Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackNieuws

‘Maak energiecontract beter vergelijkbaar voor zonnepaneelbezitter’

Energieleveranciers die bij klanten met zonnepanelen extra kosten in rekening brengen, moeten dit op eenzelfde manier doen. Dit is nodig zodat consumenten energiecontracten goed kunnen vergelijken. Die oproep doet Vereniging Eigen Huis na onderzoek van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) naar deze kosten bij vier energieleveranciers. Hieruit blijkt dat dat ze niet onredelijk hoog zijn, maar wel op verschillende manieren in rekening worden gebracht waardoor contracten vergelijken lastiger wordt.

Nadat Vandebron hiermee begon, introduceerden veel energieleveranciers de afgelopen tijd extra heffingen of hogere tarieven voor consumenten met zonnepanelen. Ze doen dit omdat ze hogere kosten hebben bij deze groep. Deels komt dat door de salderingsregeling. Deze houdt in dat klanten (goedkope) zonnestroom die ze ’s zomers terugleveren mogen aftrekken van de (dure) stroom die ze 's winters afnemen. Maar ook bijvoorbeeld de kosten om het stroomnet in balans te houden zijn hoger. Dit komt doordat bij zonnepaneeleigenaren moeilijker is te voorspellen hoeveel elektriciteit ze precies gaan afnemen. Energieleveranciers verdeelden deze kosten voorheen over alle klanten, maar zeggen het eerlijker te vinden deze door degenen met zonnepanelen te laten betalen.

Redelijk

De ACM onderzocht de hoogte van de extra kosten bij Budget Energie, Vattenfall, Eneco en Engie. Deze is redelijk en gebaseerd op de daadwerkelijke kosten die de leveranciers maken, zo luidt de conclusie van de toezichthouder. Volgens de ACM hebben deze energiebedrijven de tarieven voor mensen zonder zonnepanelen ook daadwerkelijk verlaagd.

Moeilijker vergelijken

Wel constateert de toezichthouder dat de vier leveranciers de extra kosten op uiteenlopende manieren doorberekenen aan klanten met zonnepanelen. De een rekent een extra heffing gebaseerd op de hoeveelheid teruggeleverde stroom, de ander heeft het vastrecht verhoogd, weer een ander heeft de loyaliteitsbonus aan het einde van een contract afgeschaft voor zonnepaneelbezitters. Volgens de ACM wordt het hierdoor moeilijker voor consumenten om energiecontracten te vergelijken. Zij roept leveranciers en energievergelijkers op zich in te spannen voor een betere vergelijkbaarheid.

‘Maak einde aan wildgroei’

Vereniging Eigen Huis vindt de huidige wildgroei aan maatregelen al vanaf het begin zeer ongewenst. Duidelijke regels en betere bescherming van consumenten zijn volgens haar broodnodig. Zij vindt dat energieleveranciers verplicht moeten worden extra kosten voor zonnepaneeleigenaren op eenzelfde manier door te berekenen. De Tweede Kamer bespreekt later deze maand een voorstel hiertoe van de VVD. De vereniging roept de Kamer op hiervoor te stemmen.

Terugleverkosten zonnepanelen en andere maatregelen Huiseigenaren overvallen door extra kosten zonnepanelen Stroom zonnepanelen zelf gebruikenDeel dit artikel

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Nieuws

Alle actuele berichten

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube