Huiseigenaar
VvE
NieuwsOver onsContact
BackNieuws

Woningmarkt blijft krap, maar er zijn lichtpuntjes

In het tweede kwartaal van 2025 is er weinig nieuws onder de zon op de woningmarkt. De woningprijzen blijven stijgen en voor starters zonder financiële steun van ouders of eigen spaargeld blijft het erg lastig om een huis te kopen. De prijsstijging vlakt wel wat af in de grote steden, maar van echte ontspanning op de woningmarkt is nog geen sprake. Toch zijn er ook lichtpuntjes. 

Positief nieuws is dat er nog steeds veel huurappartementen te koop worden gezet, wat het aanbod voor koopstarters vergroot. Volgens cijfers van de NVM zijn er meer woningen op de markt dan in voorgaande jaren. De hypotheekrente blijft stabiel, waardoor het voor (startende) kopers mogelijk blijft een huis te bemachtigen.  

Het consumentenvertrouwen in de woningmarkt blijft dan ook neutraal. Volgens de Eigen Huis Marktindicator is het sentiment licht negatief: iets meer mensen zijn somber dan positief over hun kansen op de woningmarkt. 

Meer betaalbare koop en sociale huur 

Belangrijk nieuws voor de woningbouw is dat de Wet versterking regie volkshuisvesting is aangenomen in de Tweede Kamer. Deze wet verplicht gemeenten om bij nieuwbouwprojecten minimaal 30% sociale huur en 25% betaalbare koopwoningen (tot €405.000) te realiseren. Hoewel de Eerste Kamer nog moet instemmen, lijkt goedkeuring een formaliteit. Terwijl er in de afgelopen jaren veel middenhuur werd gebouwd, bleek dat de nieuwe huurregulering de winstgevendheid van deze projecten onder druk zette. Projectontwikkelaars waren daarom al bezig met het omzetten van geplande middenhuurwoningen in betaalbare koop, maar het is goed dat er een minimum aandeel betaalbare koop is vastgelegd. 

Dat is goed nieuws voor doorstroming op de woningmarkt, zeker als het gaat om kleinere eengezinswoningen. Vereniging Eigen Huis is een groot voorstander van deze ontwikkeling, omdat het kansen biedt voor zowel starters als mensen die willen verhuizen uit sociale huur- of middenhuurwoningen. 

‘Een straatje erbij’: 95.000 extra woningen 

Alle zeilen worden dus bijgezet voor nieuwbouw. Grotere locaties met complete nieuwe woonwijken zorgen natuurlijk voor veel extra woningen, maar gemeenten met veel kleinere kernen argumenteren dat vele kleintjes een grote maken. Zij werden vaak wat beperkt in hun uitbreidingsmogelijkheden, maar dankzij de Regiewet krijgen zij de kans er ‘een straatje bij’ te bouwen. 

Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) schat dat het ‘straatje erbij’ ongeveer 95.000 extra woningen oplevert (PBL, 2024). Dit zou je kunnen gebruiken om een straatje kleine eengezinswoningen te bouwen voor lokale jongeren, die vaak weinig mogelijkheden hebben om zo’n grote ‘dorpswoning’ te kopen. Met Collectief Particulier Opdrachtgeverschap zou dat ook nog eens betaalbaarder kunnen worden. Het CPO is ook mogelijk voor senioren die juist naar een kleinere, collectieve woonvorm willen verhuizen en daarmee een grote woning vrijmaken. Alweer een mogelijk doorstromingseffect. 

Optoppen: potentie voor 100.000 extra woningen 

Een andere veelbelovende ontwikkeling is het ‘optoppen’ van bestaande woningen. In steden als Den Haag worden appartementen al uitgebreid met een extra verdieping. Het Ministerie van VRO kijkt nu ook naar de mogelijkheid om complete woonlagen met nieuwe appartementen op bestaande flatgebouwen te realiseren. De verkoop van deze appartementen kan ook extra geld opleveren voor verduurzaming en/of het wegwerken van achterstallig onderhoud. Volgens onderzoek van STEC Groep kunnen er op deze manier tot 100.000 extra woningen worden toegevoegd. Vereniging Eigen Huis is benieuwd of dit ook haalbaar is bij VvE’s met particuliere eigenaren.  

 

Tags

  • Kopen
  • Kopen-Bestaande bouw
  • Kopen-Financieel
  • Kopen-Nieuwbouw
  • Woningmarkt

Deel dit artikel

  • facebook
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Nieuws

Alle actuele berichten
  • Al 50 jaar in actie

  • Onafhankelijk advies

  • Ruim 800.000 leden

  • Jouw woningmarktexpert

  • Al 50 jaar onafhankelijk advies voor huiseigenaren