Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackNieuws

Meer gelijkheid met isolatiesubsidie voor bewoners gaswinningsgebied

Huiseigenaren in het gaswinningsgebied van Groningen en Noord-Drenthe hebben binnenkort recht op extra subsidie voor het isoleren van hun woning. Staatssecretaris Vijlbrief van Economische Zaken en Klimaat wil daarmee de verschillen in woningherstel wegnemen.

“De commissie beschrijft in haar advies heldere doelen en een aantrekkelijk eindbeeld door een gelijkwaardige uitkomst te bieden op de onderdelen veilig, schadevrij en verduurzaamd”, noemt staatssecretaris Hans Vijlbrief in zijn brief aan de Tweede kamer. “Deze gelijkwaardige uitkomst moet leiden tot een positief effect op de leefbaarheid in de buurten, dorpen en wijken. Bij de aanbevelingen van de commissie past ook de erkenning dat een gelijkwaardige eindsituatie voor iedereen in het aardbevingsgebied om een jarenlange inspanning vraagt.” Het kabinet stelt daarom voor huiseigenaren in het gaswinningsgebied van Groningen en Noord-Drenthe subsidie beschikbaar voor het isoleren van hun woning. Dit als een tegemoetkoming voor de verschillen en het helpt ook om de sociale banden te versterken en de maandelijkse kosten voor bewoners te verlagen.

Isolatie vergoed

Huiseigenaren die in het versterkingsgebied wonen – dat is het gebied dat het ergste is getroffen door aardbevingen - krijgen 100% van de isolatie- en ventilatiekosten vergoed tot een maximum van 40.000 euro. Bewoners in de rest van het aardbevingsgebied in de provincie Groningen en drie gemeenten in Noord-Drenthe krijgen voor woningisolatie een subsidiebijdrage van 50%, tot een maximaal bedrag van €20.000. Voor bewoners met een laag inkomen kan dat worden verhoogd naar 100%.

Verschillen in woningherstel

Destijds zijn verschillende instanties opgezet door de overheid waar Groningers terecht konden voor schadeafhandeling. Om hier gebruik van te kunnen maken, moesten zij hier jarenlang veel tijd en energie in steken. Niet iedereen kon dat opbrengen. Moegestreden gedupeerden tekenden bijvoorbeeld voor een te lage schadevergoeding. Daarmee deden ze afstand van verdere claims, terwijl er nu een betere regeling is. Daarmee is een ongelijke behandeling ontstaan. Maar liefst negen op de tien inwoners ervaart een toename van spanningen in de gemeenschap door de ongelijke behandeling van schadeherstel en versterking van woningen, zo blijkt uit de negende ‘Peilstok Groningen’ van Vereniging Eigen Huis eind vorig jaar.

Aan de slag

Een complexe onderneming waar het kabinet nu wel mee aan de slag gaat: verschillen wegnemen. Bijvoorbeeld door te onderzoeken of een deur-tot-deur aanpak mogelijk is. Dit is namelijk het advies van de speciale commissie ‘Verschillen’ onder leiding van de heer Van Geel. Dit moet de overheid proactief doen op zoek naar de minder duidelijke verschillen of verschillen bij bewoners die zelf niet (meer) willen of kunnen melden. De overheid kijkt ook naar de mogelijkheid opnieuw schadeclaims te onderzoeken van huiseigenaren die in het verleden te weinig vergoeding hebben gekregen vanwege strengere regels destijds.  

Vergeet ons niet

Het nieuwe kabinet moet onverminderd de enorme ereschuld aan Groningen blijven inlossen, zoals Vereniging Eigen Huis aangeeft in haar negende ‘Peilstok Groningen’: ga in gesprek met regionale bestuurders en bewoners. Spoor de mensen op die het niet konden opbrengen om een de lange strijd tegen de instanties te voeren. Vergeet de Groningers niet! De isolatiesubsidie is positief maar het blijft wel afwachten of het de overheid lukt om de verschillen in behandeling weg te nemen en of dit niet gaat leiden tot nieuwe vertragingen bij het herstellen en versterken van woningen.

Meer informatie

Plan voor isolatie woningen Groningen en Noord Drenthe (Rijksoverheid.nl)

Tags

AppartementseigenaarGroningenHuiseigenaarVerduurzamen

Deel dit artikel

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Nieuws

Alle actuele berichten

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube