Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackNieuws

Vereniging Eigen Huis in beroep tegen besluit ACM

Vereniging Eigen Huis gaat in beroep tegen het besluit van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) om de aansluittermijn bij een overbelast elektriciteitsnet te verlengen tot maximaal 52 weken. De vereniging ziet deze extreme verlenging als belemmering voor huiseigenaren om hun woning te verduurzamen, met als gevolg een vertraagde energietransitie.

Eerder stelde de ACM een maximale aansluittermijn voor van 18 weken bij nieuwbouw en een termijn van 12 weken voor het verzwaren van een bestaande aansluiting in huis, bijvoorbeeld bij de installatie van zonnepanelen. De ACM besluit de maximale aansluittermijn bij netcongestie te verlengen tot 52 weken. De vereniging vindt de aangekondigde termijnverlenging buitensporig lang en verwacht dat dit de energietransitie vertraagt. Daarom stuurde zij eerder al een brief naar de ACM  om haar zorgen te uiten en gaat Vereniging Eigen Huis in beroep tegen het besluit.

Gemiddelde aansluittermijn

Uit de toelichting bij het besluit van de ACM blijkt dat in de afgelopen jaren voor aansluitingen voor huishoudens de aansluittermijn gemiddeld 21 weken was. De langste tijd, die door een specifieke netwerkbeheerder voor huishoudens is gerealiseerd, bedroeg 28 weken. Vereniging Eigen Huis vindt de verlenging van 52 weken daarom onnodig lang. Door in beroep te gaan hoopt de vereniging dat de ACM de maximale aansluittermijn aanpast.   

Netcongestie neemt toe 

Door de grote hoeveelheid opgewekte zonne-energie neemt de spanning op het net toe. Het komt steeds vaker voor dat de spanning hoger is dan het net aan kan, waardoor bepaalde apparaten zoals omvormers en laadpalen uitvallen. Dit wordt netcongestie genoemd. Daarom verruimt de ACM de aansluittermijn voor kleinverbruikers, zoals huishoudens. Wanneer er sprake is van netcongestie en de netbeheerder een congestierapport heeft opgesteld, kan de aansluittermijn maximaal 52 weken worden.

Verlengen van aansluittermijn elektriciteitsnet onverstandige keuze van ACM Codebesluit aansluittermijn elektriciteit kleine aansluitingen 5 vragen en antwoorden elektriciteitsnet

Tags

AppartementseigenaarHuiseigenaarJuridischVerduurzamenVerduurzamen-Energierekening

Deel dit artikel

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Nieuws

Alle actuele berichten

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube