt aan dat waterschappen en gemeenten preventieve plannen ontwikkelen. Preventie kan bijvoorbeeld door aanpassing van het waterpeil, maar ook met innovatieve maatregelen, zoals het lokaal reguleren van de waterhoogte. De Funderingscoalitie benadrukt dat het belang van bewoners bij waterpeilbeheer over het algemeen nog onvoldoende aandacht krijgt, al verschilt dat per regio en waterschap. 

Redelijke en eerlijke kostenverdeling 

Het is voor woningeigenaren belangrijk dat er een redelijke en eerlijke kostenverdeling komt. Huiseigenaren zijn zich in veel gevallen onbewust van de problematiek en hebben er geen invloed op. Denk aan het bewust laag houden van het waterpeil en de versnelling van de problematiek door klimaatverandering. De overheid heeft daar een grote rol bij. Klein: “De aanpak van funderingsproblematiek begint met de erkenning dat de overheid ook een verantwoordelijkheid draagt en die erkenning is er nog niet volmondig.”   

De aanwezige Kamerleden erkenden dat er nog veel werk aan de winkel is en dat het gaat om een complex probleem. Binnenkort debatteren de Kamerleden verder over de aanpak van funderingsschade.  

Hoe herken je funderingsproblematiek en wat kun je er aan doen?

Praat mee!

Weet jij of je in een risicogebied woont of wilt kopen? En weet jij hoe je signalen van funderingsschade kunt herkennen? 

Reageer

Tags

AppartementseigenaarHuiseigenaarWonen

Deel dit artikel

  • facebook
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Nieuws

Alle actuele berichten

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen
VEH
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
facebookinstagramlinkedinyoutube