Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackNieuws

Kamer wil geen terugleverkosten meer na stoppen salderen

De Tweede Kamer wil terugleverkosten voor huishoudens met zonnepanelen verbieden, maar pas nadat de salderingsregeling is afgeschaft. VVD’er Silvio Erkens diende donderdag tijdens een Kamerdebat over de energiemarkt een voorstel in dat het kabinet hiertoe oproept. Dat bleek op brede steun van de andere partijen te kunnen rekenen.

Eerder op de dag was er nog grote verwarring over dit onderwerp ontstaan. Verschillende media berichtten dat de Kamer extra kosten voor zonnepaneelbezitters die stroom aan het net leveren wil verbieden los van de salderingsregeling. Een voorstel hierover van NSC zou op steun van de andere coalitiepartijen kunnen rekenen. Later bleek dit voorstel over iets anders te gaan. Dit houdt namelijk in dat de terugleververgoeding voor mensen met een dynamisch energiecontract die zonnestroom terugleveren niet negatief mag zijn.

De VVD diende ook een voorstel in dat energieleveranciers in de tussentijd verplicht extra kosten voor zonnepaneeleigenaren op een vergelijkbare manier door te berekenen. Nu doen ze dat nog op heel verschillende wijzen. De een rekent een extra heffing gebaseerd op de hoeveelheid teruggeleverde stroom, terwijl de ander bijvoorbeeld het vastrecht heeft verhoogd. Dat maakt het voor klanten met zonnepanelen lastig om energiecontracten te vergelijken.

Afschaffen salderingsregeling

Tijdens het debat ging het ook over de afspraak in het hoofdlijnenakkoord van de nieuwe coalitie om de salderingsregeling in 2027 in één keer af te schaffen. Verschillende oppositiepartijen uitten felle kritiek op met name PVV en BBB, die een plan van het huidige demissionaire kabinet om de regeling in stappen af te bouwen onlangs nog tegenhielden in de Eerste Kamer. Zo hekelde de SP dit ‘jojo-beleid voor zonnepanelen'.

Veel partijen vonden dat het nieuwe kabinet snel duidelijkheid moet geven over zijn precieze plannen om het salderen af te schaffen. Bijvoorbeeld als het gaat over de hoogte van de vergoeding die zonnepaneelbezitters dan krijgen voor hun teruggeleverde elektriciteit. Het CDA riep het nieuwe kabinet op nog eind dit jaar met een plan te komen. D66 diende een voorstel in om het salderen alsnog in stappen af te bouwen. De Kamer stemt 4 juni over alle ingediende voorstellen.

Wat vindt Vereniging Eigen Huis?

Vereniging Eigen Huis vindt het geen goede zaak dat de nieuwe coalitie de salderingsregeling abrupt wil afschaffen, zonder alternatieve regeling om zonnepanelen te stimuleren. Het onvoorspelbare overheidsbeleid zorgt voor veel onzekerheid onder consumenten en dat remt de groei van zonne-energie in Nederland. Ook betekent het een streep door de rekening van mensen die net hebben geïnvesteerd in zonnepanelen. De vereniging vindt het belangrijk dat de aanschaf van zonnepanelen aantrekkelijk blijft. Zij pleit voor aanvullend beleid dat ervoor zorgt dat consumenten hun investering in zonnepanelen in 7 jaar terugverdienen.

Verder vindt Vereniging Eigen Huis het belangrijk dat zonnepaneelbezitters energiecontracten goed kunnen vergelijken. Daarom moet er een einde komen aan de wildgroei van manieren waarop energiebedrijven extra kosten doorberekenen. Leveranciers die extra kosten rekenen, moeten dit op vergelijkbare wijze doen.

Dit betekent het coalitieakkoord voor huiseigenaren ‘Maak energiecontract beter vergelijkbaar voor zonnepaneelbezitter’ Alles over terugleverkosten zonnepanelen

Deel dit artikel

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Nieuws

Alle actuele berichten

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube