Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackNieuws

Nieuwe huisvestingswet gaat VEH te ver

De nieuwe huisvestingswet gaat te ver. Dat vindt Vereniging Eigen Huis. In het wetsvoorstel van woonminister De Jonge moeten gemeenten huur- én koopwoningen kunnen toewijzen aan mensen die al in de gemeente wonen of werken. Vereniging Eigen Huis voert een politieke lobby om de stemming in de Tweede Kamer op aanstaande dinsdag positief te beïnvloeden voor de eigenwoningbezitter.

In het wetsvoorstel van minister De Jonge krijgt de gemeente de mogelijkheid om 50% van de woningen onder de € 355.000 toe te wijzen aan mensen die sociaal of economisch gebonden zijn aan deze gemeente. Volgens deze nieuwe wet zouden woningverkopers aan iedereen hun huis mogen verkopen, maar niet iedereen mag daar dan vervolgens in wonen. Daarvoor moet de koper een huisvestingsvergunning aanvragen. Wanneer de koper niet voor deze vergunning in aanmerking komt, zal deze naar alle waarschijnlijkheid ook geen bod doen. En dat is nadelig voor de woningverkoper.

Cindy Kremer, algemeen directeur van Vereniging Eigen Huis vindt de maatregel prima toepasbaar op huurwoningen en de nieuwbouwmarkt, maar níet op de bestaande woningbouw. “Als de vijver met kopers waaruit jij mag vissen wordt beperkt, is de verwachting dat de prijs van je woning omlaag gaat. In het betreffende prijssegment zal dit vooral de starter treffen die een paar jaar geleden een huis heeft gekocht op de top van de markt. Het nieuwe wetsvoorstel levert teveel onzekerheid en vragen op voor huiseigenaren. Gaat de gemeente jouw huis aanwijzen? Moet je akkoord gaan met een lager bod van een koper die voorrang krijgt?”
De vereniging begrijpt dat minister De Jonge de regie op de woningbouw wil herpakken en staat daar op hoofdlijnen ook achter. “Maar de oplossing met deze huisvestingswet wordt nu gezocht in de verkeerde hoek. De focus van gemeenten moet liggen op de bouw van meer betaalbare woningen in plaats van burgers te belemmeren bij de verkoop van hun woning. Door bestaande koopwoningen onder € 355.000 toe te wijzen, wordt het chronische tekort aan woningen niet opgelost”, aldus Kremer.  

VVD en D66 lieten in het kamerdebat van afgelopen woensdag al weten tegen deze huisvestingswet te stemmen. Vereniging Eigen Huis spant zich in om nog meer partijen te overtuigen niet mee te gaan met dit plan van minister De Jonge.

Lees meer over het huizentekort op de woningmarkt.

Nota van wijziging

Op 22 juni heeft de minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening met een nota van wijziging laten weten de huisvestigingswet aan te passen. Met deze aanpassing kan een gemeente voor een huisvestigingsvergunning enkel inkomenseisen stellen aan de koper en vervallen de criteria zoals lokale binding of het hebben van een vitaal beroep. Daarnaast krijgt de gemeenteraad de verplichting de inkomenseis die het vastlegt te relateren aan het leenvermogen van de toekomstige bewoner. De nota van wijziging is voor Vereniging Eigen Huis geen reden haar standpunt over de huisvestigingswet aan te passen en heeft bij het ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening aangeboden gezamenlijk dit wetgevingstraject te evalueren en samen te zoeken naar een oplossing naar het tekort een betaalbare woningen.


Tags

HuiseigenaarVerkopen

Deel dit artikel

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Nieuws

Alle actuele berichten

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube