Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackNieuws

Spanningen stijgen in Gronings gaswinningsgebied door ongelijke schadeafhandeling

Bijna alle bewoners van het Groningse gaswinningsgebied ervaren oplopende spanningen door de ongelijke behandelingen van schadeherstel en versterking van woningen, zo blijkt uit de negende ‘Peilstok Groningen’ van Vereniging Eigen Huis. Ruim 1.000 betrokken Groningers namen deel aan het onderzoek.

Groot punt van zorg is het verschil in regelingen voor nieuwbouw en versterking van woningen. Soms is de schadeafhandeling van directe buren of twee kanten van dezelfde straat heel verschillend. Dit leidt tot hevige emoties onder bewoners. Maar liefst 87% ervaart dat spanningen in de gemeenschap toenemen vanwege deze ongelijke behandeling. Opmerkingen uit de Peilstok Groningen weerspiegelen deze gevoelens, zoals: “De een krijgt alles vergoed en de buurman dan weer niet. Het verscheurt letterlijk de woonplaatsen” en “Ik zie wel vooruitgang maar de ongelijkheid in behandeling en vergoedingen is pijnlijk en niet verbeterd.”

Ereschuld

Veel bewoners merken nog weinig van de belofte om starre procedures los te laten en schadegevallen snel op te lossen zodat mensen weer veilig kunnen wonen. Bewoners met versterkte woningen hebben vaak jarenlang moeten vechten voor dit resultaat. Cindy Kremer, directeur Vereniging Eigen Huis: “Het nieuwe kabinet moet onverminderd de enorme ereschuld aan Groningen blijven inlossen. Ga in gesprek met regionale bestuurders en bewoners. Spoor de mensen op die het niet konden opbrengen om een de lange strijd tegen de instanties te voeren. Inventariseer waar behoefte aan is en voer herstelplannen uit op basis van vertrouwen en niet met nieuwe ellenlange procedures en dure experts.” 

Meer vertrouwen

Veel Groningers zien dat er veel in gang is gezet. Het percentage van de Groningers dat positief naar de toekomst kijkt, steeg van 7% naar 15%. Toch beschouwt iets meer dan de helft van de respondenten de toekomst nog steeds als negatief tot zeer negatief. Vorig jaar was nog driekwart deze mening toegedaan. Er is dus een flinke verbetering in het vertrouwen maar bewoners zijn erg ongerust of het aanstaande kabinet zal doorgaan met beleid om de woningen te versterken en te investeren in het Groningse gebied. Maar liefst 896 van de 1.074 respondenten uiten hun gevoelens in hun boodschap aan het kabinet: “Zorg voor heldere oplossingen en ga uit van vertrouwen in plaats van wantrouwen. Wij willen eindelijk weer zonder zorgen kunnen wonen. Vergeet ons niet, laat ons niet in de steek!”

Meer informatie:

Dec. 2023 – Peilstok Groningen Gaswinning Groningen: Wat doet Vereniging Eigen Huis?

Tags

AppartementseigenaarGroningenHuiseigenaar

Deel dit artikel

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Nieuws

Alle actuele berichten

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube