Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackNieuws

Nieuw wetsvoorstel in de strijd tegen woningnood

Het wetsvoorstel Versterking regie volkshuisvesting moet het woningtekort tegengaan. Het geeft overheden wettelijke instrumenten om regie te voeren op de volkshuisvesting. Vereniging Eigen Huis is zeer positief over dit voorstel.

Er zijn te weinig betaalbare woningen en het ontbreekt aan voldoende bouwlocaties.  Het kabinet heeft als doel om 900.000 woningen te bouwen tot en met 2030, waarvan twee derde betaalbaar. Hugo de Jonge, minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke ordening, wil met zijn wetsvoorstel meer grip krijgen op hoeveel woningen, waar en voor wie wordt gebouwd om zo de doelstellingen te kunnen behalen. De Jonge: “Het Rijk nam al eerder een programmerende regie: in de wederopbouw en in de Vinex-periode. Naar die tijd moeten we terug. We moeten volkshuisvesting in ere herstellen en bepalen wat er waar gebouwd moet worden en voor wie.”

Afdwingen

Het Rijk, provincies en gemeenten stellen verplicht een volkshuisvestingsprogramma op en de nieuwe wet geeft de mogelijkheid om juridisch te sturen via instructies, bijvoorbeeld om een knoop door te hakken over een nieuwbouwlocatie. Als overheden er samen niet uitkomen kan het Rijk in het uiterste geval woningbouwlocaties afdwingen. Het streven is dat twee derde van de nieuwbouw bestaat uit betaalbare woningen. Gemeenten met weinig sociale huur in de voorraad moeten méér sociale huur bouwen. Gemeenten met weinig koopwoningen in het lagere segment, moeten meer van dat soort woningen bouwen en vice versa. Dit zorgt voor een betere verdeling van de woningvoorraad.

Dit vindt Vereniging Eigen Huis

Vereniging Eigen Huis is positief over het wetsvoorstel van de woonminister. Belangenbehartiger Frank Slooten: “De afgelopen tien jaar heeft laten zien dat woningbouwbeleid op decentraal niveau of enkel vanuit de markt onvoldoende woningen oplevert. Dit heeft een woningmarkt gecreëerd waarin een koopwoning voor veel mensen niet meer haalbaar is. Door de regie weer centraal te hernemen, kunnen we hopelijk een kentering in woningbouwbeleid in gang zetten en meer betaalbare woningen realiseren.” Er is nu een internetconsultatie over het wetsvoorstel en deze zal daarna waarschijnlijk worden voorgelegd aan de Tweede Kamer.

Terugkijken

Minister De Jonge was zondag 19 februari te gast in het tv-programma Buitenhof om zijn wetsvoorstel verder toe te lichten. Kijk het fragment terug.

Tags

Kopen-NieuwbouwWonenWoningmarkt

Deel dit artikel

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Nieuws

Alle actuele berichten

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube