Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackNieuws

Niet op straat bij betalingsachterstand hypotheek

Minister van Veldhoven voor Milieu en Wonen, de Nederlandse Vereniging van Banken, het Verbond van Verzekeraars, Nationale Hypotheekgarantie en Vereniging Eigen Huis hebben afspraken gemaakt om ervoor te zorgen dat huiseigenaren met een betalingsachterstand tijdens de coronacrisis niet op straat komen te staan.Geldverstrekkers zullen tot tenminste 1 juli niet overgaan tot gedwongen verkopen van woningen als huiseigenaren hun hypotheeklasten niet kunnen betalen. Deze periode kan, als de duur van de crisis daar aanleiding toe geeft, in goed overleg en waar nodig worden verlengd.   

Op 26 maart riepen wij banken en andere geldverstrekkers op om tijdens de coronacrisis huiseigenaren met betalingsachterstanden niet voor het blok te zetten met huisuitzettingen, gedwongen verkopen en executieveilingen. Wij zijn daarom blij met dit akkoord. Het betekent vooral een acute zorg minder voor mensen die al langer te maken hebben met een hypotheekachterstand en met financiële zorgen kampen.

Betalingsproblemen komen in zicht

Het kabinet heeft maatregelen genomen om mensen te ondersteunen die door de crisis op korte termijn in de financiële problemen komen. Toch zullen sommige huiseigenaren de hypotheeklasten van hun woning niet meer kunnen opbrengen.   

Uit ons onderzoek bleek dat 14% van de zzp’ers met een eigen huis al op korte termijn bezorgd is over de betaalbaarheid van de hypotheeklasten. Driekwart van hen is bang dat de inkomsten grotendeels of geheel wegvallen en meer dan de helft vreest dat de eigen financiële reserves snel op zullen raken. Door de gevolgen van het coronavirus verwacht nog niet de helft van de zzp’ers de inkomsten op het oude niveau te kunnen vasthouden.

Bespreek betalingsproblemen tijdig met bank

Op 1 oktober 2019 hadden 70.000 huiseigenaren een betalingsachterstand van minimaal drie maanden op hun hypotheek. De helft daarvan verwachtte de achterstand binnen een jaar in te lopen, een derde dacht daar twee jaar voor nodig te hebben. Nu valt door de coronacrisis voor veel mensen een groot deel van hun inkomen weg. Een deel van hen zal daardoor geen mogelijkheid hebben om de betalingsachterstand in te lopen en voor sommigen zal die juist verder oplopen. In alle gevallen adviseert de vereniging om tijdig contact op te nemen met de geldverstrekker. Alleen dan kan gezamenlijk naar een oplossing worden gezocht en kunnen nieuwe afspraken worden gemaakt.

Hulp en advies aan huiseigenaren

Wij worden dagelijks veel gebeld door leden die zich zorgen maken over de gevolgen van de coronacrisis.  

Lees ook: Wat als ik mijn hypotheek niet meer kan betalen?

Tags

Hypotheek

Deel dit artikel

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Actueel

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube