Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackNieuws

Tweede Kamer wil snel duidelijkheid over afschaffen salderen

De Tweede Kamer wil dat de nieuwe regering nog dit jaar met een uitwerking komt van haar plan om de salderingsregeling af te schaffen. Zij nam dinsdag een motie van het CDA aan die het kabinet oproept met Prinsjesdag met een wetsvoorstel te komen. Volgens de Kamer is het belangrijk dat consumenten en installateurs snel weten waar ze aan toe zijn.

Hoewel de Eerste Kamer begin dit jaar nog tegen afbouw van de salderingsregeling stemde, wil de nieuwe regeringscoalitie deze per 1 januari 2027 in één keer afschaffen. Verder is er nog veel onduidelijk over dat plan. Bijvoorbeeld hoe het zit met de terugleververgoeding die consumenten dan krijgen voor zonnestroom die ze aan het stroomnet leveren. Dat zorgt voor veel onzekerheid over de terugverdientijd van zonnepanelen, waardoor veel consumenten huiverig zijn deze aan te schaffen.

Terugleverkosten aan banden

De Kamer roept het kabinet verder op om terugleverkosten te verbieden als de salderingsregeling is afgeschaft. Vrijwel alle energieleveranciers rekenen inmiddels extra kosten aan zonnepaneeleigenaren die stroom aan het net leveren.

Daarnaast stemde de Kamer voor een voorstel van de VVD dat energieleveranciers die extra kosten rekenen verplicht dit in de tussentijd op een vergelijkbare manier te doen. Nu gebeurt dit op heel verschillende wijzen, waardoor zonnepaneelbezitters energiecontracten niet meer goed kunnen vergelijken. Onduidelijk is nog wanneer dit ingaat, omdat de Eerste Kamer er nog mee moet instemmen.

Wat vindt de Vereniging?

Vereniging Eigen Huis vindt het belangrijk dat er nu inderdaad snel helderheid komt over de salderingsregeling. Het onvoorspelbare overheidsbeleid en de onduidelijkheid over de coalitieplannen zorgen voor veel onzekerheid onder consumenten. Dat remt de groei van zonne-energie in Nederland. Daarnaast vindt de vereniging het een slechte zaak dat de nieuwe coalitie de salderingsregeling wil afschaffen zonder dat duidelijk is of hier iets voor in de plaats komt. Als het salderen stopt, is er een alternatieve regeling nodig die ervoor zorgt dat het aantrekkelijk blijft om zonnepanelen aan te schaffen.

De wildgroei aan manieren waarop energiebedrijven extra kosten doorberekenen, is Vereniging Eigen Huis al langer een doorn in het oog. Zij is blij dat de Kamer hier iets aan doet.

Energiewet

De behandeling van de hierboven genoemde voorstellen waren onderdeel van een stemming over de Energiewet. Die werd aangenomen door de Kamer. Deze nieuwe wet vervangt de twee huidige wetten over de elektriciteits- en gasmarkt, die aan een update toe waren vanwege de energietransitie. De Kamer stemde ook voor een voorstel om in deze wet op te nemen dat telefonische verkoop van bijvoorbeeld energiecontracten wordt verboden zonder voorafgaande toestemming van de consument. De Eerste Kamer moet nog met de Energiewet instemmen.

Kamer wil geen terugleverkosten meer na stoppen salderen Dit betekent het coalitieakkoord voor huiseigenaren Terugleverkosten zonnepanelen en andere maatregelen Alles over de salderingsregeling

Deel dit artikel

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Nieuws

Alle actuele berichten

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube