Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackNieuws

Huiseigenaren overvallen door extra kosten zonnepanelen

Energieleverancier Vandebron gaat terugleveringskosten in rekening brengen aan zonnepaneeleigenaren. Dat liet de leverancier dinsdag 15 augustus 2023 weten. Veel huiseigenaren voelen zich overvallen door deze extra kosten. Vereniging Eigen Huis vindt dat de investering in zonnepanelen aantrekkelijk moet blijven.  

In Nederland wordt er jaarlijks steeds meer zonne-energie opgewekt. Op zonnige dagen wordt niet alle energie verbruikt waardoor een overschot ontstaat. Het overschot aan energie wordt door de energieleverancier teruggeleverd aan het net en dat kost geld. Deze kosten werden tot nu toe doorberekend aan alle klanten. Met de terugleveringskosten wil energieleverancier Vandebron alleen zonnepaneeleigenaren laten betalen. De vereniging heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) gevraagd wat zij van de terugleveringskosten vinden en of zij de kosten redelijk vinden. Vereniging Eigen Huis vindt dat de aanschaf van zonnepanelen moet blijven lonen.     

Handelingsperspectief ontbreekt 

De wijzigingen die Vandenbron heeft aangekondigd komen voor zonnepaneeleigenaren onverwacht en zij voelen zich hierdoor overvallen. Vereniging Eigen Huis krijgt veel vragen binnen over de terugleveringskosten. Het ontbreekt zonnepaneeleigenaren aan handelingsperspectief om hun opgewekte energie beter zelf te gebruiken. Accu’s zijn (nog) niet rendabel, en het ontbreekt aan slimme apparatuur in huis om opwek met het verbruik af te stemmen.   

Terugleveringskosten Vandebron 

Tot nu toe is Vandebron de enige energieleverancier die op deze manier de terugleveringskosten in rekening brengt. De kosten gelden voor nieuwe vaste contracten afgesloten vanaf 14 augustus 2023 en voor lopende variabele contracten per 1 oktober 2023. Het bedrag is gebaseerd op de hoeveelheid energie die een zonnepaneeleigenaar per jaar teruglevert. Voor een gezin dat jaarlijks 2200 kWh teruglevert, kost het 252 euro per jaar. 

Zonnepanelen Salderen

Tags

FinanciënHuiseigenaarSalderenVerduurzamenVerduurzamen-Zonne-energie

Deel dit artikel

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Nieuws

Alle actuele berichten

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube