Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackNieuws

Nieuwe leennormen bevoordelen energiezuinige woningen

De nieuwe regeling voor hypothecaire kredieten die per 2024 ingaat koppelt de leennormen aan het energielabel van de woning. Dit betekent dat huiseigenaren meer of minder kunnen lenen afhankelijk van hoe energiezuinig hun woning is. 

Vereniging Eigen Huis heeft gemengde gevoelens over deze regeling, omdat het geen recht doet aan het individuele verbruik van huiseigenaren en het de meeste voordelen geeft aan woningen met een zeer groen label, zoals A++++. De vereniging vindt dat er meer prikkels moeten zijn om woningen met een rood label, zoals E, F of G, te verduurzamen, omdat daar de meeste winst te behalen is voor het milieu en de portemonnee. Ook maakt de vereniging zich zorgen over de uitwerking van de regeling, omdat het niet zeker is of geldverstrekkers gebruik gaan maken van de extra leenmogelijkheden voor verduurzaming die de regeling biedt. Vereniging Eigen Huis is voorstander van een meer maatwerkgerichte benadering die rekening houdt met het werkelijke energieverbruik en de individuele situatie van huiseigenaren.  

Nu al zien steeds vaker wij dat geldverstrekkers hun rentetarieven koppelen aan het energielabel, waardoor woningen met een groen label nog aantrekkelijker worden dan woningen met een rood label. Samen met de koppeling van het energielabel aan de leennormen zorgt dit voor een dubbel effect ten gunste van energiezuinige woningen en ten nadele van woningen met slechte labels. Dit gaat verstorend werken op de woningmarkt. De vereniging vraagt zich dan ook af of de regeling wel bijdraagt aan het doel om de woningvoorraad op een eerlijke en effectieve manier te verduurzamen.

Tags

HuiseigenaarWonenWonen-Verbouwen

Deel dit artikel

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Nieuws

Alle actuele berichten

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube