Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackNieuws

Senioren hebben weinig vertrouwen in vinden passende woning

Mensen van 65 jaar en ouder hebben aanzienlijk minder vertrouwen in het vinden van een passende woning dan jongeren tot 30 jaar. Dat blijkt uit de Eigen Huis Marktindicator, die maandelijks het consumentenvertrouwen in de woningmarkt meet.

Vooral 65-plussers zien geen mogelijkheden om te verhuizen naar een woning die geschikt is om zelfstandig te kunnen blijven wonen. Cindy Kremer, directeur Vereniging Eigen Huis: “De wil om te verhuizen is er bij ouderen vaak wel, maar het aanbod aan woningen die geschikt zijn om op hogere leeftijd zelfstandig kunnen blijven wonen is erg klein. Daarom blijven veel mensen vaak in het huidige, (grote) huis wonen en komen deze woningen niet voor jongere mensen en gezinnen beschikbaar. Als er niet veel meer voor senioren wordt gebouwd, gaat dat steeds meer knellen.” 

Volgens het CBS zijn er in 2040 bijna vijf miljoen 65-plussers, anderhalf miljoen meer dan nu. Er is een groot tekort aan voor senioren geschikte woningen. Demissionair minister De Jonge kondigde eerder aan dat er 290.000 van dergelijke woningen moeten worden gebouwd. 

Jongeren positiever

De stemming onder Nederlanders over de huizenmarkt is sinds december 2021 negatief, maar laat wel een lichte verbetering zien. Jongeren schatten hun kansen op de woningmarkt met 90 punten positiever in dan 65-plussers. Die laatsten zien de situatie aanmerkelijk somberder in (70 punten). Een score van 100 is neutraal. 

Het algemene woningmarktvertrouwen komt in september 2023 op 77 punten. In maart 2021 stond de indicator nog op 106 punten, maar aan het eind van 2022 was de stemmingsindicator al gezakt naar 73 punten.

Naar de Eigen Huis Marktindicator

Bouwen voor ouderen geeft iedereen ruimte

"De woningmarkt is voor senioren net zo oververhit als voor starters", zegt Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis bij het radioprogramma Dit is de Dag. "De mogelijkheden voor senioren zijn beperkt, want er is veel te weinig gebouwd voor oudere mensen. Bouwen voor ouderen geeft ruimte voor iedereen, omdat gezinnen en starters daardoor kunnen doorstromen naar voor hen passende woningen."

Luister of kijk het fragment terug

Tags

KopenKopen-OriënterenSeniorenStarterWoningmarkt

Deel dit artikel

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Nieuws

Alle actuele berichten

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube