Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackNieuws

Parkeervergunningen in 2024 bijna 5% duurder

Een (eerste) parkeervergunning kost dit jaar gemiddeld bijna 5% meer dan in 2023. Amsterdammers betalen in het centrum €631,20 op jaarbasis, waarmee de hoofdstad Utrecht (€615,48) weer voorbij is als duurste parkeerstad van Nederland. Dat blijkt uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis. 

De gemiddelde kosten van een parkeervergunning stijgen met 4,7% in 2024 harder dan de afgelopen jaren. In 88 van de 129 gemeenten met parkeervergunningen stijgen de kosten daarvan. 40 gemeenten veranderen de vergunningskosten niet en alleen in Zoetermeer zijn inwoners dit jaar goedkoper uit. 

Amsterdam en Utrecht hebben traditioneel met afstand de duurste parkeervergunningen van het land, ongeveer 6 keer zoveel als Rotterdam en Den Haag, verreweg de goedkoopste van de grote steden. In Katwijk en Noordwijk betalen parkeervergunningshouders het minst: €20 per jaar. 

Parkeervergunningskosten per gemeente in 2024 en verschil met 2023 (pdf)

Inkomstenverhoging nodig

De stijgende parkeerkosten kunnen niet los gezien worden van het voornemen van veel gemeenten om hun (binnen)stad autoluw te maken, maar gemeenten lijken met de groter wordende kostenstijgingen ook voor te sorteren op het naderende ‘ravijnjaar’. “Door een nieuwe systematiek van het gemeentefonds verwacht ruim 80% van de gemeenten in 2026 en 2027 flinke tekorten op de gemeentebegrotingen”, legt belangenbehartiger Michel Ligtlee uit. “Wij vrezen daardoor bijvoorbeeld forse ozb-verhogingen en roepen het toekomstige kabinet op om deze lastenstijging voor huiseigenaren te voorkomen. Maar gemeenten kunnen hun inkomsten natuurlijk ook verhogen door parkeerkosten duurder te maken.”  

Grootste stijgers

Voor Amsterdamse vergunninghouders stijgen de parkeerkosten dit jaar in absolute zin het meest. Zij zijn €57 extra kwijt, een toename van bijna 10%. Deventer volgt op de voet met een toename van €50 op jaarbasis, zo’n 16% meer dan in 2023. 

De grootste procentuele toename is er in het Utrechtse Bunschoten. Een parkeervergunning is daar dit jaar 74% duurder, een verschil van iets meer dan €27. In Rijswijk betalen vergunninghouders 48% meer. Dat komt neer op ruim €22.

Over het onderzoek

Vereniging Eigen Huis onderzocht in 129 gemeenten de kosten van een (eerste) parkeervergunning voor centrumbewoners. Alle genoemde bedragen in de lijst bij dit onderzoek zijn afkomstig van de gemeenten zelf. Het onderzoek is in februari 2024 uitgevoerd door Marlyse Research.

Lees meer over gemeentelijke belastingen

Tags

AppartementseigenaarFinanciënHuiseigenaarWonen

Deel dit artikel

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Nieuws

Alle actuele berichten

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube