Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackNieuws

Informatievoorziening overstromingsrisico’s schiet tekort

Huiseigenaren zijn zich er vaak niet van bewust dat zij in een risicogebied voor overstromingen wonen, blijkt uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis. Meer dan de helft weet niet dat schade door overstromingen van primaire waterkeringen niet gedekt worden door hun inboedel- en opstalverzekering.

Slechts een kwart (24%) van de 1.038 ondervraagde huiseigenaren denkt te wonen in een overstromingsrisicogebied, terwijl dat in werkelijkheid geldt voor meer dan de helft (54%). “Het is duidelijk dat huiseigenaren beter geïnformeerd moeten worden over overstromingsrisico’s”, zegt belangenbehartiger Simon Vrijsen. “Ten eerste over of je in een risicogebied woont, en ten tweede over welke maatregelen je kunt nemen.”

De meerderheid van de ondervraagden is wel bereid te investeren in preventie, maar veel huiseigenaren weten simpelweg niet welke maatregelen ze kunnen nemen. Vrijsen: “Door huiseigenaren beter te informeren en ze handelingsperspectief te bieden, kan de schade door overstromingen beperkt worden. En aangezien huiseigenaren zich niet kunnen verzekeren tegen zulke risico’s en dus voor de kosten opdraaien, kan dat hen ook een flinke financiële strop besparen.”

Directeur Cindy Kremer over het onderzoek bij EenVandaag

Maak verzekeren mogelijk

Vereniging Eigen Huis vindt dat huiseigenaren zich moeten kunnen verzekeren tegen overstromingen uit primaire waterkeringen. “De individuele huiseigenaar heeft geen invloed op overstromingsrisico’s vanuit bijvoorbeeld de Noordzee of Rijn”, stelt Vrijsen. “Dat zij zich niet kunnen verzekeren tegen de gevolgen van zulke overstromingen, is dan ook niet eerlijk. Zeker omdat overstromingsschade grote financiële gevolgen kan hebben.”

De primaire waterkeringen bieden bescherming tegen overstromingen vanuit onder andere de Noord- en Waddenzee, grote rivieren en meren. Schade door overstromingen van die waterkeringen wordt niet vergoed door een opstal- en inboedelverzekering. “55% van de ondervraagden is zich daar niet van bewust”, zegt Vrijsen.

Eigen Huis-onderzoek bewustzijn overstromingsrisico's (2024) (pdf)

 Haast geboden

Verzekeraars en overheid zijn al langer bezig om verzekeren tegen alle soorten overstromingen mogelijk te maken. Vrijsen: “Het zijn ongetwijfeld lastige gesprekken met grote gevolgen, maar we hopen dat de betrokken partijen er snel uitkomen en dat de kosten in de tussentijd niet bij de gedupeerden terechtkomen. We kampen momenteel met erg hoog water en dat lijkt allemaal met een sisser af te lopen, maar een volgende keer is dat misschien niet zo. Daarom hopen we dat de betrokken ministeries snel met een gezamenlijk standpunt komen en mensen zich tijdig kunnen verzekeren tegen potentiële overstromingen. Haast is geboden.”  

Check hoe je je woning kunt voorbereiden op klimaatverandering Alle informatie over overstromingsrisico's in jouw buurt (Risicokaart.nl) Spoedklus? Onze vakspecialisten staan voor je klaar Hulp bij lekkages

Weet jij of je risico loopt op overstromingen? Heb je al maatregelen genomen? Zou je je hiertegen willen verzekeren? 

Reageer

Tags

AppartementseigenaarHuiseigenaarOnderzoekVerzekerenWonenWonen-Veiligheid

Deel dit artikel

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Nieuws

Alle actuele berichten

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube