Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackNieuws

“Meer financiële hulp nodig bij verplichte aanschaf warmtepomp”

Het kabinet moet ervoor zorgen dat straks alle huiseigenaren een hybride warmtepomp kunnen betalen. Dat zegt Vereniging Eigen Huis in reactie op plannen van de regering. Die wil dat de hybride warmtepomp vanaf 2026 verplicht wordt bij vervanging van de cv-ketel en maakte hier deze week meer details over bekend.

“Het kabinet focust nu vooral op verplichten en te weinig op huiseigenaren de helpende hand bieden”, zegt belangenbehartiger Maud Weide. Een hybride warmtepomp met bijbehorende cv-ketel kost 8.000 tot 10.000 euro. Dit is exclusief de subsidie tot 30% voor de warmtepomp. Huiseigenaren die dit niet kunnen betalen, kunnen volgens de plannen een lening tegen lage of zelfs zonder rente afsluiten bij het Nationaal Warmtefonds. “Maar het blijft een lening, waardoor de kosten alsnog voor eigen rekening komen. Wij zijn bang dat een verplichte warmtepomp voor sommige huiseigenaren een te zware financiële last is. Daarom roepen wij het kabinet op nader onderzoek te doen naar deze risico’s en extra financiële hulp. Denk aan verhoging van de subsidie.”

Uitzonderingen op verplichting

Vereniging Eigen Huis kan zich grotendeels vinden in de uitzonderingen die het kabinet voorstelt. Zo hoeven eigenaren van een appartement of monument volgens de huidige plannen geen hybride warmtepomp te nemen. De verplichting geldt ook niet als de terugverdientijd langer is dan 7 jaar, het apparaat te veel geluidsoverlast voor de buren veroorzaakt of er dure aanpassingen nodig zijn aan het verwarmingssysteem.

“Veel huiseigenaren willen verduurzamen, maar de hybride warmtepomp is niet voor elke woning een goede oplossing”, zegt Weide. Daarom hebben we bij het ministerie aangedrongen op uitzonderingen. Wij zijn blij dat hiernaar is geluisterd. Wel vinden wij dat er meer uitzonderingen moeten komen. Bijvoorbeeld als een huiseigenaar zijn woning flink moet aanpassen om een warmtepomp te installeren. Of als er in 2026 nog steeds een tekort aan warmtepompen of installateurs is.”

Airco ook toegestaan

Verder vindt de vereniging het goed dat het kabinet ook de airco (lucht-lucht-warmtepomp) wil toestaan om je huis mee te verwarmen. Wel wijst zij erop dat de precieze eisen en regels nog moeten worden uitgewerkt. “Wij roepen het kabinet op ervoor te zorgen dat de airco straks ook écht mag”, zegt Weide. Ook vraagt de vereniging aandacht voor huiseigenaren die al een hybride warmtepomp hebben. “Belangrijk is dat deze straks binnen de nieuwe normen vallen. Zodat woningbezitters niet weer een volledig nieuw verwarmingssysteem hoeven aan te schaffen.”

Hybride warmtepomp verplicht: 6 vragen "Heb oog voor huiseigenaren bij verplicht verduurzamen" Hybride warmtepomp vanaf 2026 verplicht Alles over de hybride warmtepomp

Deel dit artikel

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Nieuws

Alle actuele berichten

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube