Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackNieuws

Kabinet wil WOZ-bezwaarbureaus aanpakken

Staatssecretaris Van Rij van Fiscaliteit en Belastingdienst wil maatregelen nemen om het aantal bezwaar- en beroepschriften tegen de WOZ-beschikking te verminderen. Hij reageert hiermee op de ophef die is ontstaan over de zogenoemde ‘no cure no pay’- bureaus (NCNP) die namens eigenwoningbezitters bezwaar indienen. 

Deze bureaus kosten gemeenten veel tijd en geld door de proceskostenvergoeding die zij moeten uitbetalen wanneer de eigenwoningbezitter gelijk krijgt. Het gaat hierbij gemiddeld om € 600. Gemeenten moeten die kosten via de onroerendezaakbelasting weer terugverdienen.
Van Rij stelt nu onder meer voor dat de proceskostenvergoeding voortaan direct aan de huiseigenaar uitbetaald moet worden in plaats van aan het NCNP-bureau. Ook moet de hoogte van de proceskostenvergoeding omlaag en moeten huiseigenaren gestimuleerd worden om eerder contact te zoeken met de gemeente. Vaak komen zij in overleg ook tot een juiste WOZ-waarde. 

Dit vindt Vereniging Eigen Huis 

De vereniging vindt dat de rechten van de eigenwoningbezitters beschermd moeten worden. Meestal gebeurt dit al wanneer een huiseigenaar zelf contact opneemt met de gemeente of een bezwaarschrift indient. Niet iedereen kan of wil zelf bezwaar indienen. In dat geval kan een NCNP-bureau helpen. Wel vindt de vereniging dat NCNP-bureaus moeten streven naar een juiste WOZ-waarde en niet naar een zo hoog mogelijke proceskostenvergoeding.
NCNP-bureaus mogen gemeenten niet te veel belasten, zowel financieel als qua capaciteit. Gemeenten hebben echter zelf ook de taak om eigenwoningbezitters goed te informeren over de WOZ-waarde en al hun vragen hierover te beantwoorden.   

Meer informatie:

Nieuwe WOZ-waarde ontvangen

Ook interessant in kennisbank

Hoe controleer ik mijn WOZ-waarde?Hoe wordt de WOZ-waarde vastgesteld?Mijn WOZ-waarde is enorm gestegen. Mag dit?

Tags

AppartementseigenaarFinanciënHuiseigenaarWOZWonenWonen-Belastingen

Deel dit artikel

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Actueel

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube