Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackNieuws

VEH: 'Schrap geborgde zetels uit waterschapsbestuur'

GroenLinks wil met een wetsvoorstel de geborgde zetels uit het waterschapsbestuur schrappen en zo het waterschap volledig democratiseren. Vereniging Eigen Huis juicht dit toe. 'Wij maken ons al jaren zorgen om de positie van huiseigenaren binnen de waterschappen.

'De waterschapslasten worden verdeeld over vier groepen belanghebbenden: bedrijven, agrariërs, natuurbeheerders en huishoudens. Door het huidige stelsel van geborgde zetels is ongeveer één derde van de beschikbare zetels in het waterschapsbestuur vergeven aan alleen de eerste drie categorieën. Volgens Michel Ligtlee, beleidsadviseur bij Vereniging Eigen Huis, is het afschaffen van geborgde zetels een goede manier om de balans in belang, betaling en zeggenschap weer enigszins terug te brengen. 'We onderschrijven daarom het wetsvoorstel volledig, dat hebben we de overheid in een reactie laten weten.'

Huishoudens betalen, bedrijven profiteren

De vereniging maakt zich al jaren zorgen om de positie van huishoudens binnen de waterschappen. Door de WOZ-waarde als basis te nemen voor de ‘watersysteemheffing gebouwd’, zorgt het huidige belastingstelsel ervoor dat binnen deze categorie de lasten in toenemende mate bij hen terecht komen. 

Ligtlee: 'Bedrijven profiteren omdat in de afgelopen periode de WOZ-waarde van woningen structureel (veel) sterker is gestegen dan de WOZ-waarde van niet-woningen, zoals bedrijfspanden.' De totale opbrengst van de watersysteemheffing is volgens Ligtlee sinds de introductie van het nieuwe belastingstelsel in 2009 met €500 miljoen toegenomen. 

'Iedere euro die extra betaald moet worden aan de waterschappen, komt voor zo’n 80% voor rekening van huishoudens. Agrariërs en vooral bedrijven zitten voor het spreekwoordelijke dubbeltje op de eerste rang.'

'Verdeel de waterschapslasten eerlijk'

Als het stelsel niet wordt aangepast, komt volgens Ligtlee de rekening voor alle toekomstige opdrachten van waterschappen - waaronder de gevolgen van de klimaatverandering - bijna volledig voor rekening van huishoudens. 'En juist deze categorie heeft geen geborgde zetels in het bestuur van de waterschappen. 

Dit vooruitzicht is voor ons onacceptabel. Wij vinden dat de heffing van de waterschapslasten eerlijk verdeeld moet worden en de geborgde zetels moeten worden afgeschaft.' De vereniging is daarom voorstander van het wetsvoorstel.

Tags

Financiën

Deel dit artikel

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Actueel

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenSpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Eigen Huis Magazine

Eigen Huis Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube