Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackNieuws

Starters melden zich massaal voor woonactie in Den Haag

Koopstarters doen massaal mee aan de woonactie die Vereniging Eigen Huis en Lowlands op 10 maart in Den Haag organiseren. Die dag staan honderden starters met hun tenten klaar om in het bijzijn van diverse politici en woningmarktpartijen aandacht te vragen voor de uitzichtloze positie van starters op de woningmarkt. Ook wordt een petitie met ruim 100.000 handtekeningen aangeboden aan woonminister Hugo de Jonge. 

"Binnen 24 uur hebben 500 starters zich aangemeld voor deze actie, dat geeft wel aan hoe nijpend de situatie is," zegt Karsten Klein, directeur Belangenbehartiging Vereniging Eigen Huis. "We zien een hele generatie opgroeien die geen kans meer heeft op een eigen huis. Dat vinden wij samen met de starters onacceptabel en daarom hebben we deze actie opgetuigd."

Sinds vorig jaar werken Lowlands en Vereniging Eigen Huis samen om de startersproblematiek op de kaart te zetten bij de politiek in Den Haag. "De startersgroep is ruim vertegenwoordigd onder het Lowlands-publiek. Zij voelen de wooncrisis als geen ander. Wij zien het als onze taak om geluid te maken voor dit maatschappelijke probleem," aldus Lowlands-directeur Eric van Eerdenburg. 

Baksteenberaden 

Vereniging Eigen Huis toert in de aanloop naar de manifestatie al enige tijd door het land met de zogeheten Baksteenberaden. Tijdens deze bijeenkomsten zoeken starters samen met huiseigenaren, politici en marktpartijen naar oplossingen voor de woningnood in hun regio. De obstakels die zij ervaren komen daarin ook aan de orde. Zo is er veel frustratie over de steeds falende woningzoektocht en stellen sommige starters zelfs hun gezinsplannen uit omdat ze geen passende woning kunnen vinden. Ook voelen ze zich niet gesteund door de landelijke en lokale overheid. 

De lichte prijsdalingen en het iets verruimde aanbod op de woningmarkt zorgen niet voor meer betaalbare starterswoningen omdat de hypotheekrente fors is gestegen. Klein: "De huizenprijzen zijn voor starters nog steeds veel te hoog en dat brengt enorme gevoelens van onmacht met zich mee." De vereniging roept het kabinet dan ook op om vooral betaalbare starterswoningen te realiseren van maximaal 260.000 euro. Klein: "Wij weten uit onderzoek dat dit het bedrag is dat starters kunnen betalen. Het plafond van 355.000 euro wat het kabinet voor deze groep jonge mensen betaalbaar vindt is onrealistisch en onhaalbaar."

Op de zeepkist 

Op 10 maart 2023 slaan Vereniging Eigen Huis en Lowlands opnieuw de handen ineen tijdens de woonmanifestatie in Den Haag. De manifestatie begint om 13:30 uur in het centrum van de stad. Op deze dag wordt live het laatste Baksteenberaad gehouden waar het publiek aan mee kan doen. Starters voeren het woord over de knelpunten die zij ervaren, zowel op het podium als op een zeepkist en via videobeelden. Bezoekers maken hun eigen spandoek en zeefdrukkers printen ludieke leuzen van straatkunstenaar Hans de Tweede op linnen tasjes. Ook staat het inmiddels befaamde Rad van (On)Fortuin van Hans de Tweede en Tycho op het terrein. 

> Lees meer over onze actie voor starters

> Lees meer over de manifestatie

Ook interessant in kennisbank

Wat is een Starterslening?

Deel dit artikel

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Nieuws

Alle actuele berichten

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube