Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackNieuws

VEH: zorgen over betaalbaarheid nieuwbouw

Vereniging Eigen Huis vreest dat nieuwbouwhuizen voor grote groepen mensen onbereikbaar blijven. In de nieuwe woningbouwplannen van het kabinet worden woningen met koopsommen tot de NHG-grens van € 355.000 als betaalbaar beschouwd. 

Dit blijkt uit de Nationale Bouw en Woonagenda waarover de Tweede Kamer 12 april debatteert. De vereniging vreest dat de NHG-grens de standaard wordt voor een betaalbare woning, zo schrijft ze in een brief aan de Kamer. De Bouwagenda voorziet in de bouw van zo’n 900.000 woningen. Twee derde daarvan moet in een deze ‘betaalbare’ prijscategorie vallen.

Grote groepen buiten de boot

Uit een analyse van Vereniging Eigen Huis blijkt dat een woning van € 355.000 voor veel Nederlanders alsnog onbetaalbaar is. Een fulltime werkende politieagent en een in deeltijd werkende secretaresse kunnen samen maximaal € 272.431 lenen voor een woning. Een voltijds werkende loodgieter en een parttime leerkracht op in het basisonderwijs komen samen niet verder dan € 280.728. Een alleenstaande verpleegkundige leent hoogstens € 216.957 en een pas afgestudeerde academicus gemiddeld € 166.211.  “De bouw van écht betaalbare woningen wordt nog een hele uitdaging”, zegt Karsten Klein, directeur belangenbehartiging bij Vereniging Eigen Huis. “Naast de kwantiteit moet ook de kwaliteit op orde zijn. Als de bouwproductie niet past bij de financiële mogelijkheden en woonwensen van de doelgroepen, dan wordt het woningtekort maar deels opgelost. Daarom vragen we het kabinet niet met de NHG-grens te werken. Goedkopere woningen moeten worden gegarandeerd door de bouwplannen verder te specificeren naar type, prijsklasse en aantallen.”

Meer informatie

Bekijk de factsheet 'Koophuis, wie kan het nog betalen?' (pdf)

Tags

HypotheekKopen-NieuwbouwWoningmarkt

Deel dit artikel

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Actueel

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube